Zöld helyett csíkos már a dinnye, kevésbé lédús a paradicsom, és a régi almafajták is már csak a kistermelőknél kaphatók. Évtizedek alatt nagyot változtak a mezőgazdasági termékek és a termelés megoldásai is. Napjaink gyümölcs­ültetvényein a gyümölcsfák hat-nyolc év után elvesztik a termésbiztonságot, szemben a nyolcvan-száz éves fajtákkal. Hogy módosultak a körülmények a gazdák, a tudósok és a kereskedők szempontjából?

A Sonline írta meg, hogy a nyolcvanas években még kizárólag a zöld héjú dinnyét ismertük. Ezt a fajtát kaptuk a piacon és a zöldségeseknél is. Ma már a csíkos dinnyéből van több, a zöld háttérbe szorult. Bármilyen meglepő, a változást a vásárlók idézték elő. 

Alapjaiban megváltoztak a magyar gazdálkodás körülményei: a klíma, a növény és a technológia is alkalmazkodást követel a gazdálkodóktól

Semmi különös nem történt, csupán a csíkos tetszetősebb volt a vásárlóknak. A kereslet-kínálat elv alapján a termelők egyszerűen átálltak erre a fajtára. Pedig lényeges különbség nincs – mondta Horváth Péter kertészmérnök, aki szerint a csíkos dinnye héja kicsit vastagabb, emiatt biztonságosabban szállítható és tovább eltartható. 

Számos fejlesztés segítette a magyar mezőgazdaság működését az elmúlt 20 évben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Sok-sok változáshoz kellett alkalmazkodni a termelésben

Húsz éve a vásárlók többsége még piacokon vásárolt. Most mindent egy helyen, áruházláncoknál szereznek be. Emiatt elsősorban azok a fajták érvényesülnek, amelyek biztonságosan szállíthatók nagyobb távolságra, és hosszabb az eltarthatósági idejük – magyarázta Geösel András, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetének Zöldség- és Gombater­mesztési Tanszékének vezetője. Az évtizedek során megváltozott a klíma. Kórokozók, kártevők jelentek meg, amelyek befolyásolják a termés minőségét, ám két-három fa bizonytalan terméshozammal nem lehet sikeres alapja egy áruházlánccal kötött partneri viszonynak – hívta fel a figyelmet Geösel András, aki szerint a gyermekkori íz- és illatvilágunkat egy hangulathoz kötjük, s csupán a nosztalgia játszik velünk. 

A régi fajták termelési technológiája teljesen más volt. Nem vonhatók be a nagyüzemi termelésbe. Napjaink gyümölcs­ültetvényein a gyümölcsfák hat-nyolc év után elvesztik a termésbiztonságot, szemben a nyolcvan-száz éves fajtákkal – mondta a gyümölcsész Zaja Péter, aki 60-70 fajtát tart csupán almafából, és más gyümölcsfái is vannak. Az íz és a minőség rovására ment a nagyüzemi termelés. A kis területen tartott sok almában nincs meg az a tápérték, ami egykor megvolt. Víz és aroma van csak benne – tette hozzá. 

Napraforgótermesztés egy Fejér megyei táblán - Fotó: Magro.hu, CSZS

Más a termelés célja

A régi paraszti kultúrában szalmába bugyolálva tették el a kisebb dinnyét télire, ahogy sok zöldséget is, ám ez napjainkban már kevésbé jellemző – mondta a kertészmérnök, aki szerint hiába vágyunk a régi ízekre, a fajtanemesítők a termelők szükségleteit szolgálják ki, akik a vásárlók igényeinek megfelelően választanak egyes tulajdonságokkal rendelkező fajtákat. Tehát, hiába keressük a régi ízeket, ha inkább szemre vásárolunk, mert bizony, inkább ez jellemző a vásárlókra. 

Egy sokszínű, többféle paradicsommal tele rakott tál sokkal vonzóbb, mint az egyféle. Például ezt is felismerték a termelők, ezért jelentek meg snackparadicsomos poharak a piacon. Sokan hiányolják az igazi ízeket, ám a többség mégis inkább az esztétikum alapján választ. 

A Krisna-völgy Somogyvámos földjein gazdálkodik - Fotó: FB

 A talaj egysége határozza meg a növény tápértékét 

A zöldségek és gyümölcsök íze nagyban függ a talaj minőségétől, vagyis annak tápanyagtartalmától. Nekünk is volt pár évünk, amelyet a tapasztalatgyűjtés határozott meg – mondta Ádám Balázs, a Krisna-völgy főkertésze. A konklúzió szerint a talaj egysége határozza meg a növény ízét, egészségét és beltartalmi értékét is. Ahol folyamatosan bolygatva van, szántják, forgatják, a mikrobiológiája felborul, a talaj ennek következtében erodálódik és elsivatagosodik. Ennek megelőzésére mi sekélyen művelünk, amit minden felületen és bármekkora területen meg lehet csinálni, csupán tudatosságtól függ. Arra a következtetésre jutottunk, hogy azok a palánták, amelyeket az őstermelők műtrágyáztak, természetes közegbe kiültetve tönkrementek. Mivel nőttek a fogyasztói igények, és egyre kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban, gépesíteni kellett. Ádám Balázs szerint a virágok illata ott van a talajban, a növény onnan meríti a rá jellemzőt, ahogy az ízeket is. Ha nem tápláljuk a talajt, a zöldségekre jellemző ízek sem jelennek meg, ezért nagyon fontos a komposztálás és a talajtakarás - mondta.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás