Hirdetés
A tejzsír csökkenésének megelőzése idén nyáron
A tejzsír fenntartása a tavaszi és nyári legeltetési idény során kihívást jelent minden évben a tejtermelők számára az Egyesült Királyságban (1. ábra) és Írországban.
Mégis, a puffer adagolásának megfelelő beállításaival mérsékelhető a csökkenés és megvédhető az értékes zsírprofil - állítja Kayley Barnes, (AB Vista GB&I Ruminant and Equine Technical Manager).
![](/public/agronews/an_article_inner/6955/e6cd282d743a33c1dedb818c1d687296_1.png)
“A tejzsír előállításának fő alkotóeleme az illózsírsav „acetát”, amely akkor keletkezik, ha a takarmány rosttartalma bomlik bendőben ”- magyarázza. “A probléma az, hogy noha a friss tavaszi fű sok energiát - gyorsan fermentálható szénhidrátok vagy cukrok formájában -, és fehérjét biztosít, strukturálisan éretlen (2. ábra). “Ennek eredményeként a rostszintek rendkívül alacsonyak az öregebb, érettebb fűvel összehasonlítva. Ez korlátozza a bendőben képződött acetát mennyiségét, ami viszont csökkenti a tejzsírt.”
Hirdetés
![](/public/agronews/an_article_inner/6955/be38d950a639a1dc1694e6996c4bd104_1.png)
A bendő pH stabilizálásának pozitív hatása
A bendő jó működése szintén kritikus fontosságú, mivel a bendőben a rost emésztése romlik, amikor a pH-ja 5,8 alá csökken. Ez nem csak tovább csökkenti az acetát és a tejzsír termelését, de csökkentheti a takarmánybevitelt, az általános tápanyagellátást és a tejhozamot, valamint növeli az egészségügyi problémák, például a laminitis előfordulási gyakoriságát.
A tejzsír növelése élesztővel és kondicionáló szerekkel
Egy 2014. évi vizsgálatban, amikor az Acid Bufot* és a Vistacellt adták a 65:35 abrak-koncentrátum arányban takarmányozott teheneknek, növekedett mind a tejzsírtermelés (1649 g / tehén / nap vs. 1462 g / tehén / nap), mind a zsír- korrigált tejhozam (38,9 kg / tehén / nap vs. 37,1 kg / tehén / nap). Az eredmény annak következménye, hogy a bendő alacson pH-n töltött ideje jelentősen csökkent (3. ábra), ami javította a rostok emésztését és jelentős mértékben megnöveli az acetátkoncentrációt a bendőben (63,1% vs. 61,9%).
“Tavasszal a fűben lévő gyorsan fermentálható szénhidrátok és cukrok magas szintje, valamint az alacsony strukturális rosttartalom együttesen megnöveli a bendőben, az alacsony pH-szintű időszakokat ”- folytatja Barnes asszony. „Ha a bendő pH-ja 5,8 alá csökken - az szubakut bendő acidózis, vagyis a SARA küszöbértéke -, akkor a hatás még nagyobb.”
![](/public/agronews/an_article_inner/6955/92293bfac90b4a4213fe935663ad190b_1.png)
Az alacsony tejzsír a SARA indikátora az év bármelyik szakaszában, de tavasszal, amikor a tejzsír már elve alacsonyabb, nehezebb észlelni. “A bendő pH-csökkenés sebességének és mértékének kezelésére az egyik legjobb mód az Acid Buf lassan felszabaduló bendőkondicionáló és a Vistacell élő élesztő hozzáadása az étrendhez vagy a fűben kínált puffertakarmányokhoz. A javuló bendőfeltételek, valamint a tejzsírtermelés és a tejhozam előnyeit az elmúlt években számos, egymással felülvizsgált kutatás és kereskedelmi kísérlet bizonyította ”- tette hozzá.
Tippek az acetáttermelés és a tejzsír növelésére
Emészthető rost
Kiegyensúlyozott abrak takarmányozása megfelelő szintű emészthető rost mellett, olyan forrásokból, mint szójababhéj, cukorrépa vagy magas rosttartalmú takarmányok.
Abrak
Haszáljon olyan abrakot, amely kiegészíti a fűből származó energiát, hosszú szálú rost forrással (széna vagy szalma) kombinálva, hogy segítse a savsemlegesítő nyál felszabadítását.
A bendő kondicionálása
Használja az Acid Buf lassan felszívódó bendő kondicionálót és Vistacell élő élesztőt a bendő pH-stabilizálásához, minimalizálva savas körülmények között (pH 5,8 alatt) töltött időt, amikor a rost emésztése veszélyeztetett.
"A vizsgálati eredmények rámutatnak a bendőfunkció és a rostemésztés megfelelő támogatásának fontosságára, amikor a tejzsírtermelés fenntartására törekszünk a legeltetés során" – foglalta össze Barnes asszony.
“Külön-külön vagy együttesen alkalmazva, az Acid Buf és a Vistacell hozzáadása az extra emészthető rostokkal jelentősen javíthatja a tejzsír százalékát és a kövekező generáció teljesítményét.”
Előnyök és következtetések
A tejzsírszintek fenntartása a tavaszi legeltetéskor kihívást jelenthet a zsenge fű alacsony rosttartalma miatt. Az Acid Buf alkalmazása a bendő működését 8 órán át optimalizálja, stabilizálja a bendő pH-ját, és növeli a hasznos bendőmikrobák teljesítményét (4. ábra).
![](/public/agronews/an_article_inner/6955/c746f7a536ce99049fedfca591363f0b_1.jpeg)
Acid Buf előnyök
Puffer a bendőnek
Legalább 8 órán keresztül pufferolja a bendőt - minimálisra csökkentve a pH 5,8 alatt töltött időt.
Javítja a takarmányhatékonyságot
Javítja a takarmányátalakítási hatékonyságot (FCE) – magasabb termelést eredményez az adagokból.
![](/public/agronews/an_article_inner/6955/ed8a5de02f5fd75633fa26f4b92c9592_1.png)
Helyet takarít meg a receptúrában
Ajánlható viszonylag alacsony takarmányadagoknál - helyet felszabadítva.
Biológiailag hozzáférhető ásványok a bendő számára
Rendkívül jól hozzáférhető magnézium- és kalciumforrást tartalmaz - segít visszaállítani a tehén magnéziumszintjét, csökkenti a legeltetési tetánia előfordulási gyakoriságát (tántorgás) és javítja a tejzsírt.
Növeli a tejzsírt és a tejfehérjét
További háttérinformáció található a „Hogyan növeljük a tejzsírt?” című szakcikkben.
Ez a cikk, a British Dairying-ben jelent meg I szerkesztője Kayley Barnes, az AB Vista műszaki vezetője, 2020. május, 40-41. oldal.
*Az Acid Bufot a Noack Magyarország Kft. forgalmazza.
Kérjen ajánlatot és szaktanácsadást az alábbi elérhetőségeken:
Takács Tamás
értékesítési vezető
ttakacs@noackgroup.com
06-30-670-6797
![](/public/agronews/an_article_inner/6955/6945208cfe4dccb9c82678bd6b36e514_1.jpeg)
(x)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés