A Deere & Co. amerikai mezőgazdasági gépgyártó adózott eredménye 42 százalékkal, a bevétele pedig 17 százalékkal csökkent a folyó pénzügyi éve harmadik negyedévében. Az eredmények így is meghaladták az elemzői várakozásokat az MTI közleménye szerint.

A világ legnagyobb mezőgazdaságigép gyártója 2024. augusztusban arról jelentett, hogy a július 28-án záródott negyedévben az adózott eredménye 1,734 milliárd dollár, részvényenként 6,29 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 2,978 milliárd dollárral, részvényenként 10,2 dollárral. Eközben a bevétel 15,8 milliárd dollárról 13,15 milliárd dollárra csökkent - írták. Az elemzői várakozások átlagában kisebb, 5,68 dolláros részvényarányos nyereség és szerényebb, 10,94 milliárd dolláros bevétel szerepelt, ezeket túlteljesítették a megvalósult számok. A Deere részletes pénzügyi beszámolóját itt lehet elolvasni és letölteni.

A Deere & Co. amerikai mezőgazdasági gépgyártó adózott eredménye 42 százalékkal, a bevétele pedig 17 százalékkal csökkent a folyó pénzügyi éve harmadik negyedévében.
A Deere & Co. amerikai mezőgazdasági gépgyártó adózott eredménye 42 százalékkal, a bevétele pedig 17 százalékkal csökkent a folyó pénzügyi éve harmadik negyedévében - Fotó: John Deere 8R 340 traktor, Magro.hu, CSZS, Nádudvar 

A Deere nagy mezőgazdasági gépek üzletágának az értékesítése a negyedévben 25 százalékkal 5,1 milliárd dollárra, a kisméretű berendezéseké pedig 18 százalékkal 3,05 milliárd dollárra csökkent. Az erdészeti és építőipari gépek értékesítése éves szinten 13 százalékkal, 3,24 milliárd dollárra esett. A pénzügyi szolgáltatásból származó bevétel 21 százalékkal, 1,49 milliárd dollárra emelkedett.

Érdemes megnézni mit mutattak a magyar gépforgalomra vonatkozó adatok, amiket az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. szakemberei gyűjtöttek egy kiadványba 2024. júniusában.

A Mezőgazdasági gépek forgalma - 2024. I. negyedév elemzés

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 39,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024. I. negyedévben, ami 56 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 19,8 milliárd forintot fordítottak, ami 2 százalékkal haladta meg a bázisidőszak szintjét. A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 54 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 46 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 35, a gabonakombájnok 6 százalékos arányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból 2024. I. negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest 343-mal kevesebb, azaz 404 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 13,2 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint az 50–100 LE-s kategória képviselte 28, illetve 22 százalékkal. Ezzel a 100 LE alatti traktorok a teljes traktorértékesítés felét adták 2024 első három hónapjában, míg egy évvel korábban ugyanez az érték mindössze 28 százalék volt. 

Az 50 LE alatti traktorok kivételével valamennyi teljesítménykategóriában jelentősen visszaesett a kereslet. 

A Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján – a márkák versenyében – az éllovas a John Deere, ezt követte a CLAAS, a Solis és a New Holland 2024. I. negyedévben. 

Az önjáró rakodók értékesítése 30 százalékkal maradt el 2024 első három hónapjában a bázisidőszak eladásaitól, ami 92 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 68-ból 50-et a 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. 

A törzscsuklós homlokrakodókból 5 százalékkal nőtt, a csúszókormányos kisrakodókból 73 százalékkal csökkent az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 138-cal szemben 99 talált gazdára a 2024. január–márciusi időszakban, amelyek 58 százaléka volt hazai gyártású. A legnagyobb mértékű „zuhanás” a gabonakombájnok piacát érintette. 

A gabonakombájn-piac 82 százalékkal esett vissza, mindösszesen 18 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 2,2 milliárd forint értékben, míg 2023. I. negyedévben 101-et értékesítettek 12,9 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz 60 százalékkal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre idén márciusig, mint a bázisidőszakban - írták.

Megosztás

További híreink

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Érdemes figyelni a földhasználati kötelezettség szabályaira a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is

2024.09.16.

A vállalt földhasználati kötelezettség szabályait a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is érdemes megismerni.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás