A Rabobank legfrissebb globális sertéshúsjelentésében megállapította, hogy a globális sertéshúspiacon csökkenő költségeket és rugalmas keresletet észlelnek. A bank a geopolitikai fejlemények kereskedelmi hatásaira figyelmeztetett.

A jelentés szerint jelenleg alacsonyabbak a takarmányköltségek, támogatva a gazdálkodás terjeszkedését, és 2024 második felében a sertéshúsfogyasztásnak javulnia kell a szezonális kereslet miatt. A betegségek jelentette nyomás és a kereskedelmi sérülékenységek – köztük Kína „dömpingellenes” vizsgálata az EU sertéshúsimportjával kapcsolatban – azonban továbbra is kockázati tényezők maradnak.

A Rabobank negyedéves jelentésében a takarmányárak enyhülését észleli. (Fotó: Pixabay)

Tovagyűrűző hatást gyakorolhat a globális piacra a dömpingellenes vizsgálat

A dömpingellenes vizsgálattal kapcsolatban a bank közölte, hogy a vizsgálat eredménye hatással lehet az uniós piacra, és tovagyűrűző hatást gyakorolhat a globális piacra. Chenjun Pan, a RaboResearch vezető elemzője sajtónyilatkozatában kijelentette: „Az EU-export felfüggesztése vagy a magas vámok azt jelenthetik, hogy a sertéshús-kereskedelem globálisan átirányul, mivel Kína új beszerzési forrásra talál, az EU-export pedig más régiókba áramlik.” 

„Ha az uniós exportőrök kedvezményeket kínálnak az új piacok megszerzése érdekében, az importáló országoknak szükségük lehet a helyi termelők támogatására és védelmére” – tette hozzá. „Eközben más exportáló országok azt tapasztalhatják, hogy hagyományos kereskedelmi partnereik az olcsóbb uniós sertéshústermékekre térnek át.” 

A kereskedelmi háború megváltoztatta a sertéshús kereskedelmét

Ezenkívül a 2018-ban kibontakozó amerikai-kínai kereskedelmi háború már megváltoztatta a globális sertéshús-kereskedelmet. Az Egyesült Államok a magasabb vámok miatt elvesztette versenyképességét Kínával szemben, és Brazília lett a legnagyobb kedvezményezett. A közelgő amerikai elnökválasztás változásokat hozhat az Egyesült Államok kereskedelempolitikájában és bizonytalanságot a globális kereskedelmi folyamatokban az elkövetkező években – figyelmeztetett a Rabobank.

Pan kifejtette: „Mivel a geopolitikai összetettség miatt növekvő aggodalmak vannak a kereskedelem zavarai miatt, sok kormány támogatta a hazai termelés fejlesztését az önellátás növelése és az importtól való függés csökkentése érdekében.” 

Alacsonyabb takarmányköltségek a terjeszkedés támogatása érdekében

Az elegendő mennyiségű gabona és olajos magvak globális kínálatának nyomást kell gyakorolnia a takarmányárakra 2024 második felében. Ez továbbra is a termelők javát szolgálja, és ösztönzi az állomány bővítését. Pan elmondta: „A kínálat korábbi szűkülése és az alacsonyabb takarmányköltségek a legtöbb régióban javították a gazdálkodás jövedelmezőségét, valamint a termelékenység növekedését. Egyes régiókban a termelők megkezdték a kocaállományok újjáépítését, a csökkenő takarmányárakra és a növekvő keresletre számítva.”

Egyes országokban, például Kínában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken szűk lesz a sertéshúskínálat 2024 második felében a járványkitörések miatt. Más régiókban, köztük az EU-ban és az Egyesült Államokban, valószínűleg enyhén növekedni fog a sertéshúskínálat. „A kocaállomány bővülése valószínűleg gyorsabb lesz a vártnál, különösen az EU-ban és Kínában. A termelékenység növekedése folytatódni fog annak ellenére, hogy egyes régiókban ismétlődő betegségek jelentkeznek” – jegyezte meg Pan. 

A sertéshús fogyasztói kereslete rugalmas

A Rabobank összegzése szerint a sertéshús iránti fogyasztói kereslet viszonylag rugalmas szerte a világon, ezt számos tényező vezérli. Ez magában foglalja az inflációs nyomás enyhítését, a lassabb gazdasági növekedést, a versenyképes árú fehérjéket és a szezonális változásokat. A sertéshúsfogyasztás a szezonális kereslet miatt várhatóan javulni fog az év hátralévő részében. Ezen túlmenően a sertéshús árának mérséklődése az EU-ban és a gyenge amerikai árak támogatják a fogyasztást ezekben a régiókban.

(Forrás: pigprogress.net) 

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás