Társadalmi egyeztetés alatt van az ÖKO támogatás, melynek kódszáma: KAP-RD20-1-24. Az ÖKO támogatás egy 5 éves időszakra szóló kötelezettségvállalás, amely keretében a kedvezményezettek vállalják, hogy a támogatásba vont területeiken az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. november 15. és 2024. december 16. között lesz lehetőség a tervezet szerint. A kötelezettségvállalási időszak: 2025. január 1-től 2029. december 31-ig tart.

A Növénydoktor írta meg a kapcsolódó részleteket, ezt az anyagot szemléztük.

Az ÖKO támogatás egy 5 éves időszakra szóló kötelezettségvállalás, amely keretében a kedvezményezettek vállalják, hogy a támogatásba vont területeiken az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak
Az ÖKO támogatás egy 5 éves időszakra szóló kötelezettségvállalás, amely keretében a kedvezményezettek vállalják, hogy a támogatásba vont területeiken az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak

Mennyi támogatást lehet igényelni?

A kötelezettség vállalással érintett területeket (KET) most is ki kell mérni, digitálisan, Shape fájlként, vagy EOV koordináták segítségével manuálisan be kell írni. A KET támogatható területének minimális területnagysága 0,25 hektár. Minden földhasználati kategória esetén a minimális támogatható területnagyság 1 hektár. A mérési tolerancia értéke egyenlő a KET kerületének 1 méterrel létrehozott szorzatával, amely abszolút értékben nem haladhatja meg az 1,0 hektárt, azaz az előző ÖKO-hoz képest csökkent a tolerancia mértéke (akkor 3 méter volt).

A kedvezményezett a támogatásba vont KET teljes területére vonatkozóan a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt, az adott év minden napjára vonatkozóan hazai akkreditációval rendelkező ökológiai tanúsító szervezettel kötött érvényes, legalább 2025. január 1. napjától hatályos tanúsítási szerződéssel kell, hogy rendelkezzen - írta a cikk.

Az ültetvény földhasználati kategória keretében azon területek támogathatók, melyeken a kötelezettségvállalási időszak első napján (2025.01.01-jén) már eltelepített ültetvény található, melynek életkora nem több mint – a telepítéstől számított – 26 év; vagy a támogatási kérelemben tett nyilatkozat alapján eltelepítésre kerül az ültetvény legkésőbb a 2026. évi egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határidejéig. Az ültetvényben a térállásból számított hektáronkénti tőszámot alapul véve a hiányzó, kiszáradt vagy más okból termőképtelenné vált egyedek aránya legfeljebb 15 % lehet.

A támogatási kérelemmel érintett összes gyepgazdálkodási földhasználati kategóriába eső terület vonatkozásában átlagosan legalább 0,2 ÁE/ha/év állatsűrűséget kell biztosítani legeltethető állat tartásával a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt.

Plusz pontot jelentő területi szempontok:

Natura 2000 terület (10 pont), Nitrátérzékeny terület (15 pont), MTÉT (10 pont)

Egyéb szempontok:

Ha a gazdaság területe kisebb, mint 300 hektár (10 pont)

Vizsgálják a gazdaság összterületének az adott földhasználati kategóriájába bevinni kívánt részarányt. (20 pont - 35 pont)

Legalább 0,2 ÁE/ha állatsűrűséggel rendelkezik a támogatási kérelem benyújtási időszak utolsó napján. (20 pont)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hurrá, mától kezdődik a támogatások előlegének kfizetése

2024.10.16.

Szerdától indul a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegfizetése, amelynek keretében az év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdák.

Végre megkezdődhet a közvetlen támogatások előlegfizetése

2024.10.16.

Várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése.

Alakulnak az Ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) pályázat részletei

2024.10.16.

Az ÖKO támogatás egy 5 éves időszakra szóló kötelezettségvállalás, amely keretében a kedvezményezettek vállalják, hogy a támogatásba vont területeiken az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak.

A cserszömörce, ami szinte magát gondozza - gondozási tippek és érdekességek

2024.10.15.

A cserszömörce (Cotinus coggygria) egy szívós, lombhullató cserje, amely Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Látványos, sűrű, pihés virágzata miatt „füstfának” is nevezik. A növény természetes élőhelye sziklás hegyoldalakon és száraz erdős részeken található, ahol gyorsan elterjed a cserjék és fák között.

Makói hagyma: végleg befellegzett neki vagy van még jövője?

2024.10.15.

Az egykor világhírű makói vöröshagyma termesztése az elmúlt évtizedek során drámai mértékben visszaesett. Míg korábban több ezer hektáron termesztették, napjainkban alig néhány tucat hektáron foglalkoznak vele. A háttérben számos gazdasági és infrastrukturális probléma áll: az öntözés hiánya, a magas termelési költségek és az import versenytársak dominanciája mind hozzájárultak a hagyományos magyar hagyma háttérbe szorulásához.

Partnerhírek
Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás