A tengeri mikroalgán alapuló sejttenyésztés ígéretes új módja a növényi eredetű „húsok” és egészséges „szuperételek” fenntartható előállításának. Két édesvízi mikroalgatermék van jelenleg a piacon,  ezeket olyan élelmiszerek gyártására használják, mint a zöld tészta vagy az italok.

A Flinders Egyetem ausztráliai tengeri biotermék-fejlesztési központjának (CMBD) kutatói az állati fehérjékkel szemben egészségesebb, környezetbarátabb, fenntarthatóbb és etikusabb alternatívákat kereső fogyasztók növekvő érdeklődésére számítanak.

Az óceán egysejtű fotoszintetikus szervezetei jelenthetik a megoldást a világ húsfehérjehiányára (Fotó: Pixabay)

A tengeri mikroalgák, az óceán egysejtű fotoszintetikus szervezetei jelenthetik a megoldást a világ húsfehérjehiányára – állítja a CMBD igazgatója, a Flinders Egyetem professzora, Wei Zhang, aki a Nemzeti Tengeri Biotermék-szövetkezeti Kutatóközpont (MB-CRC) létrehozására is pályázik Ausztráliában.

Versenyképes iparággá alakítás a cél

A CRC küldetése az, hogy megtalálja a módját a nagy értékű ausztrál tengeri bioipar harmadik generációjának fejlesztésére (szemben a halászat első generációjával és az akvakultúra második generációjával), és Ausztrália kialakulóban lévő tengeri biotermék-ágazatát globálisan versenyképes iparággá alakítsa.

A központ az ipar és a piac által vezérelt innovációkra összpontosít, mind az ellátási lánc, mind az értéklánc javítása érdekében, hogy költségmegtakarításokat, jobb termelést és versenyképes kapacitást biztosítson Ausztrália számára, és hogy világszerte hozzáférjen a nagy értékű tengeri biotermékek piacához.

Értéklánc és tuning

„Kutatásunk a teljes értékláncot átfogja, a mikroalga-termesztéstől és a fejlett biológiai gyártástól a nagy értékű funkcionális élelmiszerek kifejlesztéséig” – mondja Zhang professzor.

„Fejlett termesztési stratégiák dolgozhatók ki a mikroalgák tuningolására fehérje-, olaj- és szénhidrát-domináns típusok előállítása céljából. Ezek funkcionális élelmiszerek széles skálájává alakíthatók át, beleértve többek között az egészséges sejtpástétomokat, chipset, pasztákat, lekvárokat és még a kaviárt is.”

Két édesvízi mikroalgatermék van jelenleg a piacon, a magas fehérjetartalmú Chlorella és Spirulina fajták, amelyeket olyan élelmiszerek gyártására használnak, mint a zöld tészta vagy az italok.

Két édesvízi mikroalgatermék van jelenleg a piacon, a magas fehérjetartalmú Chlorella és Spirulina (Fotó: Pixabay)

Hosszú láncú omega-3 zsírsavak

A tengeri fajok fokozott érdeklődésre tarthatnak számot, mivel nem igénylik a szűkösen rendelkezésre álló édesvizet és termőföldet. Egyedi jellemzőjük, például a magas DHA- és EPA-tartalmuk (hosszú láncú omega-3 zsírsavak) elengedhetetlenek a csecsemők és az agy fejlődéséhez, valamint a szív egészségéhez.

A fotoszintetikus mikroalgák termelésének feljavítását célzó bioreaktorok szintén hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok kibocsátása és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Egy 90 x 90 x 210 cm (3 x 3 x 7 láb) bioreaktor egység akár 400-szor több szén-dioxidot képes megkötni, mint amennyi a fákra jellemző érték.

A napfény felhasználásával a mikroalgák bizonyos fajtái oxigént hoznak létre, és a szén-dioxidot szerves szénné (fehérje, szénhidrátok, pigmentek, zsírok és rostok) alakítják át, akárcsak a növények, de előállításukhoz nem szükséges értékes szántó.

Fenntartható megoldás (Fotó: Pixabay)

Az óceánok esőerdői

„Ezért nevezik őket gyakran az óceánok esőerdőinek” – mondja Kirsten Heimann egyetemi docens, a Flinders Egyetem biotechnológiai főelőadója.

Mindez azt jelenti, hogy a mikroalgákat fenntartható módon lehet betakarítani és környezetbarát szuperélelmiszerekké alakítani” – szögezi le. „A mikroalgák, valamint az innovatív termelés és feldolgozás elősegítheti a világ növekvő népességének kiszolgálását és a fenntartható fehérjetermelés iránti növekvő igény kielégítését " – mondja.

A feldolgozási technikákkal kapcsolatos kutatások mellett a CMBD csapata a hulladékok vagy a betakarított tengeri moszatok biológiailag lebomló műanyagok előállítására való felhasználását is vizsgálja, ami fenntartható megoldás a nem lebontható kőolaj alapú műanyagok számára.

Megosztás

További híreink

A rágcsálóirtás görényeket és más védett állatokat is mérgez

2024.09.18.

Magas arányú rágcsálóirtószer-koncentrációt találtak hazai kutatók az elpusztult görények májmintáiban.

Marhatrágya javít a krizantém alatti talajéleten

2024.09.18.

Egy vágott krizantémot termesztő holland kertész úgy döntött, hogy a műtrágya-felhasználás csökkentése érdekében ettől az évtől szárított marhatrágyát is juttat a talajba.

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Éjszaka hatályba lépett az árvízrendelet, de mit jelent ez?

2024.09.18.

Kedd este lépett életbe Orbán Viktor rendelete az árvíz elleni védekezésről, amely Magyarország teljes területén összehangolt védelmi intézkedéseket ír elő. A védekezési tevékenységeket a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter koordinálja.

200 milliárd forintot osztanak szét az arra érdemesnek gondolt vállalkozások között

2024.09.18.

Szeptember 17-től újabb két pályázati lehetőség nyílt meg a vállalkozások számára, összesen 200 milliárd forint értékben. A feldolgozó üzemek komplex fejlesztésére 150 milliárd forint, míg az állattartó telepek kisebb beruházásaira 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Gyökeres fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.18.

Szerda estig a kezdetben még felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütés várható. Helyenként, nagyobb eséllyel az ország déli felében, esetleg északkeleten zápor előfordulhat, egy-egy zivatar is lehet. Az északkeleti, keleti szél napközben nagy területen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás