A 2022-es, történelmi mértékű aszály és az orosz-ukrán háború miatt kialakult gabonapiaci helyzet miatt a magyar állam egy többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt dolgozott ki. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a jelenleg elérhető „normál” Agrár Széchenyi Kártya támogatási mértéke a jelenlegi magas kamatkörnyezetben csupán kis mértékben tudja csökkenteni az agrárvállalkozások fizetendő kamatterheit. Ezért a tárca egy többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt dolgozott ki. 

Megjelentek a Magyar Közlöny 2023. évi 123. számában az új Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel részletei, 6 milliárd forintos keretösszeg áll majd a gazdák rendelkezésére a jövő évben. A „többlettámogatott” folyószámlahitel a jelenlegi szankciós kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, 5 százalékos kamatot tesz elérhetővé az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások számára - írta a Gépmax. A lehetőség a maximum 100 millió forint összegű, a programot szabályozó rendelet hatályba lépésétől 9 hónapon belül megkötött hitelszerződések esetén vehető igénybe az Agrár Széchenyi Kártyát forgalmazó hitelintézeteknél.

Megjelentek a Magyar Közlöny 2023. évi 123. számában az új Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel részletei, 6 milliárd forintos keretösszeg áll majd a gazdák rendelkezésére a jövő évben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Kartal, illusztráció

Többen férnek majd hozzá ehhez a lehetőséghez

Az állam tavaly már indított egy kedvezményes agrár-folyószámlahitelt a Széchenyi Kártya Programon belül, de ezt csak az aszálykárosult gazdálkodók vehették fel, így nem fért hozzá minden mezőgazdasági termelő. Itt a kamattámogatás mértéke 1 havi BUBOR + 1 százalék, de maximum 14 százalék volt. Az eredetileg 2022 végéig élő lehetőséget aztán további három hónappal meghosszabbították. A lépéssel lényegében az Agrár Széchenyi Kártyára is kiterjesztik azt a fix 5 százalékos kölcsönlehetőséget, ami más vállalkozások számára jelenleg is él a Széchenyi Hitel MAX+ keretében folyószámlahitelként.

A Programot szabályozó rendelet hatályba lépésétől számított 9 hónapon belül megkötött hitelszerződések esetén igényelhető az Agrár Széchenyi Kártyát forgalmazó hitelintézeteknél.

A Kormány 1384/2023. (VIII. 30.) Korm. határozata az agrárhitelezés kapcsán szükséges intézkedésekről:


A kormány

  1. a hazai agrár mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezés elősegítése érdekében egyetért az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel (a továbbiakban: Folyószámlahitel) kamattámogatása mértékének a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításánál alapul vett 1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont, de legfeljebb évi 14 százalékpont mértékre történő emelésével, ha a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításához alapul vett 1 havi BUBOR százalékpontban kifejezett értéke nagyobb, mint évi 5 százalékpont;
  2. egyetért azzal, hogy az 1. pontban meghatározott emelt mértékű kamattámogatást a legfeljebb 100 millió forint hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások vehetik igénybe;
  3. felhívja a gazdaságfejlesztésért felelős minisztert az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló 39/2011. (V. 18.) VM rendelet [a továbbiakban: 39/2011. (V. 18.) VM rendelet] megfelelő módosítására, azzal, hogy az emelt mértékű kamattámogatás a 39/2011. (V. 18.) VM rendelet módosításának hatálybalépésétől számított 9 hónapon belül megkötött hitelszerződéshez vehető igénybe;
  4. felhívja a pénzügyminisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére az 1. pontban foglaltak finanszírozása érdekében gondoskodjon a 2024. évben legfeljebb 6 000 000 000 forint többletforrás biztosításáról a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 1. melléklet XXIII. Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejezet, 10. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 1. Gazdaságfejlesztési feladatok alcím,
  5. Gazdaságfejlesztési programok jogcímcsoport javára;
    Felelős: pénzügyminiszter
    gazdaságfejlesztési miniszter
    Határidő: a felmerülés ütemében
  6. felhívja a gazdaságfejlesztési minisztert és a pénzügyminisztert, hogy a Folyószámlahitel 2025. és 2026. évi kamattámogatása fedezetének rendelkezésre állásáról az 1. pontban foglaltak figyelembevételével gondoskodjanak a központi költségvetés Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejezetében.

Felelős: gazdaságfejlesztési miniszter, pénzügyminiszter
Határidő: az adott évi központi költségvetés tervezése során - ezt írta alá Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás