A világon először engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését
A szingapúri hatóság jóváhagyta a világ első olyan „tiszta húsának” a piacra vitelét, amely nem vágott állatokból és nem is növényekből származik. A döntés megnyitja az utat a San Francisco-i Eat Just startup számára, hogy eladja laboratóriumban termelt csirkehúst.
A húst kezdetben falatkákban, nuggetsekben fogják felhasználni, de a vállalat nem közölte, hogy mikor válnak elérhetővé.
Az egészséggel, az állatjóléttel és a környezettel kapcsolatos fogyasztói aggodalmak miatt megnőtt a kereslet a hagyományos hús alternatívái iránt. A Barclays szerint a húsalternatívák piaca a következő évtizedben 140 milliárd dollárt érhet el, vagyis a globális húsipari körülbelül 10% -át - írta meg a BBC.
Hirdetés
A szupermarketek polcain és az éttermi menükben egyre inkább megtalálhatók olyan növényi húsok, mint a Beyond Meat és az Impossible Foods, de az Eat Just termék más, mert nem növényi alapú, hanem állati izomsejtekből készült a laboratóriumban.
A vállalat mindezt áttörésként értékeli a globális élelmiszeripar számára, és azt reméli, hogy más országok is követni fogják a példát.
Az elmúlt évtizedben induló vállalkozások tucatjai próbálták hasonló húst a piacra dobni, abban a reményben, hogy etikusabb termék ígéretével megnyerik a hagyományos húsevőket.
A legnagyobbak közül kettő az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates által támogatott Memphis Meats, amelyek egyaránt megfizethető és ízletes laboratóriumi termelésű húsokkal próbálnak piacra lépni. A szingapúri Shiok Meats laboratóriumban termesztett rákfélék húsán dolgozik.
Kihívások
Ugyan az élelmiszeripar egyik legjelentősebb mérföldkövének nevezték az új terméjet, de a kihívások továbbra is fennállnak.
Először is, sokkal drágább a laboratóriumi termelésű hús előállítása, mint a növényi alapú termékeké. A laboratóriumban termesztett csirkemelleket például 50 dollárért próbálják értékesíteni, tehát a prémium kategóriába tartoznak majd.
A másik leküzdendő kihívás a fogyasztók reakciója, de a szingapúri jóváhagyás valószínűleg vonzza majd a versenytársakat, és más országokat is jóváhagyásra ösztönözhet.
Biztonságos „új élelmiszer”
A Szingapúri Élelmiszerügynökség (SFA) egy szakértői munkacsoport áttekintette az Eat Just termesztett csirkehúsának gyártásellenőrzésére és biztonsági tesztjeire vonatkozó adatokat. Megállapították, hogy biztonságos és ezért Szingapúrban engedélyezték nuggetsekben, összetevőként történő értékesítését.
A folyamat során antibiotikumokat nem használtak, és a csirke mikrobiológiai tartalma alacsonyabb volt, mint a hagyományos csirkéké.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés