Elkészült Békés megyében a FirstFarms két sertéstelepe. A közel 10 milliárd forintos beruházás 14 hónap alatt ért a végére. Telekgerendáson kétezer férőhelyes kocafiaztató, Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep épült, ezekkel 4000 koca tenyésztésére van lehetőségük. A két telephelyen mintegy 18 500 négyzetméter alapterületű épületegyüttes létesült, amelyhez 1750 teherautónyi betont használtak fel. Az épületek áramellátását napelemek biztosítják, míg a megfelelő hőmérsékletet – Magyarországon ma még egyedülálló technológiával – hígtrágyából visszanyert hővel biztosítják.

A tanulságokról, mérethatékonyságról és innovációkról kérdezte Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgatót a Haszon Agrár, ezt az anyagot szemléztük.

Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató mutatja be a modern sertéstelepet - Fotó: Vermes Tibor

Miért döntöttek a beruházás mellett?

Sarusi-Kis Tamás: A kulcsszó a mérethatékonyság. A sertéstartásnál egyre több olyan általános költség jelentkezik a működés során, amelyeket csak akkor lehet elviselhető szinten tartani, hogyha egyre hatékonyabb kibocsátást valósítasz meg. 2017-ben váltott tulajdonost ez a magyar vállalkozás – 2017-ben vette meg a FirstFarms Csoport –, de már 2010-ben, az előző tulajdonosi kör is úgy látta, hogy bővíteni kell.

Továbbá egyre több olyan beruházást kell megvalósítani, ami konkrétan a termelés hatékonyságát nem növeli, de például környezetvédelmi, vagy állatjóléti előírás miatt szükséges. Ezeknek a kitermeléséhez egyre nagyobb kibocsátás szükséges.

Miért volt fontos, hogy 30 kilométeres körben valósuljanak meg a telepek?

Ez az összekapcsolódó telepek közötti takarmánylogisztika és állatlogisztika miatt fontos. De a munkaerő-kockázatokat is mérsékli ez a távolság, ugyanis négy különböző helyen diverzifikálja a kockázatot.

Tavaly brutálisan magas takarmányárakkal találkoztak az állattartók, és a sertés ára is óriási kilengéseket mutat. Lehet minimalizálni ezeket a kockázatokat, hogyha mérethatékonyan működik egy üzem?

A piac befolyásolására nagyon kevés eszközünk és lehetőségünk van. Ennek megfelelően nem is foglalkozunk túl sokat azzal, hogy a piac miként áll, hiszen azt a globális tényezők formálják. A takarmányárak sem helyben dőlnek el, azok is európai, illetve amerikai információk alapján alakulnak, a sertés ára pedig – európai központtal – Németországban dől el hétről hétre. Tehát alapvetően egy lehetősége van a termelőnek, ez pedig az, hogy a lehető legkedvezőbb önköltségen állítsa elő a terméket.

Ha te a menedzsmenttel, a technológiával és a genetikával jó terméket állítasz elő, akkor nem kérdés, hogy a megtalálod piacodat. Hogy milyen áron, azt nem igazán tudod. De ezzel nem is szabad foglalkozni, mert mint említettem: nincs ráhatásunk.

A FirstFarms két sertéstelepén közel 10 milliárd forintos beruházást adtak át: Telekgerendáson kétezer férőhelyes kocafiaztató, Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep épült - Fotó: Vermes Tibor

A telep bemutatójában olvasható, hogy 60 százalékban megújuló energiával működik a két telep. Milyen technológiát alkalmaznak?

Nagyobb részt hőszivattyús technológiát. A tároló lagúnáknak a fenéklemezébe beépített csöveken keresztül igazából visszahűtjük a lagúna folyadékát, azaz a híg trágyát, és a hőkülönbségből a hőszivattyú 60 °c körüli hőmérsékletet állít elő.

Ez nálunk is új, eddig biomasszakazánokat használtunk. Az is megújuló energia, viszont sok élőmunka-felhasználással jár. Szalmát kell venni – amit egyre kevésbé adnak el a gazdák, mert visszaforgatják a földbe –, egyre drágább és nehéz beszerezni, illetve a kazán a töltése, ürítése és tisztítása sok értékes élőmunkát igényel. És mindkét telepen van napelemünk is.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás