Némileg meglepő ugyan, de vannak olyan zöldségek, amelyeknek a magjait elvethetjük a kiskertben még november végén is. A késő őszi vetés neve a tél alá vetés, és kockázatos is lehet, mégis nagyon sok előnye van a módszernek. Olvassa el, milyen zöldségek magjait érdemes ilyenkor elvetni, és mire kell odafigyelni, hogy már tavasszal a saját kiskerti zöldségeket fogyaszthassuk. A témában a Kiskertblogger írt cikket, ezt az anyagot szemléztük. Sokan azt gondolhatják, hogy késő ősszel főleg a fagyok miatt kell aggódni, pedig a téli felmelegedés sokkal jobban károsíthatja az elvetett magokat. A melegtől ugyanis hamarabb kicsírázhatnak, a visszatérő fagyok pedig teljesen elpusztíthatják a fejlődő növényeket. Ezért érdemes kisebb mennyiséggel megpróbálni ezt a kései vetési módszert, de ha sikerül, akkor már kora tavasszal betakarításra alkalmas zöldségek lesznek a kertben.
A tél alá vetés kockázatos, de segíthet a növénynek olyan fejlettségi állapotba kerülni, amiben a kártevők megjelenésekor már védettebbek lesznek ellenük
A tél alá vetés ideális időpontja az, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy a magok ne induljanak csírázásnak, a talaj azonban még nem fagyos. A módszer egyik előnye, hogy a november végén elvetett magok tavasszal már akkor fejlődni kezdenek, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt már nem lehetne vetni. Ennek következtében pedig a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.
A tél alá vetéshez a rövid tenyészidejű, korai zöldségek magjait ajánlják
A korai zöldborsó magjait ilyenkor is elvethetjük, érdemes azonban a magokat legalább 8 centiméter mélyre ásni. Már ilyenkor ajánlott támrendszert készíteni a borsónak, így növelhető a hozam is. A vöröshagymát is érdemes ilyenkor elvetni, mégpedig 5-10 centiméteres közökkel. De tél alá vetésre alkalmas még a sárgarépa, a petrezselyem, a fokhagyma, a saláta, a lóbab, a metélőhagyma, a torma és a sóska is. A tél alá vetés kockázata, hogy a téli időjárás kiszámíthatatlansága miatt nem biztos, hogy minden vetés kikel majd. Sőt, az is előfordulhat, hogy a veszteség viszonylag nagy lesz. Komoly előnye azonban, hogy kijátszhatjuk vele a kártevőket, a növények ugyanis hamarabb fejlődésnek, növekedésnek indulnak, minthogy a kártevők megjelennének. Ennek köszönhetően alig lesz növényvédelmi feladat a terményekkel, és tavasszal is kevesebb teendőn lesz a kiskertben - írja a Kiskertblogger.

További híreink

Pénzeső a kisgazdáknak! Így igényelhet akár 10 millió forintot

2024.10.07.

Egyszerűsített pályázati lehetőséget hirdetnek a mezőgazdasági kisüzemek számára. A mintegy harmincmilliárd forintos keretösszegű támogatásra őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak.

Ambíciózus terv: Magyarországnak önellátónak kell lennie burgonyából

2024.10.07.

A burgonya világszerte az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, és Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen önellátó e téren. A változó fogyasztói szokások és az éghajlatváltozás következtében jelenleg nem vagyunk önellátók, de ez egy olyan probléma, amin változtatni kell.

Nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon

2024.10.07.

 Az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon.

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Csak semmi egzotikum! Ízletes, egészséges és magyar élelmiszerek!

2024.10.06.

A szezonális élelmiszerek nemcsak egészségesek, ezeket választva a helyi termelőket támogathatjuk és még a bolygót is kíméljük azzal, hogy nem távoli tájakról származó alapanyagokat vásárolunk. Az ősz kifejezetten kedvez a szezonális bevásárlásnak, egy sor zöldség és gyümölcs ilyenkor jelenik meg a piacokon.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás