Amíg a vágóállatok húsa valamilyen formában az asztalunkra kerül, számos vizsgálaton esik át. Ezek során számtalan baktérium- és vírusfertőzést keresnek, és ha olyat találnak, amely emberre is veszélyes lehet, az nem kerülhet forgalomba. Most azonban több ország is kongatja a vészharangot, hosszú távon ugyanis a veszélytelen vírusok és baktériumok is veszélyessé válhatnak.

Néhány héttel ezelőtt Dániától volt hangos az agrársajtó. Kiderült ugyanis, hogy a dán sertésállomány közel kétharmada fertőzött az LA-MRSA baktériummal. Mivel Dánia Európa legnagyobb sertésexportőre, így valószínűleg az egész kontinenst ellepték a fertőzött sertések, vagy az azokból készült élelmiszerek.

Az LA-MRSA egyébként a Staphylococcus nemzetség egyik törzse, amely az emberi szervezetben is előfordul. Állandó, vagy időszakos hordozói vagyunk a baktériumnak, amely véráramba kerüléssel életveszélyes gyulladásokat is okozhat. Jellemzője, hogy intenzíven ellenáll az antibiotikumoknak, nem véletlenül hívják szuperbaktériumnak is.

Az origo.hu információi szerint nem csak a sertésállományban van jelen. Kimutatták többek között baromfiban, marhában, sőt, lovakban is. Az európai szabályozás azonban némiképp hiányos, ugyanis az LA-MRSA kórokozó jelenlétét nem kötelező jelenteni a hatóságoknak. A rendelkezésre álló adatok szerint viszont a fertőzöttség igen nagy: a 2000-es évek elején nem volt jellemző a baktérium jelenléte Európában, 10-12 év alatt viszont 50-80 százalékos lett az átlagfertőzöttség.

Több, akár veszélyes baktérium is lehet a sertéshúsban
 
Aggódjunk, vagy ne?

Mivel az LA-MRSA az emberrel szemben nem igazán fertőzőképes, így szakértők szerint nincs túlzott ok az aggodalomra. Leginkább az állatokkal foglalkozók vannak kitéve a veszélyének, de rendszerint ők is maximum ideiglenes hordozók lesznek. Tüneteket a baktérium csak ritkán okoz. Emberről-emberre a betegség nem terjed, így nincs ok a pánikra. Az azonban igaz, hogy mivel a baktériumok képesek mutálódni, bármikor létrejöhet egy olyan altörzs, amely már emberről emberre is terjed és tüneteket is okoz. Ezek a tulajdonságok, ha az antibiotikum-rezisztenciához társulnak, komoly problémákat is okozhat a baktérium.

Hepatitis E is kerül az élelmiszerekbe

További rossz hír, hogy az LA-MRSA mellett kutatások kimutatták, hogy sok esetben – főleg a nyersen érlelt húskészítményeknél – a Hepatitis E is jelen lehet az élelmiszerekben. Ez a kórokozó a leggyengébb az összes Hepatitis közül, az esetek döntő többségében a fertőzött emberek tünetmentesen vészelik át a betegséget. Rosszabb esetben láz és hányás léphet fel.

Ugyanúgy, mint az LA-MRSA esetében, a Hepatitis E jelenlétét sem kötelesek az állattartók jelenteni a hatóságok felé, így könnyen bekerülhet az élelmiszerekbe is a kórokozó.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az autósok lesznek a jövő évi adóemelések egyik legnagyobb vesztesei

2024.11.22.

A kormány által benyújtott adótörvény-módosítások alapján jövőre több, az autósokat érintő adó is emelkedik, az infláció mértékéhez igazodva.

Tudja mik azok a kunhalmok és miért, mitől kell azokat megvédeni?

2024.11.22.

A kunhalmok megóvása és népszerűsítése csak akkor lehet sikeres, ha a helyi közösségek is felelősséget vállalnak ezekért a természeti és kulturális értékekért.

Meddig marad velünk a hó?

2024.11.22.

Az előttünk álló három napban változó időjárás várható: pénteken borult, csapadékos idő után estétől fokozatosan csökken a felhőzet, szombaton többnyire napos, helyenként hózáporos idő várható élénk széllel, vasárnap pedig délen naposabb, északon felhősebb, de jellemzően csapadékmentes lesz az idő.

Óriási potenciál van az mRNS-technológiában a Nobel-díjas kutatók beszámolói szerint

2024.11.22.

A nukleozid-módosított mRNS-technológia óriási potenciállal bír az új orvosi terápiák kifejlesztésében – jelentette ki Drew Weismann, a Pennsylvaniai Egyetem Nobel-díjas immunológia professzora a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szervezett konferencián.

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás