A Yield Lab Institute észak-amerikai csapata kiválasztotta azt a 8 céget, akik részt vehetnek Manure Innovation Challenge-en, amely a trágya minél innovatívabb újrafeldolgozására és újrafelhasználására keres megoldásokat. Az összes vállalat olyan innovatív, megvalósítható megoldást terjesztett be, amellyel a gazdálkodók jobban és hatékonyabban használhatják fel a trágyát. Volt olyan cég, aki virágcserepet készített a trágyából, és volt, amelyik magas proteintartalmú baromfitápot állított elő belőle. A trágyafejlesztés számos érdekes és hasznos irányt vehet.

A hírt a Dairy Herd cikke alapján az Agrárszektor írta meg. A kihívásra 63 cég jelentkezett, mindegyikük egy rövid bemutatkozást és a megoldásuk ismertetőjét küldte be a Yield Lab Institute-nak.

A trágyafejlesztés többet hozhat ki az anyagból, mint a talajra való kijuttatás: több érdekes ötleten dolgozik 8 cég

Ezek a versenyen résztvevő vállalatok ötletei:

A BioFiltro a szennyvíz megtisztítására javasol egy, a férgeket szűrőként felhasználó megoldással. A vízből a nem oldott anyagokat, nitrogént és foszfort vonnák ki egy 4 órás tisztítási eljárással, a trágyát pedig a tisztításhoz használt öntőformák készítésére használnák fel. A CowPots tökéletesen lebomló, tápanyagokban gazdag virágcserepeket állított elő a trágyából. Ezek újrahasznosítható és környezetbarát alternatívát jelentenek a műanyag virágcserepek helyett. A CHONEX egy hatóságilag jóváhagyott eljárással a fekete katonalégy lárváinak felhasználásával a baromfitrágyából állítana elő természetes talajjavító anyagot és magas proteintartalmú baromfitápot. A N2 Applied egy olyan technológiát fejlesztett ki, ami a levegőben található nitrogénből és a trágyában lévő ammóniából állítana elő ammónium-nitrátot, vagyis trágyából készítenének műtrágyát. 

A SoMax Bioenergy egy többlépcsős kémiai eljárássorozattal állítana elő a trágyából és más hulladékanyagokból tápanyagban gazdag folyékony talajjavítót. A Digested Organics a trágyából olyan szűrőkelemet készített, amivel a vállalkozások csökkenthetik a szennyvízkezelésre fordított kiadásaikat, tiszta vizet nyerhetnek vissza és talajjavítóként is használhatóak. A Phinite egy forradalmi szárító-lecsapoló rendszert készített, amivel a trágyából nagyértékű organikus talajjavítót és bioüzemanyagot lehet kinyerni. A Biomass Controls egy komplex biogén finomítórendszert fejlesztett ki, amellyel a trágyából hőenergiát és kórokozómentes faszenet lehet előállítani.

Mindenki segítséget kap a trágyafejlesztés során

A verseny részeként a Yield Lab Institue mentorálással, üzleti stratégiai tanácsadással és a hálózatához való hozzáféréssel nyújt segítséget a cégeknek az innovációjuk piacra vitelében. A tervezési fázis végén a cégeknek a piacon kell majd versenyeztetniük a terméküket, és az fog nyerni, amelyik egységnyi idő alatt a legtöbb bevételt hozza majd.

Kapcsolódó: Átok helyett legyen áldás a hígtrágya kezelése

Az állattartó üzemekben keletkezett nagy mennyiségű hígtrágya egyrészt értékes tápanyag, de állandó problémaforrás is lehet, mivel ma már nem biztos, hogy az állattartó telepnek van saját földterülete, ahova a trágya kijuttatható. Másrészt a trágya kijuttatásának időpontja nem egyezik meg a keletkezésének időpontjával: folyamatosan keletkezik, a kijuttatás időpontja viszont korlátozott, ebből adódik a legnagyobb probléma. A trágyát tárolni, manipulálni és kezelni kell ahhoz, hogy utána felhasználható legyen és értékes tápanyagként ki lehessen vinni a földekre. Ráadásul folyamatos odafigyelést igényel, mert könnyen baj történik. Ennek megelőzéséről Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője beszélt.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás