A turizmus és vendéglátás leállásával túlkínálat alakult ki, így Magyarországon már alacsonyabb a csirkehús ára, mint amennyibe az előállítás kerül. Az árzuhanás miatt a korábbi 260-270 forinttal szemben, mára 230 forintra csökkent a kilónkénti felvásárlási ár, mert mindenki szabadulni igyekszik a készletektől. A helyzetet ráadásul a madárinfluenza is súlyosbítja. A jelentős áresést az ágazati szakmai szervezetek a hazai terméktanács egyetértésével a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnék.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a Világgazdaságnak mondta el, hogy az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott a csirkehús esetében is. A magyar csirke ára is lecsökkent. Eközben pedig folyamatosan érkeznek a harmadik országokból az EU-ba az évi 850 ezer tonna import tételei. Pedig az elsősorban Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából küldött szállítmányok túlnyomó részét is a HoReCa ágazat vásárolta meg. Az importőrök annak érdekében, hogy ne veszítsék el a szállítási jogaikat, továbbra is szállítanak, valamint tárolják az árut, amíg a gasztroszektor újra nem indul.

A magyar csirke felvásárlási ára az önköltség szint alá csökkent, ezen segítene az importkorlátozás - képünk illusztráció

A harmadik országokból továbbra is érkezik csirkehús

Az Európai Bizottságnak helyzetjelentést, javaslatcsomagot készítő nemzetközi szakmai szervezetek - az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) - is felhívták a figyelmet arra, hogy ezekre a szállításokra nincs igény a piacon. Jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára 230 forint körül van - míg a járványhelyzet előtt 260-270 forint körül volt. Az átlagos önköltség viszont 240-245 forint. Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már át sem veszik az élő csirkét. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ismét megjelent a madárinfluenza, ami miatt már közel 2 millió állatot kellett leölni. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat - mondta az elnök-igazgató.

Az AVEC és az ELPHA azt javasolja, hogy az EU átmenetileg függessze fel a harmadik országokból érkező beszerzést. Ezzel a BTT is egyetért. A behozatal leállításának azonnali eredménye lenne, költségvetési kihatása pedig nincs - mondta Csorbai Attila. A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben a baromfihús a harmadik országokból továbbra is érkezik. A helyzet miatt sok termelő mehet csődbe, ami a termelés visszaesését, később egy keresleti piac kialakulását eredményezheti, ami aztán brutális áremelkedéssel járhat - fejtette ki.

Az uniós baromfiimport soron kívüli felülvizsgálatát kezdeményezi Magyarország

A harmadik országokból érkező baromfiimport soron kívüli felülvizsgálatát kezdeményezte Magyarország a brüsszeli Európai Bizottságnál. Nagy István ez ügyben levélben fordult Phil Hogan-hez, a bizottság kereskedelmi biztosához. Az Agrárminisztérium közleménye szerint Magyarország a többi EU tagállamhoz hasonlóan a globális egészségügyi és gazdasági válságra adandó válaszokkal küzd. A járvány fékezése érdekében megtett intézkedésekkel ideiglenesen korlátozott turizmus, vendéglátás, étkeztetés szektor a mezőgazdasági értékesítés gyors átszervezését igényelte az ágazattól a szolgáltató szektorból a fogyasztókat kiszolgáló kiskereskedelem irányába.

A harmadik országokból származó import mennyiségének ideiglenes kiigazítása a belső piac egyensúlyának elérését és a belső termelés számára az egyenlő versenyhelyzet megteremtését segítheti elő – szögezte le a miniszter. Az ilyen ideiglenes intézkedések azonnali enyhítést eredményezhetnek a baromfipiacon, hozzájárulva a belső termelés rugalmasságának növeléséhez, illetve biztosítva a hazai és az európai fogyasztók számára a biztonságos termékeket - írta az AM.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás