Napjainkban még mindig kevés az olyan gazda, aki belevág a biotermesztésbe a rengeteg vélt vagy valós kockázat miatt, amivel szembe kell nézni ebben az ágazatban. Viszont mégis akadnak néhányan, akik vállalva a kihívást, a vegyszermentes növénytermesztés mellett döntenek, és a kórokozók és kártevők nyomása ellenére sem adják fel a biotermesztést. Ezek közé a gazdák közé tartozik Berki Gyula is, aki egy interjú keretein belül számolt be a termesztés során szerzett tapasztalatairól.

Milyen bionövények termesztésével foglalkozik?

Tavaly tönkölybúzával, a pillangós forgó egy része miatt lucernával, sárga olajlennel, cukorrépával, szójával, olajtökkel, kukoricával, és napraforgóval foglalkoztam.

Ezek közül melyek a legjelentősebbek a gazdálkodása szempontjából, azaz melyeket nagyobb területen?

Megközelítőleg évről-évre 70 hektár területen művelek tönkölybúzát, 50-60 hektáron kukoricát, 40 hektáron napraforgót, valamint lucernát. Az olajtök 20 hektárnyi területet foglal el, a szója pedig 20-30 hektárt, de ez nagysága több tényezőtől is függ.

A felsoroltak közül minden növény biotermesztésű?

Igen, 304 hektár minősített bioterület áll jelenleg rendelkezésünkre, és az egész területre a vegyszermentes növénytermesztés jellemző.

Kezdetektől is ekkora területen folyt a termelés? Mikor vágtak bele a biogazdálkodásba?

Mind a 304 hektárt egyszerre átállítottuk. A termelés gyakorlatilag 1999-ben kezdődött ilyen módon, és 2001-ben lettünk először biostátuszúak. Kezdetekben is javarészt az említett növények voltak jelen, bár akkor még nagyobb területen folyt kalászos növények termesztése.

A biogazdálkodás napjainkban sajnos nem népszerű ágazat. (Fotó: Pixabay, Kirahoffmann)

Említette a szójatermesztését is, ezzel mikor kezdett el foglalkozni?

Már elég régen, 8-10 évvel ezelőtt próbálkoztunk először a szója vetésével. Mivel több kudarc is érte a gazdaságot, egy időre abbahagytuk a termesztést. Elsősorban azért, mert sokszor elgyomosodott a tábla, amit nehezen tudtunk kezelni. 2017-ben, három éve kezdtük el újra, és azóta is folytatjuk.

Hány szójafajtával foglalkozik?

Mindössze egy-két fajtát használunk, mert itthon nincs bio módon előállított vetőmag. Ellenben próbálom azokat a fajtákat keresni, amelyek a mi elképzeléseinknek is megfelelnek, illetve a termesztési körülményeink között is megállják a helyüket. Mivel ahogy mondtam, nem áll rendelkezésünkre a bio minősítésnek teljes mértékig megfelelő vetőmag, így mindig csávázás nélküli magot vetünk.

Mik voltak a főbb mérföldkövek a gazdaság életében?

1999-ben kezdte meg a működését a gazdaság, és 2001-ben lettünk biostátuszúak. Ezt követően 2002-ben volt az első tanúsítvánnyal rendelkező terményelőállításunk. Majd 2004-ben indult az első AKG és a bioprogram is, amikor a párhuzamos gazdálkodás megszűnt. Ebből az okból alapítottuk meg a Bicsérdi Bio Kft. nevezetű társaságot, hogy meg tudjunk felelni az AKG-programnak, illetve ebben az évben a tökmagolaj BioSwiss tanúsításába is belefogtunk.
2005-ben megkaptuk a BioSwiss minősítést a saját előállítású tökmagolajra, illetve annak kis- és nagykereskedelmi forgalmazására, majd 2006-ban megszereztük az erről szóló tanúsítást is.
2007-ben elkezdtük a tökmagolaj feldolgozását: félig Magyarországon, félig pedig Ausztriában. A termesztés teljesen itthon történik, majd a magot kivisszük a határon túlra, ott kipréselik, és visszahozzuk a kész olajat. A palackozás már itthon megy végbe, ahogy az értékesítése is. Foglalkoztunk más növények feldolgozásával is, amikor volt egy malmunk a szomszéd kisvárosban, Szentlőrincen. Ezt a malmot két alakalommal átállítottunk bio búzaőrlésre, viszont ez végül nem bizonyult jövedelmezőnek a számunkra. Az első évben nem sikerült értékesíteni a biolisztet. Az azt követő évben még adtunk egy lehetőséget ennek az ágnak, viszont végül az is kudarcba fulladt, ami után a malom eladása mellett döntöttünk. A terv az volt, hogy a biobúzából biolisztet őrlünk, amiből pedig számtalan termék készíthető. De időközben a folyamatot át kellett gondolnom, mert nem volt elég nagy volumenű és széles körű a termékválaszték. Ezt követve viszont már a tökmagolaj kereskedelmében szerzett tapasztalatok arról győztek meg, hogy számunkra nem jövedelmező a biotermékekkel való kereskedés. Ezért a kereskedelmet abbahagytuk. Azóta csak termelünk, és a tökmagolaj kivételével gyakorlatilag mindent feldolgozatlanul Németországban, Ausztriában és Svájcban értékesítünk.

Szója ültetvény. (Fotó: Pixaby, Voggacom)

Önöket érintik a koronavírus miatti korlátozások a szállításban?

Jelenleg még nem érezzük a hatását, mivel a tavalyi éves, értékesítésre szánt termést már kiszállítottuk. Viszont, sajnos, nem tudhatjuk, hogy augusztus-szeptember folyamán nem leszünk-e érintettek. A termény egy részét takarmányként felhasználjuk – ugyanis egy cégcsoportban gazdálkodom, ahol rendelkezünk tehenészettel és sertésteleppel is, és 800 tejelő tehenünk van, valamint 350 koca illetve annak a szaporulata, amit értékesítünk. Itt jelenleg a saját termelésünk van készleten. Megközelítőleg másfél hónapra elegendő szójadara áll rendelkezésünkre. A kérdés csak az, hogy addig mi történik. Abban az esetben, ha a szállító tud szállítani, nem lesz gond az állatok ellátása, egyéb esetben problémákba ütközhetünk.

Ön miért döntött a biogazdálkodás mellett?

Mi Pécs vízbázisán gazdálkodunk, így abból indultunk ki, hogy a különböző kemikáliáknak, trágyáknak a felhasználását a későbbiekben korlátozni fogják. A másik ok az volt, hogy többször jártam nyugaton, Németországban és Ausztriában, ahol akkor már látszottak a biogazdálkodásban rejlő lehetőségek. Ebből szerettünk volna mi is részesedni. Emellett természetesen az sem volt utolsó szempont, hogy nem mindegy mit esznek a gyermekeink, és az unokáink.

Mit tanácsolna azoknak, akik bele szeretnének vágni a biogazdálkodásba?

Amennyiben át akarják állítani a területüket, a mi példánkból tanuljanak. Nekünk három eltérő adottságú táblánk van. Az egyik egy kimondottan gyenge termőképességű terület a Mecsek déli felén. A második tábla átlagosnak mondható, a harmadik 100 hektár pedig gyakorlatilag az egyik legjobb területünk. Tapasztalatból mondom azt, hogy a legjobb területen kell megszervezni az átállítást, ahogy az egész biogazdálkodást is. Ennek oka az, hogy ott rövid időn belül érdemi eredményt lehet elérni, és látványos is lehet az átállás. A másik szempont, hogy nagyon sok türelemre, valamint kitartásra is szükség van hozzá. Sajnos, el kell viselni azt a tényt, hogy van gyom a területen, adott esetben gombabetegséggel is kell számolni, és még a különböző rovarok is megtámadhatják a növényt. Ezzel együtt kell tudni élni, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem kell tennünk semmit ellene, és rá kell bízni a szerencsére az ültetvényünket. A növényvédelemre tudatosan fel kell készülni, és meg kell találni azokat a módszereket, illetve anyagokat, amikkel lehet védekezni, és engedélyezettek a biotermesztésben. Szükséges megtalálni azokat a fajtákat, amelyek vagy ellenállóbbak a betegségekre vagy esetleg olyan kemény a levele, hogy nem szereti a rovar, és ezeket alkalmazni a termelés során. Gyom ellen, sajnos, sok területen tehetetlenek vagyunk a most meglévő gépesítési szinttel. Ha azt használjuk, ami jelenleg rendelkezésünkre áll, akkor kézimunka kiegészítéssel megoldható a földterület tisztántartása.

Ütközött különösebb problémába a termelés során?

Az parlagfű miatt több alkalommal le kellett zúznunk a terület egy részét vagy egészét. Kártevővel és gombával is volt már hasonló problémánk, viszont azokban az esetekben nem semmisült meg az egész termés. Tudom, hogy a parlagfű komoly probléma, de én igyekszem kezelni, amennyire lehet. Hasznos lenne, ha az ellenőrző hatóság elnézőbb a lenne a biogazdaságokkal, például a parlagfű tekintetében. Mert a zéró tolerancia van érvényben. Egy esetben 1500 négyzetméteres területen nőtt parlagfű, és ezért szabtak ki ránk büntetést. Fontos lenne, hogy a hatóság megkülönböztesse az elhanyagolt területeket a biotábláktól. Véleményem szerint kell a szigorúság ezen a téren, de hasznunkra válna, ha valahogy tolerálni lehetne a biotermeléssel kapcsolatos eljárásokat.

További híreink

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Megérkezett a tél! Nézze meg térképen, hol esett a legtöbb hó ma hajnalban!

2024.11.22.

Péntek hajnalra megérkezett a hó Magyarországra, különösen az északi és hegyvidéki területeken hagyva maga után vastag hótakarót.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás