A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek. A vöröshagyma sem vészelte át jól az idei évet. Európa-szerte a hagymatermés 15-50 százalékkal lett kevesebb, mint egy átlagos évben. Szakértők szerint a csapadékhiány miatt Dél-Európában, Franciaországban, Lengyelországban és Németországban jelentős a termésveszteség. Az előzetes becslések szerint Németországban az aszály miatt 25 százalékkal kevesebb hagyma várható, mint az átlagos években.
Európa-szerte a hagymatermés 15-50 százalékkal lett kevesebb, mint egy átlagos évben (Fotó: Pixabay, Couleur)
India után a világ második legnagyobb vöröshagyma-exportőre Hollandia, amivel a vöröshagyma világkereskedelmének 20 százalékát adja. Az unió belső piacán is Hollandia a legnagyobb vöröshagyma-exportőr, majd Spanyolország következik a sorban. A legnagyobb vöröshagyma-importőrök Németország és az Egyesült Királyság. Az unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2017-ben: 956,5 ezer tonna export szemben a 241,2 ezer tonna importtal. A növény legfontosabb exportpiacává a harmadik országok közül Új-Zéland (78,3 ezer tonna), valamint Egyiptom (73,8 ezer tonna) vált 2017-ben. A közösség vöröshagyma-kivitele 2018 első fél évében 10 százalékkal 298 ezer tonnára, a behozatal 8 százalékkal 175 ezer tonnára csökkent 2017 azonos időszakához képest. Magyarországon az ezredforduló utáni évtizedben a vöröshagyma termőterülete közel a felére zsugorodott. Szakértők szerint a visszaesés több tényezőre vezethető vissza. Ezek közül a legfontosabb, hogy a korszerűtlen és drága termelési feltételek mellől hiányzik a tárolási kapacitás. A külföldi olcsó import beáramlása sem könnyíti meg a hazai termelők helyzetét, amivel a jelenleg alkalmazott fajták nem tudják felvenni a versenyt. További hátráltató tényezők még a kevés öntözött terület és a gépesítés alacsony foka. A KSH adatai szerint a vöröshagyma termése az utóbbi három évben 60–62 ezer tonna között mozgott. Az idén az extrém időjárás miatt kevesebb termést takaríthattak be. A friss vagy hűtött vöröshagyma külkereskedelmi egyenlege évek óta negatív. Évente átlagosan 9-17 ezer tonnát ér el az import mennyisége, amely leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik. Magyarország 2018 első fél évében 8 százalékkal több, 11,8 ezer tonna vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. A legtöbbet Németország szállította, ahonnan 4,3 ezer tonna érkezett, Hollandiából 58 százalékkal több, 3,38 ezer tonnát vásároltunk, ugyanakkor Ausztriából 63 százalékkal 709 tonnára csökkent a beszállított mennyiség. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős, mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre. Az idei év első fél évében 16 százalékkal 1,8 ezer tonnára csökkent a kivitel, amelynek 95 százaléka Romániába került. A Budapesti Nagybani Piacon 2018 1–16. hetében a barna héjú vöröshagyma termelői ára 3 százalékkal magasabb volt (78 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Az első fél évben Ausztriából, valamint Hollandiából érkezett szállítmány a Budapesti Nagybani Piacra. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára 2018 21–37. hetében 67 százalékkal meghaladta (141 forint/kilogramm) a 2017. év ugyanezen időszakának átlagárát. A 36. héten megjelent az Ausztriából származó termés is a hazainál 2 százalékkal magasabb, 130 forint/kilogramm nagykereskedelmi áron. Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás