Biztosan látott már botoló fát: egy seprűre hasonlít, amilyet a gyerekrajzokon látni, vagy pedig a korona alján nagyobb dudorok, kusza fatömeg található. Ez egy fahasznosítási módszert eredménye, ami hasznos az ember és a természet számára is. Elsősorban nem ipari faanyag termelésére, hanem vessző, vagy kisebb átmérőjű tűzifa, esetleg takarmány előállítására használták. Ismerje meg a botoló fák előnyeit! A Liget Művek írt cikket a botoló fák témában, ezt az anyagot szemléztük. A forma főleg emberi beavatkozás hatására jön létre, méghozzá úgy, hogy a koronát fiatalabb korban eltávolítják. Ezután a termelt faanyag felhasználásának céljától függően 2-20 éves időtartamokban részben vagy egészben újra és újra eltávolítják. Ez hozza működésbe az alvórügyeket, amelyek a levágott ágak körül sarjhajtásokat képeznek. Ritkább esetben természetes úton is kialakulhat egy-egy ilyen fa, például jég-, fagy-, vagy árvízkár esetén.
A különös botoló fák egyszerre lehetnek hasznosak az embernek és a természetnek is - képünk illusztráció
Nem vágják ki az egész fát, hanem csak az ágakat metszik, vagy fűrészelik le, így a kialakult gyökérrendszer és erős törzs sokkal hamarabb tud jelentősebb méretű koronát fejleszteni, mint egy csemete, ami leginkább arra használja az első évtizedeit, hogy kifejlessze a gyökérzetét. Ezért a fa tulajdonképpen néhány év leforgása alatt megújul, az ember pedig a faanyagtermelés során sok évet takarít meg. Ráadásul a vékony faanyag is jobb lesz, mert nagyobb gyökérzet táplálja és erős törzs tartja az ég felé.
Sok helyen azért alakult ki ez a művelési forma, mert jószágot legeltettek a területen, és a legelők környékén a kivágott fák helyén a természetesen, vagy mesterségesen felújult faegyedeket az állatok hamar elfogyasztották legelés közben. Botolással viszont ezt el lehetett kerülni, mert olyan magasan nőttek a hajtások, hogy azt az állatok már nem érték el.
Így folyamatosan megújuló faanyagforrást hoztak létre. Ezzel egy adott területet többszintes élőhellyé alakítottak: a legelő képes volt táplálni a jószágot az alsó szinten lágyszárúakkal és sarjakkal, a felsőbb szinten pedig faanyag jött létre. Ezáltal jobb volt a táj helykihasználása, mint manapság, amikor egy terület vagy legelő, vagy erdő. Videó az erdőbényei hagyásfás legelő-átvonuló kecske- és juhnyájról [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hPHLr9SBG1M[/embedyt] A botoló fák egyik fontos tulajdonsága, hogy bár több 100 évig élnek, részben a kezelés hatására belül elkezdenek elkorhadni. A fák törzse egyébként is csak a külső részeken, a háncs és a kambium környékén tartalmaz élő szövetet, a belsejük és a kérgük külső része holt sejtek összessége - írja a Liget Művek.
A korhadék viszont – mely az élő részek metabolizmusát nem zavarja – számos ritka fajnak ad értékes élő-, táplálkozó- és szaporodóhelyet, mivel különböző üregeket és holtfát képez.
A botoló fák tehát megoldhatják az erdészeti és természetvédelmi szakemberek örökös gondját, hogy mennyi és milyen holtfát hagyjanak az erdőben. Így ugyanis a holtfa az élő fában található, folyamatosan termelődik, és csak lassan fogy el. A botoló fák koronája pedig egyszerre szolgáltathat tűzifát, vagy kisebb értékű faanyagot (pl. karónak, szerszámnyélnek)és szolgál értékes holtfás, üreges élőhelyül. Ráadásul nem bomlik le néhány év alatt, mint a kitermelt és holtfának meghagyott egyedek.
Több száz fajnak adhat otthont egy ilyen fa is
Egyetlen ilyen famatuzsálem akár 200 fajnak is otthont adhat egyszerre: madaraknak, emlősöknek, rovaroknak, egyéb ízeltlábúaknak, puhatestűeknek, gombáknak, alsóbbrendű növényeknek. A botoló fák továbbá korhadékukkal, lombjukkal, a környezetükben élő és táplálkozó élőlények munkájának köszönhetően értékes komposztot adnak közvetlen környezetüknek. Ennek köszönhetően nagyobb egyedszám esetén képesek trágyázni a legelőt. Továbbá a törzsbe és a lombba olyan anyagokat is beépítenek, melyek csak mélyen a talajban találhatók. Ezeket a hatalmas gyökereikkel érik el, és a korhadékban, lombban juttatják a felszínre. Így egy nagyon lassú, természetes talajforgatást is végeznek. Erre minden fa képes, de a botolók egyedeknél nemcsak lomb, hanem korhadék is a felszínre jut  minden évben - írja a Liget Művek. Itt nézhet meg egy német nyelvű videót a témában: [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=9az9fTMDvSo[/embedyt]

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás