A szamár nagyon népszerű állat. Ha rágondolunk, mindenkinek azonnal egy aranyos állat jut az eszébe. Ez igaz is, ám a szamarakat megis lehet enni, és érdemes is, mert nagyon finom és különleges húst és tejet termelnek. Ez utóbbit jól példázza, hogy egyes termelők 1000 eurót kérnek egy kiló szamársajtért. De miért ilyen drága,és miért nem terjedt még el Európában?

A szamártej felhasználásánek bizonyos régiókban nagy hagyománya van. Kozmetikumokban, csecsemőtápszerekben és gyógyszerekben is használják. A szamarak nem termelnek sok tejet, és Európa számos részén nem fejik őket.

Magyarországon ez egyáltalán nem elterjedt. A lótej összetételében sokkal jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint például a kecsketej. A kérődzők teje teljesen más. Sokkal sűrűbb és más fehérjéket tartalmaz. A lótej hígabb, édesebb, magasabb az úgynevezett hamutartalma,valamivel alacsonyabb a fehérjetartalma és nincs jellegzetes íze. Annyira hozzászoktunk a tehéntejhez, hogyannak az ízét már nem érezzük.

Forrás: Pixabay

Egy liter szamártej 2000-3000 forintba kerül, és főleg az anyukák vásárolják a gyerekeiknek. És- valószínű - a jövőben sem fogják széles körben vásárolni. Ennek oka az ára.

Ahol viszont nagy mennyiségben termelnek szamártejet, ott főleg kozmetikumnak használják, nem pedig nyersélelmiszernek. Vannak márkák, amelyek megjelentek ezen a piacon, és Nyugat-Európában bizonyos üzletekben és láncokban árulják őket. Egyes olasz és mediterrán országokban is fejnek szamártejet.

Forrás: Pixabay

A szamárhús egy sokkal egyszerűbb történet. Ezt elsősorban éttermeknek adják el a termelők. Vannak feldolgozott termékek is, minta kolbász, a szalámi és a májaskolbász, amelyek gyakran marha- vagy sertéshússal kevert szamárhúsból készülnek. Ezek nagyon ízletesek, és néhány webshop árulja ezeket a termékeket.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy megjelenik majd a multik üzleteiben is, mert nem lehet tonnákat termelni belőle.

Ezek a termékek jóval drágábbak-körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint egy kiló hagyományos szalámi -, de nem megfizethetetlenül drágák.

Szájról szájra terjed a hír,és már Budapest legjobb éttermei is felvették az étlapjukra. Ha pedig megeszik, akkor steak, pörkölt vagy ragu formájában marad az étlapon.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás