A 2018-ban alapított izraeli székhelyű FarmSee technológiai vállalat célja, hogy a sertéstenyésztők valós idejű adatokkal segítsék a sertéstenyésztés feletti kontrollt. A vállalat nemrég zárta le az Izraeli Innovációs Hatóság második támogatását. A következőképpen működik.

A FarmSee létrehozása azon a megfigyelésen alapul, miszerint – a szarvasmarha-tenyésztéssel ellentétben – a sertéstenyésztésben eddig kevés innováció született az állatok napi nyomon követésére vonatkozóan. Nimrod Madar, a FarmSee vezérigazgatója szerint a modern sertéstenyésztőknek információra és ellenőrzésre van szükségük; a meglévő módszerek nem hatékonyak.

A használt érzékelő egy alkalmazással kombinálva több mint 95%-os pontosságot ér el a súlymérésnél (Fotó: Pixabay)

Egyedi sertésfelismerés

A FarmSee technológiája kamera alapú mérlegelési érzékelőt használ, amely pontos adatokat szolgáltat minden egyes sertésről. Az érzékelőt az elválasztás utáni és a befejező egységek minden egyes karámja fölé telepítik, és a nap minden órájában, emberi beavatkozás nélkül, távolról mér minden egyes sertést.

A munkaerőköltségek csökkennek, és a tervezés könnyebé válik a pontos súlyprognózisok révén (Fotó: Pixabay)

Folyamatos sertéstömegadatok

A vállalat számára a folyamatos sertéssúlyadatok számos művelet szempontjából kulcsfontosságúak. A használt érzékelő egy alkalmazással kombinálva több mint 95%-os pontosságot ér el a súlymérésnél és 99%-os pontosságot a sertések azonosításánál. Madar szerint a technológia biztosítja az állatok jólétét (minimalizálja a sertések és az emberek közötti interakciót); javítja a hozamot, például a súlyosztályokon belüli magasabb átlagsúly és a jobb egyenletesség révén; a munkaerőköltségek csökkennek, és a tervezés könnyebé válik a pontos súlyprognózisok révén.

Esettanulmány a Lahav Kibbutzban

A Lahav Kibbutzot 1952-ben alapították, és körülbelül 20 km-re északra található Be'er Shevától, Izrael Negev régiójának fővárosától, attól a sivatagi várostól, amely a régió kapujaként szolgál. A Lahav Kibbutz gazdasága a mezőgazdaságon (állattenyésztés és növénytermesztés egyaránt) és három ipari vállalkozáson alapul: a kutatóközpont (Lahav CRO) mellett egy húsfeldolgozó üzem és egy műanyag-konténergyár tartozik ebbe a körbe.

A Lahav CRO-nak van egy sertéstenyészete, amelyet 1963-ban alapítottak az emberi és állati jólét kutatására, és amelyhez egy kereskedelmi sertéstenyészet is tartozik. Nemzetközi egyetemekkel, orvostechnikai eszközöket gyártó vállalatokkal és globális gyógyszeripari cégekkel működik együtt.

A kereskedelmi gazdaságban általában egy hivatásos szortírozót alkalmaznak, aki rendszeres súlymegfigyeléseket végez, és a megfigyelések alapján választja ki a megfelelő sertéseket a vágásra. Ezeket az adatokat nyilvánvalóan nem naponta gyűjtik, és nem tudják nyomon követni egy adott sertés súlygyarapodását az idő múlásával, hogy azonosítani lehessen a rendellenességeket. Ráadásul a szorter hibaaránya változó, és a gazdaság becslése szerint nagyjából 5-10%-os.

Az automatikus súlymérés alkalmazása lehetővé tette a gazdaság számára, hogy folyamatosan nyomon kövesse a teljes állományt, részletes információkat szolgáltasson minden egyes sertésről (beleértve a napi súlyszinteket, azaz a napi átlagos súlygyarapodást), összesített információkat (karámonként/épületenként/állományonként), és pontos súlyprognózisokat készítsen a tervezés segítésére.

A megoldás folyamatos súlyinformációkat biztosított a gazdaság számára minden egyes sertésről, 96-97%-os pontossági szintet elérve. Ezt a pontosságot a sertések fizikai mérlegelésével (fizikai mérleggel) hetente kétszer, az ellési időszak alatt, majd az automatizált mérlegelési rendszer eredményeinek a fizikai mérlegelés eredményeivel való összehasonlításával igazolták. Ezt a folyamatot használták a megoldás pontossági szintjének tesztelésére.

Már használják Dániában, Oroszországban, Izraelben és Lengyelországban. Őket 2021 májusától az Egyesült Államok követi (Fotó: Pixabay)

A döntés legyen adatvezérelt

Nimrod Madar végül egy figyelmeztetést fogalmazott meg: "A jelenlegi helyzet, amikor a sertéstenyésztők arra kényszerülnek, hogy a sertéseket egy meghatározott célsúlyra neveljék anélkül, hogy meg tudnák mérni őket, teljesen ésszerűtlen. A célunk nagyon egyszerű: a termelők számára elérhetővé tenni a saját adataikat, miközben biztosítjuk az állatok jólétét." Összefoglalva, az a célja, hogy minden sertéstenyésztési döntés adatvezérelt döntés legyen.

Jelenleg a FarmSee megoldásait már használják Dániában, Oroszországban, Izraelben és Lengyelországban. Őket 2021 májusától az Egyesült Államok követi.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás