Mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben a mezőgazdasági termékek iránti kereslet. Eközben a szektor termelékenysége még ennél is jobban növekszik. Ennek következtében a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé. Sőt, akár még csökkenhet is az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése szerint.

Az OECD-FAO mezőgazdasági kitekintés a következő 10 év mezőgazdasági és halászati kereskedelmi trendjeit vetíti előre. Eszerint a technológiai innovációnak köszönhetően a hozam és a termelékenység intenzitása is emelkedni fog. Ez azt jelenti, hogy az agrárium a jelenlegi földhasználat szinten tartása mellett ér majd el nagyobb kibocsátást. A mezőgazdaság közvetlen üvegházhatású gázkibocsátása évente 0,5 százalékkal nő majd az elmúlt évtized 0,7 százalékos értékével szemben. Vagyis a növekedés kevésbé lesz karbonintenzív - foglalta össze a Trade magazin.

Alacsonyan maradhatnak az élelmiszerárak az agrárium bővülésének következtében - Fotó: Magro.hu - CSZS

Mindeközben új bizonytalanságok jelenthetnek veszélyt az agrárszektorra. Ezek között vannak:

  • a kereskedelmi háborúk okozta problémák,
  • a növényi és állatbetegségek terjedése,
  • a szuperbaktériumok,
  • az új növénynemesítési technikák
  • az időjárási szélsőségek
  • a táplálkozási preferenciák eltolódása az egészséges és fenntartható szempontok felé és a
  • túlsúly terjedésére adott politikai válaszok is.

Népességnövekedés, városiasodás, életforma

Az összefoglaló szerint gabonafélék iránti kereslet világszerte mintegy 150 millió tonnával nő majd a vizsgált időszak alatt. A 13 százalékos bővülés nagy részét a búza és rizs teszi ki. Ezt főleg a népességnövekedés generálja, amely a szubszaharai Afrikába és Dél-Ázsiába koncentrálódik. A jelentés alapján a cukor és növényi olajok népszerűsége növekedni fog. Ez tükrözi a feldolgozott és a készételek iránti keresletet, különösen a gyorsan városiasodó és közepes jövedelmű országokban. Az egészség és jóllét körüli aggodalmak miatt azonban több magas jövedelmű országban csökkenhet a vörös húsok és a növényi olajok fogyasztása. Az állati takarmányok iránti kereslet meghaladja az állattenyésztés szektor növekedését azokban az országokban, ahol most történik az ipari állattenyésztésre való átállás. Az elemzés szerint a bioüzemanyag célú növénytermesztés leginkább a fejlődő országokban bővülhet.

A kereslet lassulása miatt a mezőgazdasági és halászati termékek kereskedelme évente mintegy 1,3 százalékkal bővül majd a következő 10 évben. Ez lassulást jelent az előző időszak 3,3 százalékához képest. Latin-Amerika és Európa országai pedig várhatóan növelik exportjukat. A kiadványban külön fejezet szól a latin-amerikai és karibi-térségnek, mely a teljes globális termelés 14 és az export 23 százalékáért felel.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás