Stratégiai partnereivel együttműködve Magyarország legkomplexebb agrometeorológiai mérőhelyét alakította ki a Debreceni Egyetem AKIT. Az obszervatóriumban a hagyományos földi megfigyeléseken kívül az országban egyedülálló távérzékelési kutatások is teret kapnak. A központ 3 mérőhely (Kismacs, Látókép és Debrecen) agrometeorológiai alap- és modellezett adatait szolgáltatja, ami évente átlagosan 25-30 egyetemi oktató, kutató és hallgató tudományos tevékenységének az alapja. Továbbá szakmai segítséget nyújt új mérőhelyek mérési programjának tervezésében és minőségi adatbázisok előállításában is.

A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Agrometeorológiai és Agroökológiai Központja (AAMK) olyan innovatív nagyüzemi mezőgazdasági technológiákat, szolgáltatásokat fejleszt, illetve nyújt, amelyek főleg a Kárpát-medence egyedi jellemzőihez igazodó precíziós növénytermesztéshez kapcsolódnak. Az egyik cél a talaj-növény-klíma rendszer komplex értelmezése. A létesítmény küldetése a Debreceni Egyetem Agrometeorológiai Obszervatóriumához tartozó mérőállomások fenntartása, folyamatos fejlesztése, valamint alap- és származtatott adatok szolgáltatása hallgatók, kutatók és oktatók számára - mondta Dobránszki Judit, a DE AKIT tudományos főigazgatója.

A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Agrometeorológiai és Agroökológiai Központja (AAMK) olyan innovatív nagyüzemi mezőgazdasági technológiákat, szolgáltatásokat fejleszt, illetve nyújt, amelyek főleg a Kárpát-medence egyedi jellemzőihez igazodó precíziós növénytermesztéshez kapcsolódnak - fotó: www.unideb.hu

A kismacsi és látóképi mérőhely központi mérőegységeinek fenntartása és fejlesztése az Országos Meteorológiai Szolgálattal közösen történik. Mindkét mérőhelyen kialakítottak egy szekunder alapmérőállomást, ami meghibásodás vagy havária (például villámcsapás) esetén is gyűjti az alapvető információkat az adattároló- és feldolgozó központ számára – mondta Dobos Attila Csaba, az AAMK vezetője.

Folyamatosan fejleszt a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Agrometeorológiai és Agroökológiai Központja - fotó: www.unideb.hu

A megfigyelések a 60-as években kezdődtek

Az obszervatóriumot Berényi Dénes, Bocz Ernő és Loch Jakab iskolateremtő professzorokkal szorosan együttműködve Szász Gábor alapította még 1960-ban. A folyamatos mérési program 1963 júniusától indult. Tevékenységének legfőbb feladatait a klímamegfigyelések, a talaj és a felszíni határréteg energia- és anyagtranszport-folyamatainak, valamint a szoláris energia fluxusainak, egyenlegének mérése adják. A hagyományos földi megfigyeléseken kívül Magyarországon egyedülálló, agrometeorológiai célú távérzékelési kutatások is teret kaptak a mérőhelyen – emelte ki Rácz Csaba, az AAMK adatközpont felelőse.

Meteorológiai méréseket végző szerkezet - fotó: www.unideb.hu

Ők működnek együtt

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a Debreceni Egyetem TTK Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszékével, az ELTE TK Fizikai Intézet Légköri Határréteg Turbulencia Csoportjával, az MTA Atommagkutató Intézet Klímakutatási és Környezetfizikai Laboratóriumával és a DE Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékével kötött együttműködési megállapodások és közös kutatási programok keretében több speciális mérési komponens bevonása is megvalósult. A klímaváltozás és a fenntartható, precíziós mezőgazdasági technológiák terén végzett innovatív kutatási és oktatási tevékenységéért nemrégiben Berényi Dénes Emlékdíjra jelölt Dobos Attila Csaba vezetésével Magyarország legkomplexebb mérőhelye jött létre – mondta Dobránszki Judit tudományos főigazgató.

Agrometeorológiai mérőállomás a Hajdúságban - fotó: www.unideb.hu
Cikkajánló: Ingyenes agrometeorológiai rendszer segíti a gazdákat

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kettős helyzetben a magyar haltermelés: a tógazdasági toporog, az intenzív fejlődik 

2024.07.08.

Jelenleg a hazai haltermelést stagnáló állapot jellemzi - fogalmazott Lévai Ferenc, a MA-HAL elnökségi tagja, az  Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás