Hirdetés
A világhírű magyar fűszerpaprika
Hirdetés
Immáron két fűszerpaprika-őrlemény is erősíti a hungarikumok díszes listáját. A kalocsai mellett 2015-ben a szegedit is magyar büszkeséggé nyilvánították. Hajdanán csak olcsó borspotlóként használták, ám igazi kedvenccé nőtte ki magát. Nézzük, mi a helyzet a piacán!
A fűszerpaprika a 19. századtól számít a magyar gasztronómia jellegzetes fűszerének. Ki a rántotta tetejét szórja meg vele, ki a zsíros kenyeret, de számos további étel elképzelhetetlen a pirospaprika nélkül. Teszünk a halászlébe (ha megjelent már, belinkelni), gulyáslevesbe, fasírtba, a pörköltbe, a paprikás krumpliba, számos főzelékbe és még sorolhatnánk tovább. Sok vidéki déd- és nagyszülőnél még ma is láthatunk a konyhában szárított fűszerpaprikát fellógatva a fűszerespolcra. Persze nem csak nálunk kedvelt ízesítő, a világ más országaiban is rendszeresen szereplője a konyháknak. Ám érdekesség, hogy csak mi használjuk tisztán, por formájában a konyhában. Máshol egyéb fűszerekkel együtt főznek vele.
![](/public/agronews/an_article_inner/13346/974c0c492e0f0c6d9c6c9453c634fcd8_1.jpeg)
Ennek megfelelően a piaca is igen kiterjedt. A világon összesen kb. 200.000, ebből Európában 45.000 hektáron termesztik. Hazánk termelése sajnos igencsak elmarad a vezető termelőktől, de a 18. század környékén még Spanyolországgal vetekedtünk a megtermelt legnagyobb mennyiséggel. Az Alföldön jelenleg mintegy 1500 hektáron folyik a hajtatása. Ez a legjelentősebb az országban és a terület folyamatosan növekszik a magas beruházási költségek ellenére. Ezzel szemben a paprika szabadföldi termesztése évek óta csökkenő tendenciát mutat.
Árak, export-import
Sajnos, az őrleményt nem igen fizeti meg a piac. Olcsó a felvásárlási ára. Gondot okoz az importáru is, évi 400 tonna pirospaprika jön csak Hollandiából, ami viszont azért érdekes, mert Hollandia nem termeszt fűszerpaprikát! A belföldi átlagárak 200-600 Ft/kg között ingadoznak. A piaci árat a vezető fűszerpaprika termelő, spanyol kínálat befolyásolja. Magyarország exportja a ’80-as években évi 8-10.000 tonna volt, a ’90-es évekre ez 4-6000 tonnára csökkent. Ezzel szemben Spanyolországé 15-20.000 tonna körül mozog. A hazai igényeket azonban ki tudnánk elégíteni a saját termelésünkkel. Borúlátónak azért nincs értelme lenni. Hazánk pirospaprikáját 40 ország veszi (vezető helyen Németország és Ausztria), az export árak 1-4 USD/kg körül mozognak. A magyar fűszerpaprika-őrlemény minőségét (főleg íz, zamat és fűszerező hatás) a piac 10-12%-os ártöbblettel ismeri el.
![](/public/agronews/an_article_inner/13346/1d6e42504d7054c933665e1efca25b7f_1.jpeg)
Termesztéséről
A növény maga eredetileg az amerikai kontinensről származik, és Európába csak a 15. század végén érkezett Kolumbusznak köszönhetően. Ám ezután is igen sokat kellett arra várni, hogy mint fűszer alapanyag felismerjék az értékeit. Eleinte ugyanis csak dísznövényként termesztették. Szereti a meleget, ezért nem is véletlen, hogy előbb hazánkban az Alföldön (Szegednél) terjedt el, majd Kalocsán. A kiváló fűszer létrejöttét a magyarokhoz kötik, mégpedig a paprika szárításának és őrlésének kifinomult módszerének köszönhetően. A 19. századtól már kereskedelmi mennyiségben termesztették, és állítottak elő belőle fűszerpaprikát, ami a határainkon túl is kelendő áru lett.
Forrás: Mindmegette, Őstermelő.com, Tankönyvtár, Wikipédia
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés