Az értelemszerűen Coloradónak elnevezett bogárfogó gép már majdnem készen áll a forgalmazásra. A gép a kolorádóbogarak és lárvák 70%-át vagy annál is többet fog el egy fertőzött burgonyaföldről. Mechanikus működési elve miatt (szemben a vegyszerekkel) a Catcher elsősorban a biotermesztők számára érdekes.

A prototípus egy traktor elülső részéhez csatlakozik, és négy burgonyacsík szélességben dolgozik. Az alapelve az, hogy a kolorádóbogár ösztönösen lehuppan, és megáll a mozgásban, hogy elkerülje támadóit. A gép ezért nyolc hidraulikusan meghajtott, műanyag lapátokkal ellátott rotorral van felszerelve, burgonyagerincenként kettővel, amelyek ellentétes irányban forognak. Jelentős erővel végig simítanak a burgonya lombozatán, és lecsapkodják a bogarakat és a lárvákat a növényről. Ezek a szándék szerint a lombozat alatt mozgó tartályokba esnek.

A tartályok időnként felhajthatók, hogy a „termést” a gyűjtőtartályba borítsák (Fotó: Pixabay)

A kolorádóbogarak elpusztítása után

A rotorok magasságát egy orsóval állítják be. A gyűjtőtartályok magassága és szélessége is állítható, így a felhasználó a művelési módjának és a növény aktuális állapotának megfelelő optimális pozícióba helyezheti őket.

A tartályok időnként felhajthatók, hogy a „termést” a gyűjtőtartályba borítsák. A hasznos rovarok onnan kiszabadulhatnak; a kolorádóbogarak többnyire a helyükön maradnak, és utólag elpusztíthatók.

A lombozatban okozott kár nem túl nagy

A holland feltaláló, Joris van der Kamp és a Fieldworkers konstruktőrei a holland burgonyatermesztőkkel szorosan konzultálva fejlesztették ki a prototípust. Az eredmények ígéretesek, mondják a termelők, ahol a gépet tesztelték. Egyikük 2021. július elején kétszer is használta a Colorado bogárfogót ugyanazon a szántóföldön, két egymást követő napon.

A lombozatban okozott kár nem túl nagy, és sokkal kisebb, mint amit a bogarak okoznának. A biokrumpli-termesztő becslése szerint mindkét alkalommal a bogarak és lárvák 50-60%-át távolította el, tehát összesen háromnegyedét vagy még többet.

A feltaláló azonban nem akar túlságosan optimista becslésekbe bocsátkozni, és már 60-70%-os eltávolítási aránnyal is elégedett lenne.

A Colorado bogárfogó készítői azt tervezik, hogy az elülső csatlakozós változaton kívül több változatot is kínálnak majd.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nehéz helyzetben vannak jelenleg a hazai burgonyatermesztők. Hogy mennyire, azt egy most indult felmérés igyekszik feltárni, amihez kérik minden érintett segítségét. Tehát, ha Ön burgonyatermesztő kattintson ide, hogy kiderüljön tényleg olyan nagy-e a baj.

Alkalmazkodó

Állíthatósága miatt a Catcher a növekedés különböző szakaszaiban használható, de úgy tűnik, hogy akkor működik a legjobban, amikor a lombozat a soron belül össze van kötve, de maguk a sorok még különállóak egymástól.

A futurefarming.com értesülései szerint az elülső csatlakozóhoz kapcsolt géppel egyidejűleg egy második munkagépet is lehet használni a traktor mögött, például begyűjtéshez vagy kapáláshoz. De a csapat már más, a hátsó csatlakozóba illeszkedő típusokkal is előrébb jutott. A cél az, hogy 2022 elejére több kereskedelmi változat is piacra kerüljön.

A cél az, hogy 2022 elejére több kereskedelmi változat is piacra kerüljön (Fotó: Pixabay)

A prototípus elülső csatlakozóval készült. Úgy tűnik, hogy a legjobb eredményeket akkor érik el, ha a vontatószerkezet jól kapcsolódik a sorokon belül, de a sorok között még mindig kissé nyitott.

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás