A tokaji aszú hungarikum, több mint 500 éves magyar márka és szerénytelenség nélkül állítható, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb természetes édes bora. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital. Az adventi időszakban évről évre fontos küldetésüknek tartják elmondani: ne múljon el családi ünnep, karácsony, újév anélkül, hogy tokaji aszúval koccintanának - írta a Béres Szőlőbirtok oldala. Karácsonyra készülődve Regéczy Dáviddal, a vállalat ügyvezetőjével beszélgettek.

A társaság weboldalán megjelent cikket szemléztük. Az elsődleges cél kiemelkedő minőségű tokaji borok készítése és értékesítése bel- és külföldön egyaránt, e munkán keresztül pedig a Tokaji borvidék szolgálata, hírnevének felemelése, borainak, kultúrájának megismertetése világszerte - írták.

A tokaji aszú palackban és dobozban - Fotó: Béres Szőlőbirtok

Különféle tevékenységeink között a Béresre jellemző értékek teremtik meg a közös nevezőt: a magas minőség, a megbízhatóság, a hitelesség. A boraink mellé választott „MINDEN CSEPPJE BÉRES” jelmondatunkkal is ezt kívánjuk kifejezni. A Béres Csepp és a tokaji aszú is hungarikumok, a magyarság kiemelkedő teljesítményei, és mi büszkén, örömmel és elkötelezetten dolgozunk sikerükért - fogalmazták meg magukról.

2012-ben lettél a Béres Szőlőbirtok kereskedelmi igazgatója, 2023-ban pedig az ügyvezetője. Mit jelent számodra, hogy több mint 10 éve állsz a tokaji márka szolgálatában?

Óriási felelősség, emellett szép feladat az embernek a szaktudását egy több 100 éves hagyomány szolgálatába állítani. A borvidéken eltöltött 11 évemből hetet dolgoztam aktívan a közösségi ügyekért, mint a Tokaji Hegyközségi Tanács tagja, ezen belül jelenleg az igazgatóválasztmány és a bormarketing testület tagja is vagyok. Azért szánok időt a közösségi munkára, mert úgy érzem, fontos ügyről van szó: nem kevesebb forog kockán, mint a tokaji márka és a Tokaji borvidék jövője.

A tokaji aszú hungarikum. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetője, Regéczy Dávid beszélt róla bővebben - Fotó: Béres Szőlőbirtok

 December 10-e néhány éve az „Aszú Day”, vagyis a Nemzetközi Aszú Nap. Miért fontos, hogy az aszúnak saját napja legyen?

Az imént említett közösségi munkában mindenekelőtt nagy fontosságot tulajdonítok a tokaji bor marketingjének, különösen a külpiaci bormarketingnek. Ebben sajnos keveset tudtunk előre lépni az elmúlt 30 évben, még nagyon sok munkát kell elvégeznünk, hogy a tokaji aszú visszakerüljön a világ bortérképén arra a helyre, amelyet valóban megérdemel. Nem elég, ha mi tudjuk, hogy a miénk a világ legjobb természetes édes bora, ezt el is kell tudnunk mondani a világ minden táján és ki kell építenünk az értékesítési csatornákat.

Nem kevésbé fontos lenne, hogy a magyar emberek tisztában legyenek a tokaji aszú értékével és időről időre, elsősorban ünnepi alkalmakkor, kibontsanak egy palack aszút és ezzel koccintsanak. Ne a szekrényben, vagy még rosszabb: a szekrény tetején porosodjanak ezek a borok, hanem legyen eleven része az ünnepi kultúránknak, hogy aszút bontunk! Ezért fontos az „Aszú Nap”, mert ez is egy alkalom, amikor erről beszélni tudunk. 

Felhívja a figyelmet arra, amit már mi is több mint 20 éve hangoztatunk: hogy legyen a tokaji aszú az ünnepek bora!

Az idei Aszú Nap alkalmából egy különleges újdonság is érkezett a tokaji aszúval kapcsolatban.

Ripka Gergely, a Tokaj Guide szerkesztőjének kezdeményezésére, a Tokaji Hegyközségi Tanács támogatásával a Halimba Crystal elkészítette az első olyan borospoharat, amely kifejezetten a tokaji aszúra lett „optimalizálva”. A Tokaji Aszú Glass olyan pohár, amelyből fogyasztva az aszú a legszebb arcát mutatja meg, mind az illatok, mind az ízek tekintetében. Elsősorban azt remélem, hogy ennek a pohárnak a segítségével a tokaji aszú még inkább elterjed majd a csúcsgasztronómiában. 

A Béres tokaji aszúk 2023-ban is szép eredményeket értek el nemzetközi versenyeken. Mire vagytok különösen büszkék?

Az idei évben a 2016-os évjáratú 6 puttonyos Béres Tokaji Aszú, amely már korábban is bővelkedett díjakban, további 4 aranyérmet szerzett, többek között a rangos nemzetközi Berliner Wein Trophy és Decanter World Wine Awards borversenyeken. Idehaza pedig a Magyar Tudományos Akadémia Borversenyén és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Országos Borversenyén lett aranyérmes. Az aszú esetében a nemzetközi borversenyek eredményei az export értékesítést is támogatják, ezért is fontosak számunkra ezek az eredmények. Elsősorban nem a díjakért, hanem azért dolgozunk, hogy gyönyörű aszúborokkal örvendeztessük meg a borkedvelőket és a mi szerény eszközeinkkel hozzátegyünk valamit a tokaji márka évszázados történetéhez - zárta a cégvezető.


A Regéczy Dáviddal 2023 novemberében készült rádióriport itt hallgatható meg.

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás