A New Holland környezettudatos vállalatként fontosnak tartja az ökológiai lábnyom csökkentésére, valamint a CO2-semleges mezőgazdaság megvalósítására irányuló fejlesztéseket. Ehhez napjainkban nem elég az, ha új technológiai szegmenseket von be gépkínálatának továbbfejlesztésébe, technikai innovációra van szükség. Ehhez megalkotta saját energiafüggetlen farmmodelljét (Energy-Independent Farm), amely egy zártláncú CO2-semleges termelési rendszer. Az elképzelés az idei évben válhat megvalósíthatóvá, amikor kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó metánhajtású erőgépe, hiszen ezzel lezárja a CO2-semleges cikluskörét a szántóföldről az energiatermelésre és vissza a szántóföldre.

Ősztől sorozatgyártásba kerül a csaknem egy évtizedes fejlesztés eredménye — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

A 2013-ban elkezdődő fejlesztői munka első mérföldköve a 2015. évi milánói világkiállítás idejére tehető, amikor az első kísérleti metán hajtású T6000-es koncepció traktort tekinthette meg a nagyközönség. A szántóföldi vizsgálatok, tesztek mostanra befejeződtek, a hosszas és fáradhatatlan fejlesztői munka pedig meghozta gyümölcsét, így a New Holland büszkén mutatta be T6.180 Methane Powert, a világ első 100% -ban metánhajtású erőgépét.

Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és a Benelux országok (Európa vezető biogáz termelői országai) első előrendeléseiket már le is adták a forradalmian új technológiával felszerelt 175 lóerős T6.180-as „Methane-Powered” traktorokra. A sorozatgyártás 2021 őszétől elkezdődik.

A biogáz és bietanol üzemmel rendelkező mezőgazdasági termelők mezőgazdasági üzemanyag-adalékot képesek előállítani állati hulladékból, valamint olyan gabonákból, melyek alacsony fehérjetartalmuk, illetve minőségük miatt emberi fogyasztásra kevésbé vagy egyáltalán nem alkalmasak. Kifejezetten erre a célra termesztett energianövényekből is készülhet az üzemanyag és ugyan még korlátozott számban, de már kis hazánkban is vannak ilyen üzemek!

Közel nulla CO2-kibocsátás is elérhető az új T6 Methane Power traktorral — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

A T6.180 Methane Power traktor egy azonos teljesítményű dízelüzemű motorral való összehasonlításban, egyenértékű feladatok elvégzése mellett akár 30%-kal alacsonyabb költségekkel üzemeltethető. A felhasználás során 99% -kal kevesebb koromszármazék jut a környezetbe. Nem megújuló forrásból származó sűrített földgáz (CNG/LNG) használatával kb. 10%-kal csökken a teljes CO2-kibocsátás, biometánforrásból származó üzemanyag használata esetében azonban közel nulla lesz a traktor használatához kapcsolható CO2-kibocsátás, miközben minimum 80%-kal csökken a teljes károsanyag-kibocsátás.

Ebben az erőgépkategóriában egyik főbb konkurens gépgyártónak sincsen 6 hengeres erőforrással szerelt traktora, ami egy jól megfogható piaci versenyelőnyt jelent a New Holland T6-nak. A FPT motor 740 Nm-es maximális forgatónyomatékával szolgáltatja a megfelelő teljesítményt. Az alapfelszereltségben rendelkezésre álló üzemanyagtartályok össztérfogata 185 liter, ez kiegészíthető egy frontfüggesztésre akasztható 270 literes kiegészítő tartállyal.

A zöld szemlélet nem megy a teljesítmény rovására — fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Fenntartható fejlődés, energiafüggetlen farm, jövőbemutató technológiák, az osztályzat csillagos ötös a New Hollandnak! Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, amire hosszú távon sikeres gazdálkodást alapozhat? Válassza a New Holland gépeket a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től! Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését!

Molnár István

Megosztás

További híreink

A hőség és a vízhiány határozza meg, merre tart a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés

2024.09.19.

Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? - a kérdés sok területet érint.

Minden eddiginél nagyobb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodást folytatók

2024.09.19.

Az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP ST) keretében induló európai uniós társfinanszírozású agrártámogatások eddig soha nem látott előnyöket kínálnak azoknak a gazdálkodóknak, akik az ökológiai gazdálkodás mellett döntenek.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Debrecenből Vermillion városába: négy precíziós mezőgazdasági mérnökjelölt tanulhat Amerikában

2024.09.19.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar négy hallgatója a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés keretében fél évet tanulhat a Dél-Dakotai Állami Egyetemen.

Ne lepődjön meg, tájékozódjon előre: összegyűjtöttük az árvíz miatti útlezárásokat és korlátozásokat

2024.09.19.

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

Öt év alatt több mint duplájára nőtt a szója vetésterülete Vas vármegyében

2024.09.19.

Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan termeszthessen szóját a gazda? Többek között erről is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezete által megrendezett fajtabemutatón.

Partnerhírek
Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás