Hirdetés
A Vendvidék varázslatai: hajdina, köles és tökmagolaj
Hirdetés
Elszigetelve is megmaradt a szlovénség
A Szlovén Rába-vidék hajdani, politikatörténeti döntés következtében erőltetett Vendvidék elnevezését 1983-ban egy Vas Megyei Tanács által hozott határozat törölte, ugyanis folyamatosan küzdöttek ellene a helyi szlovének. Az ország nyugati része évtizedeken át szinte a térképen sem szerepelt, a határsávban zajló élet a hétköznapi emberek számára ismeretlen volt, műszaki zárral vágták el az ország vérkeringésétől. Ez a vidék ezzel még kiszolgáltatottabbá vált – mondta a környéket ismerő Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti, természetvédelmi és pályázatkezelési csoportvezetője a Magyar Mezőgazdaságnak.Helyi alapanyagok, erdők, kincsek
A konyhára valót korábban a föld és az erdő adta. A búzán és a kukoricán kívül fontos alapanyag a másodvetésben termesztett hajdina. „Annak idején a kötelező beszolgáltatás nem vonatkozott a másodvetésekre” – mesélte a szakember, így maradhatott a hajdina a családé. Hasonlóan kedvelt étel volt errefelé az ország más vidékein kevésbé népszerű köles. A belőle készített ételek, kásák alapvető élelmiszerek voltak. Mellette természetes éléskamraként szolgált az erdő. A „Vendvidéken”, azaz a Szlovén Rába-vidéken a szálalás hagyományos erdőművelési forma volt, ez biztosította a széles faanyagválasztékot. Vegyes erdők vannak itt, a hideg, sekély – legfeljebb középmély – talajokon.A Hármashatár mellett édes a pihenés
A vasfüggöny évtizedekig elzárta a vidéket a kíváncsiskodó tekintetek elől, de minden fejlődési lehetőséget is kívül tartott. Elsorvasztotta a vidéket, a szlovén lakosságot. A határsáv miatt nem lehetett eljutni az ország legnyugatibb pontjához, az 1922-ben emlékkővel megjelölt Hármashatárhoz. Emiatt a Magyar Természetbarát Szövetség a szakonyfalui erdészház (ma már vendégház) közelében alakította ki a képletes „nyugati pontot”, ahová kopjafát állított - írja a cikk. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. vendégháza Szakonyfalutól alig másfél kilométerre található. Az épület a múlt század derekán épült erdész szolgálati lakásnak, mai formáját 2013-ban kapta, azóta vendégházként működik. „A búza-, a kukorica- és a hajdinaliszt a gánica, a málé, a kása alapja, de vargánya, rókagomba is gyakorta kerül a konyhára” – mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Makkár Gabriella, aki a vendéglátásért felel. Újra divatba jött a köles, a hajdina, a tökmagolaj, a kukoricaliszt és a dara. A vad is gyakori a tányéron. A gibanica, azaz a rakott rétes igazi helyi különlegesség. Addig rakták az alma, a dió, a mák és a túró rétegeket, amíg a tepsi magassága engedte. A tökmagot megpirították, ledarálták, azzal töltötték a tökmagos kalácsot, tökmagos pogácsát. Ez adja ma is a vidék jellemző ízét. A káposzta mellett kerékrépát savanyítottak, remek főzelék készült belőle. Fehér hurkát adtak mellé, amibe rizs helyett koptatott köleskását tettek. A teljes riportot a Magyar Mezőgazdaság oldalán olvashatja el.Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés