November második hetében a takarmányos szakma neves képviselői találkoztak Siófokon az Agrofeed Kft. AIMS (Agrofeed International Monogastric Symposium) konferenciáján. Közel 40 országból 380 agrár szakember tette tiszteletét a rendezvényen. A rendezvény keretében neves külföldi és hazai főelőadók, valamint a világ vezető-, innovatív takarmány-kiegészítő gyártói mondták el tapasztalataikat, számoltak be legújabb kísérleti eredményeikről, osztották meg takarmányozási javaslataikat.

Európai Unió 2022-től jelentősen korlátozza az antibiotikum-felhasználást, az állatgyógyászati termékek többé nem lesznek használhatóak a telepi higiéniai hiányosságok elfedésére, és preventív jelleggel se lehet őket bevetni, csak kivételes esetekben. Az alacsonyabb antibiotikum-használat ráadásul alacsonyabb előállítási költségekkel is járhat, ha sikerül kiküszöbölni a betegségek negatív hatásait. Minderre volt idő felkészülni a takarmányos szakmának. Az elhangzott előadások erről és a sertéstenyésztésben szintén 2022-ben bevezetésre kerülő cinkmentes takarmányozásról is szóltak. Csitkovics Tibor ügyvezető igazgató köszöntőjében felvázolta, hogy a cégcsoport lovászpatonai sertés teszttelepén kísérletekkel bizonyították, hogy erős telepi menedzsmenttel, cink nélkül is lehet jó eredményeket elérni. A cég saját fejlesztésű szoftverével, applikációjával nagy segítséget nyújt az állattartók optimális antibiotikum-felhasználásában, esetleges antibiotikum mentes termelésében.

Csitkovics Tibor az Agrofeed Kft. ügyvezetője

A szakember beszélt arról is, hogy egy tanulmány szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia (AMR) miatti halálozás el fogja érni a 10 millió főt, vagyis többen fognak meghalni emiatt, mint rákban. Az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója szerint az állattartók például találkoztak már antibiotikum-rezisztens szalmonella és e. coli baktériumtörzsekkel is. Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egy vizsgálata kimutatta, hogy ezek a rezisztens baktériumok a legkönnyebben az állati termékekkel kerülhetnek az emberi szervezetbe, de táplálkozástól függetlenül is veszélyt jelentenek mindenkire. Csitkovics Tibor kiemelte, hogy a világon jelenleg több antibiotikumot használnak a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban.

Bár az antibiotikum használat csökkentése telepi technológiát, higiéniát, állategészségügyet, munkaszervezést is érintő kérdés, az AIMS konferencián kifejezetten takarmányozási megoldásokat kívántak bemutatni. A rendezvényen a preventív antibiotikumhasználat csökkentés jegyében szó esett az újszerű baromfi- és sertéstakarmány összeállítási elvekről, a terápiás dózisú cink-oxid kiegészítés nélküli malacnevelésről, baromfinál pedig a kokcidiózis elleni védekezés alternatív lehetőségeiről.

A szimpózium kiegészítő programja a Magyar Termék Kóstoló is nagy sikerrel zárult, hiszen a vendégek több mint fele külföldi szakember volt. A több mint húsz kiemelt szponzor kiállítói területen, poszter teremben mutathatta be termékeit, szolgáltatásait. A rendezvény fő grafikai eleme a Tudás Almája a vizuális elemek mellett ajándékként, illetve fotófalként is megjelent a helyszínen.

Az Agrofeed ezzel a Kelet-Közép-Európa régióban hiánypótló, monogasztrikus takarmányozási konferenciával felkerült a nemzetközi agrárszakmai térképre. A Cégcsoport várja partnereit 2023-ban is, Magyarországon!

(x)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás