Csökkenti az adózás előtti eredményt az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értéke, ha az a kapcsolódó egyéb feltételeknek [tao-törvény (11) és (12) bekezdésében foglaltaknak] is megfelel. Érdemes átolvasni a szabályokat.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerinti rendelkezés szabályozza a programok adócsökkentését. Az Adózóna anyagát szemléztük.

Adókedvezmény jár a kis- és középvállalkozások szoftvertermékeinek beszerzése után - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mád

Az adókedvezmény vonatkozó részletei

A tao-törvény említett rendelkezése szerint az úgynevezett kis- és középvállalkozások beruházási adóalap-kedvezménye alkalmazható kkv-k esetén a korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási jogára, illetve szellemi termék bekerülési értékére is. Ennek megfelelően az adózó tulajdonában álló, szerzői jogvédelemben részesülő szoftvertermékek, továbbá a szoftvertermékek felhasználási jogának a bekerülési értékével is csökkenthető az adózás előtti eredmény, ha az megfelel az egyéb feltételeknek is, többek között azzal, hogy új, vagyis korábban még használatba nem vett eszközről van szó.

Ezekre is kiterjed az adókedvezmény

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) alapján a szerzői jogi védelem hatálya kiterjed a számítógépi programalkotás és a hozzá tartozó dokumentáció (szoftver) akár forráskódban, akár tárgykódban vagy bármilyen más formában rögzített minden fajtájára. Ezekbe tartozik a felhasználói program és az operációs rendszer is.

Szerzői és vagyoni jogok

A szerzői jogok az említett jogszabály alapján egyrészt a személyhez fűződő, másrészt vagyoni jogok lehetnek, melyek összessége a szerzőt illeti meg. Ezen jogosultságok közül a szerző a személyhez fűződő jogait nem ruházhatja át, a vagyoni jogok ugyanakkor átruházhatók, ebben a körben ugyanis a szerzőnek kizárólagos joga van a mű egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére.

A témához kapcsolódó szövegrész így szól a törvényben:

zs) az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál - ha igénybe kívánja venni a kedvezményt - a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értéke, figyelemmel a (11)-(12) bekezdésben foglaltakra.

Megosztás

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás