Már lehet kapni hazai, fóliás epret, a száraz, napos tavasz hamar megérlelte az első szemeket. A fagyos hajnalok azonban még mostanában is komolyan veszélyeztetik a termést, így nem tudni, a szabadföldi eper mekkora kárt szenved majd.

Immár magyar eper is található a piacokon: elindult az év első gyümölcsének szezonja. Bár még borsos az ára, sokan így is szívesen veszik, hiszen félreérthetetlenül jelzi: vége a hosszú télnek. A korai, fóliás fajták termesztői néhány napja már árulnak standjaikon, és azt tapasztalják, az első érést hamar elviszik.

A gazda közel másfél hektárnyi területen 80 ezer tő epret termeszt. Biogazdálkodásában csak természetes módszerekkel gondozza a növényeket (Fotó: Pixabay)

Április eleje óta érik

Április 10-én szedtek belőle először, de az első héten csak a barátoknak, ismerősöknek jutott. Amikor már negyvenkilónyit tudtunk leszüretelni, azzal már érdemes volt kiállni árulni – mesélte a zsombói Rescsik László a delmagyar.hu-nak.

A gazda közel másfél hektárnyi területen 80 ezer tő epret termeszt. Biogazdálkodásában csak természetes módszerekkel gondozza a növényeket, így míg a legtöbb esetben a vevők tartanak a szezon eleji epertől, amely a legtöbb vegyszert tartalmazza, tőle már ilyenkor is fenntartások nélkül viszik akár kisgyermekeknek is.

Az árat Rescsik László szerint a kereslet és a kínálat határozza meg. Szezon elején még drágán is kelendő az eper – tavalyhoz hasonlóan idén is négyezer forintos kilónkénti árral indította az árusítást.

Május 20. körül jelennek meg a szabadföldi eprek, általában akkor zuhannak nagyot az árak – beszélt a piaci trendekről. Persze kérdés, idén mit tesz a fagy ezzel a gyümölccsel, a veszély még nem múlt el. És nemcsak a szabadföldi, de a fóliásra is leselkedik.

Jó az idő a fóliás epernek

A fólia önmagában maximum egy-két fokot véd, betakarni pedig ilyenkor már nem lehet a növényt. Ezért, ha jön a fagy, jégréteget képeznek a sátrakon, azzal védikUgyanakkor a szokatlanul zord tavaszi éjszakák ellenére idén kifejezetten jó idő volt a fóliás eperre. A száraz, napos idő felmelegítette a belső levegőt, így a gyümölcs hamarabb érett meg.

Persze az első termés felének még nincs igazi, telt íze, hiszen a növény ilyenkor még csak arra hajt, hogy minél gyorsabban termést hozzon. Később viszont már számára is fontos a jó íz, hiszen a természetben csak így eszegetnék a madarak, és hordanák szét a magokat. Vagyis minden egyes szedéssel egyre édesebb epreket lehet majd leszedni – tekint előre telve reményekkel Rescsik László.

Kevesen tudják például, hogy a tetvesedés egy ideig kifejezetten jót tesz a növénynek, mert édesebb gyümölcsöt hoz. Az egyensúlyt a birtokon betelepített zengőlegyek és fürkészdarazsak tartják fenn, amelyek a tetvek ellenségei.

Minden egyes szedéssel egyre édesebb epreket lehet leszedni (Fotó: Pixabay)

Munka és kamat

Az epertermesztő szerint ez a gyümölcs olyan, mint egy hosszas bankbetét: egy évig csak tenni kell bele a pénzt és a munkát, áprilisban pedig kiderül, mennyit kamatozik. Ahogy leszedik az utolsó érést, már el is kell kezdeni gyökereztetni a következő évi palántákat.

Bár megéri ezzel foglalkozni, Rescsik László szerint aki ezt csak pénzért csinálja, csalatkozni fog. Meggyőződése, hogy ez az a gyümölcs, amelynek egyfajta hatalma van. Akárhová megy, mindig visz magával ajándékba, és úgy tapasztalja, hogy erre mindig emlékeznek. Egy banán vagy narancs nem tűnik senki számára olyan különlegesnek, mint az eper. Ez valahogy mindenkinek előkelő helyet foglal el a szívében – magyarázta.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás