Hirdetés
A tenger mélye lehet a jövő éléskamrája
A tengeri mikroalgán alapuló sejttenyésztés ígéretes új módja a növényi eredetű „húsok” és egészséges „szuperételek” fenntartható előállításának. Két édesvízi mikroalgatermék van jelenleg a piacon, ezeket olyan élelmiszerek gyártására használják, mint a zöld tészta vagy az italok.
A Flinders Egyetem ausztráliai tengeri biotermék-fejlesztési központjának (CMBD) kutatói az állati fehérjékkel szemben egészségesebb, környezetbarátabb, fenntarthatóbb és etikusabb alternatívákat kereső fogyasztók növekvő érdeklődésére számítanak.
A tengeri mikroalgák, az óceán egysejtű fotoszintetikus szervezetei jelenthetik a megoldást a világ húsfehérjehiányára – állítja a CMBD igazgatója, a Flinders Egyetem professzora, Wei Zhang, aki a Nemzeti Tengeri Biotermék-szövetkezeti Kutatóközpont (MB-CRC) létrehozására is pályázik Ausztráliában.
Hirdetés
Versenyképes iparággá alakítás a cél
A CRC küldetése az, hogy megtalálja a módját a nagy értékű ausztrál tengeri bioipar harmadik generációjának fejlesztésére (szemben a halászat első generációjával és az akvakultúra második generációjával), és Ausztrália kialakulóban lévő tengeri biotermék-ágazatát globálisan versenyképes iparággá alakítsa.
A központ az ipar és a piac által vezérelt innovációkra összpontosít, mind az ellátási lánc, mind az értéklánc javítása érdekében, hogy költségmegtakarításokat, jobb termelést és versenyképes kapacitást biztosítson Ausztrália számára, és hogy világszerte hozzáférjen a nagy értékű tengeri biotermékek piacához.
Értéklánc és tuning
„Kutatásunk a teljes értékláncot átfogja, a mikroalga-termesztéstől és a fejlett biológiai gyártástól a nagy értékű funkcionális élelmiszerek kifejlesztéséig” – mondja Zhang professzor.
„Fejlett termesztési stratégiák dolgozhatók ki a mikroalgák tuningolására fehérje-, olaj- és szénhidrát-domináns típusok előállítása céljából. Ezek funkcionális élelmiszerek széles skálájává alakíthatók át, beleértve többek között az egészséges sejtpástétomokat, chipset, pasztákat, lekvárokat és még a kaviárt is.”
Két édesvízi mikroalgatermék van jelenleg a piacon, a magas fehérjetartalmú Chlorella és Spirulina fajták, amelyeket olyan élelmiszerek gyártására használnak, mint a zöld tészta vagy az italok.
Hosszú láncú omega-3 zsírsavak
A tengeri fajok fokozott érdeklődésre tarthatnak számot, mivel nem igénylik a szűkösen rendelkezésre álló édesvizet és termőföldet. Egyedi jellemzőjük, például a magas DHA- és EPA-tartalmuk (hosszú láncú omega-3 zsírsavak) elengedhetetlenek a csecsemők és az agy fejlődéséhez, valamint a szív egészségéhez.
A fotoszintetikus mikroalgák termelésének feljavítását célzó bioreaktorok szintén hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok kibocsátása és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Egy 90 x 90 x 210 cm (3 x 3 x 7 láb) bioreaktor egység akár 400-szor több szén-dioxidot képes megkötni, mint amennyi a fákra jellemző érték.
A napfény felhasználásával a mikroalgák bizonyos fajtái oxigént hoznak létre, és a szén-dioxidot szerves szénné (fehérje, szénhidrátok, pigmentek, zsírok és rostok) alakítják át, akárcsak a növények, de előállításukhoz nem szükséges értékes szántó.
Az óceánok esőerdői
„Ezért nevezik őket gyakran az óceánok esőerdőinek” – mondja Kirsten Heimann egyetemi docens, a Flinders Egyetem biotechnológiai főelőadója.
Mindez azt jelenti, hogy a mikroalgákat fenntartható módon lehet betakarítani és környezetbarát szuperélelmiszerekké alakítani” – szögezi le. „A mikroalgák, valamint az innovatív termelés és feldolgozás elősegítheti a világ növekvő népességének kiszolgálását és a fenntartható fehérjetermelés iránti növekvő igény kielégítését " – mondja.
A feldolgozási technikákkal kapcsolatos kutatások mellett a CMBD csapata a hulladékok vagy a betakarított tengeri moszatok biológiailag lebomló műanyagok előállítására való felhasználását is vizsgálja, ami fenntartható megoldás a nem lebontható kőolaj alapú műanyagok számára.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze
Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.
Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO
Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés