A Balaton térségében több helyen is tarthatatlan helyzet alakult ki a vadak elszaporodása miatt, ezért a Balatoni Szövetség (BSZ) kezdeményezi, hogy a belterületi vadgazdálkodás jogi hátterének megteremtéséig az önkormányzatok, a térség vadásztársaságai és a rendőrség összehangolt munkával végezzenek vadgyérítést télen az üdülőrégió belterületein. Erről a térség önkormányzatait tömörítő szövetség elnöke, Balassa Balázs számolt be az MTI-nek szerdán. Közölte, a szövetség keddi elnökségi ülésén tárgyaltak a BSZ-nek címzett, az észak-balatoniaktól 700 aláírással érkezett levélről, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a térség lakói tűrhetetlennek tartják a helyzetet. A vadak elszaporodása olyan mértékű, hogy sötétedés után már nem mernek kimenni az utcákra, mert vaddisznó kondák jönnek velük szembe. Kutyákat sebesítettek meg a vadállatok a bekerített lakóingatlanokon, és szállóvendégek mondják vissza foglalásaikat, gyermekeiket féltve.
Téli vadgyérítést kezdeményez a Balatoni Szövetség (Fotó: Pixabay, webandi)
A levélírók célszerűnek tartanák a belterületi vadbefogás és vadkilövés szabályozását, gyakorlatát életszerűbbé tenni. Ha a vadászati helyzet nem változik, jövőre a vaddisznók száma duplázódik - áll a levélben, amelynek aláírói a problémával régóta foglalkozó BSZ hathatósabb közbenjárását kérték. Balassa Balázs arról is beszámolt, hogy a térség polgármestereiből álló elnökség tagjai saját tapasztalataikkal is megerősítették a levélben megfogalmazottakat, és egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a gyors és hatékony intézkedés. Hangsúlyozták, hogy a vadakat a lakott területek határain kívülre kell szorítani. Nagyon veszélyesnek tartják a vaddisznók túlzott elszaporodását. Ugyancsak komoly gondot jelent a rókák, szarvasok, őzek, varjak túlzott elszaporodása - összegezte a BSZ elnöke. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly, majd legutóbb idén júliusban fordult a BSZ az agrártárcához, kérve a belterületi vadgazdálkodás jogi hátterének megteremtését, de még nem kaptak választ levelükre. Mivel sürgetőnek tartják, hogy történjen valami, ezért döntöttek úgy, hogy megvizsgálják, mit lehet tenni a mostani jogszabályi háttér keretein belül - mondta.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás