Az Európai Zöld Megállapodás, vagyis a Green Deal az élet minden területén éreztetni fogja a hatását, és ebből a bankok sem maradnak ki. A mezőgazdaság zöld fejlesztéseire készülve az OMÉK-en beszéltek arról, hogy banki szempontból milyen hatásai lesznek az új követelményeknek. A Zöld megállapodás vagy zöld forradalom? című tanácskozáson előadást tartott Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese, valamint Gyura Gábor, az MNB fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője is.

Az előadásokból leszűrhető következtetések szerint úgy látszik, a fenntarthatóság és klímabarát politika legtöbb követelménye a mezőgazdaságot érinti, például az ammónia- vagy a metánkibocsátás csökkentése, a növényvédő szerek és műtrágyák használatának visszaszorítása vagy a különböző állatjóléti intézkedések - írta a Magyar Mezőgazdaság. Az  Európai Bizottság javaslatai azonban sokszor egymásnak ellentmondó követelményeket támasztanak, és minden hosszú távú modellszámítás az uniós mezőgazdasági termelés visszaesését jósolja a zöld megállapodás következtében.

A Zöld Megállapodás intézkedéseire és a környezetkímélő fejlesztések finanszírozására is készülnek a bankok

Visszaesés és drágulás várható?

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma, az USDA például várhatóan 12 százalékos termeléscsökkenéssel és az agrárkivitel 20 százalékos visszaesésével számol. A fogyasztók azonban nem akarnak kevesebbet enni, a hiányzó termékeket importálni fogjuk, azzal pedig egyszerűen az Unión kívülre toljuk a környezetterhelő termelést. Ráadásul súlyosbítja a bajt, hiszen az EU és az USA a két leghatékonyabb mezőgazdasági termelő, a kevésbé fejlett gazdaságok egységnyi inputból kevesebb terméket hoznak létre. Nem megoldás az sem, ha 200 évvel ezelőtti módszerekhez nyúlunk vissza, sokkal inkább a kutatás-fejlesztésbe kell befektetni és sok pénzt költeni az összefüggések jobb megismerésére és új módszerek kidolgozására - írta a cikk.

A fogyasztókat érthetően és hitelesen kell tájékoztatni a mezőgazdaságról. Nagy kérdés ugyanis, hogy vállalják-e a zöld megállapodás követelményeinek teljesítése következtében várható áremelkedést. Az EU hatalmas összegeket fordít a környezetkímélő technológiák bevezetésére, de a magántőkét is be kívánja vonni a finanszírozásba. A banki szakemberek számára ez két új szempont beemelését jelenti a hitelezési gyakorlatukba. Egyrészt át kell gondolniuk a kockázatkezelési eljárásaikat, másrészt ki kell szolgálniuk a zöld beruházások hiteligényét - idézte a cikk az elhangzottakat.

A bank finanszírozás szempontjai és fejleményei a témához kapcsolódóan

Kockázatosabbnak kell tekinteni az erőforrásokat túlhasználó, környezetterhelő vállalkozásokat. A klímaváltozás üteme is befolyásolja a kockázatkezelést, ugyanis, ha nem sikerül tartani a klímamegállapodásban elfogadott célokat, az a nem fizető adósok számát is megnöveli a szélsőségesebb időjárási hatások és csökkenő hozamok következményeként. A Magyar Nemzeti Bank szakembere ezért azt ajánlja a kereskedelmi bankoknak, hogy építsék be a zöld szempontokat a hitelezési politikájukba. Ezt pedig annyiban segíti az MNB, hogy a meghatározott szempontok szerint zöldnek tekintett vállalkozásoknak nyújtott hitelek után enyhébb tőkekövetelményeket határoz meg. Hazánkban is megindult a zöld kötvények kibocsátása, amelyek a vállalatok környezetbarát fejlesztéseinek finanszírozásra szolgálnak - írták.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás