A havas, téli idő karácsonyra sem érkezett meg, és bár a hét végére kapunk egy kis hideget, ez nem lesz tartós. A jövő hét első felében ugyanis újabb intenzív melegedés zajlik majd fölöttünk a légkörben, a gyors változásokhoz pedig csapadék is társul. Eddig a szokásosnál kevesebb esett decemberben, ez most sokfelé, főleg a déli országrészben jócskán pótlódik. Ezeken a területeken még van nedvességhiány a talaj mélyebb rétegeiben, így jó helyre érkezik az eső.

A múlt hét második fele borús, párás, ködös idővel telt, csak néhol alakult ki szitálás, gyenge eső, a hőmérséklet alig mozgott, kevéssel 0 fok fölött alakult. Hétfőtől már megközelítették hazánkat az időjárási frontok, kedden többfelé, szerdán főleg északkeleten esett az eső. Az elmúlt 10 nap során többnyire 5 mm alatti csapadék hullott az országban, de Nyíregyházától északkeletre 10-15 mm esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén jócskán elmarad a sokéves átlagtól. Keddtől a délnyugat felől érkező egyre enyhébb léghullám az ország nagyobb részén a megélénkülő széllel kisöpörte a felszín közelében megült ködöt, sőt szerdán délnyugaton a nap is több órára kisütött - olvastuk a met.hu-n.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. december 23-án (mm)

A hőmérséklet csúcsértéke így ezeken a helyeken a 13-15 fokot is elérte, míg északkeleten maradt a borult, párás idő, mindössze 5 fok körüli maximummal. Hiába a téli napforduló (december 21.), és az ezzel együtt járó legalacsonyabb napállás és leggyengébb besugárzás, az elmúlt másfél hét során fagy gyakorlatilag nem volt az országban. Átlagosan az elmúlt 10 nap délnyugaton 2-3, északkeleten 4-5 fokkal volt enyhébb a szokásosnál. A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, és ezt talajfagy sem gátolja. A talaj felszíne országszerte sáros, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is szinte mindenhol telített, az ennél mélyebb rétegek azonban az Alföldön, valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tudnak nedvességet fölvenni.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. A földeken nincs hó.

Az előttünk álló egy hét során változékony, mozgalmas időre számíthatunk. Péntekig még sokfelé várható eső, majd szombatra erős északi széllel hideg légtömeg érkezik térségünkbe. A hét végén így az eddigieknél hidegebb, tiszta, nagyobb részt napos időre van kilátás. Vasárnap reggelre országszerte fagy várható, helyenként -5 fok alá csökken a hőmérséklet, de néhol mínusz 10 Celsius-fok is lehet, és többfelé napközben is csak fagypont körül alakul a hőmérséklet.

A hideg hullám nem tart sokáig, már vasárnap megindul újra a déli áramlás, aminek hatására akár hó is hullhat. A jövő hét első felében igen enyhe, szeles (nagy területen viharos déli szél várható hétfőn és keddre virradóan), időnként esős idő vár ránk, ebben az évben már nem érkezik meg a tél. A csapadék mennyisége jövő csütörtökig többnyire 5 és 20 mm között valószínű, de a déli országrészben ettől is több hullhat. Nagyobb mennyisége csütörtökön, pénteken, és kedden-szerdán várható. A számítások szerint ezúttal arrafelé várható a több eső, ahol a talaj mélyebb rétegei még nem töltődtek föl teljesen. Túl vagyunk a napfordulón, így a nappalok, ha csak lassan is, de már egyre hosszabbodnak.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás