A ventúriás varasodás az almatermésűeket támadja, a lombozatot és a termés jelentős részét is károsíthatja. A gombafertőzés a lehullott levelekben telel át, és főleg meleg, csapadékos időben terjed a leginkább. Cikkünkben összefoglaltuk, mit érdemes tudnia róla, és hogyan védekezzen ellene.

Rezisztens fajtákon is megjelenhet a ventúriás varasodás

A gombafaj a tavaszi esőzések segítségével kezdi el szaporodását és kártételét, mely június–augusztus hónapokban éri el csúcspontját. Ezért is fontos a tavaszi lemosó permetezés.

Körtében is komoly gondot okoz a ventúriás varasodás - Fotó: Pixabay, holiho

A gomba a 20 ºC körüli hőmérsékleten érzi jól magát, és már 10 mm csapadék esetén gyorsan elterjedhet. A fertőzésre az egész vegetációs periódusban lehet számítani, almán és körtén egyaránt. Éppen ezért előnyös az ellenálló fajták alkalmazása, de sajnos a megfigyelések arról számolnak be, hogy ezeken is előfordulhat a gomba megjelenése.

A rezisztens almafajták: Florina, Freedom, Pinova, Piros, Prima, Rajka, Topaz, Luna, Orion, Sirius, továbbá az „R” sorozat: Reanda, Renora, Rozela, Red Topaz

Ezeknél a fajtáknál is szükség van a varasodás elleni védekezésre, azonban jóval kevesebbszer, mint a nem rezisztens fajtáknál. Rezisztens fajtáknál pedig elegendő a kontakt szerek használata.

Fertőzhet még mandulát is, erről itt olvashat cikkünkben.

Hogy kezdődik a ventúriás varasodás?

Az első szakaszban apró, barnás foltok jelennek meg a leveleken, melyek egyre nagyobbak lesznek. A szélük feketévé válik, a levélzet idő előtt lehullhat. A gyümölcsökön kicsi, szürkés, majd egyre nagyobb varas foltok jelennek meg. A gyümölcsök torzulnak és parásodnak, a körtén pedig még a hajtások is veszélyben vannak a varasodástól.

Erős gombafertőzés esetén jelentős lombhullás lép fel, Ez tovább gyengítheti a gyümölcsfákat, mert nem tudnak megfelelően felkészülni a téli nyugalmi időszakra. Ezért a gyümölcsfák terméshozama is csökkenni fog.

Könnyen össze lehet tévesztheti a ventúriás varasodás tüneteit a kalciumhiány tünetével. Utóbbi hiánytünet esetén azonban a fekete foltok nem nőnek, aprók maradnak és rengeteg lehet belőlük a gyümölcsön.

Védekezés a ventúriás varasodás ellen
  • Minden esetben alkalmazzon őszi és téli lemosó permetezést.
  • Rügypattanásig 1-2 alkalommal alkalmazzon réztartalmú készítményeket, melyek elpusztítják a gombacsírákat, és még a baktériumok ellen is hatásosak.
  • A levelezés állapotától a virágzásig ajánlatos legalább egyszer (2-3-szor megismételni) a Chorus készítmény használatát, mely kifejezetten erre az időszakra lett fejlesztve.
  • Az intenzív hajtásnövekedés időszakában, áprilistól júniusig felszívódó és kontakt szerek kombinált használata javasolt. Felszívódó készítmények: Topas, Score. A kontakt készítmények közül rendkívül hatásos a Bravo. A tünetek megjelenése után 5-7 naponként ismétlés szükséges a javuláshoz.
  • Gyümölcsszüret után javasolt a felszívódó szerek használata. Ezzel segítheti, hogy gyümölcsfái megfelelően felkészüljenek a téli fagyokra.

Laza koronaformát alakítson ki a metszéssel. A lehullott leveleket távolítsa el a kertből, vagy forgassa be a talajba. Csapadékos időben néhány alkalommal permetezzen megelőző jelleggel, fehérbimbós állapotig.

Alkalmazzon réztartalmú készítményt, mint pl. a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) és a Cuproxat® FW (40-50 ml/10 l víz) varasodás ellen. Hűvös időben kora tavasszal, sziromhullásig alkalmazhatja a Scala® (8-10 ml/10 l víz) gombaölő szert, kombinációban a Delan® 700 WG (3,5-5 g/10 l víz) rezisztenciatörő termékkel. Virágzás után alkalmazzon felszívódó gombaölő készítményt, pl. Domark® 10 EC (3-4 ml/10 l víz) terméket. A felszívódó gomba- ölő szert varasodás ellen megelőző jelleggel kell alkalmazni 7–14 naponta. A hatékonyság növeléséhez kombinálja a Manfil® 75 WG (20 g/10 l víz) kontakt termékkel.

Anyagunkat a Kárpátaljalap.net és a Szépzöld.hu oldalak alapján készítettük.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás