Ahogy a tél utolsó maradványai is elillannak, itt az ideje, hogy feltűrjük az ingujjunkat, és belevessük magunkat a kertészkedés megfiatalító világába. Legyen szó tapasztalt kertészről vagy kezdő rajongóról, elengedhetetlen a kert előkészítése az előttünk álló virágzási időszakra. A gyümölcsfák metszésétől a talaj előkészítéséig itt olvasható egy átfogó útmutató a kert legfontosabb feladataihoz a tél végén.

A kert előkészítése nagy gondosságot követel. Törekedjen arra, hogy a fát nyitott középső szerkezetté alakítsa, lehetővé téve, hogy a napfény és a levegő keringése elérje a fa minden részét. (Fotó: Pixabay)

Gyümölcsfák metszése

Kezdje azzal, hogy megvizsgálja a gyümölcsfáit, hogy nincsenek-e elhalt, sérült vagy keresztező ágak. A metszés elősegíti az egészséges növekedést és a bőséges gyümölcstermést. Törekedjen arra, hogy a fát nyitott középső szerkezetté alakítsa, lehetővé téve, hogy a napfény és a levegő keringése elérje a fa minden részét.

Gyümölcstermő bokrok vizsgálata és metszése

A gyümölcsfákhoz hasonlóan a gyümölcstermő bokrok, például a málna és az áfonya esetében is előnyös a metszés. Távolítsa el a régi, beteg vagy túlzsúfolt vesszőket, hogy elősegítse az új növekedést, és növelje a hozamot. Vágja vissza a fagykárosodott ágakat, hogy elősegítse az egészséges újranövekedést.

A konyhakert előkészítése

Készítse elő zöldségágyát a talaj fellazításával és szerves anyagok, például komposzt vagy érlelt trágya hozzáadásával. Ez gazdagítja a talajt, javítja a vízelvezetést, és alapvető tápanyagokat biztosít a növények erőteljes növekedéséhez. Fontolja meg a vetésforgót, hogy megakadályozza a kártevők és betegségek felhalmozódását.

Virágágyások gondozása

Vegye számba virágágyásait, és távolítson el minden télen felhalmozódott törmeléket vagy gyomot. Vágja le az elhalt lombozatot, hogy helyet adjon a friss növekedésnek. Hasznos a túlzsúfolt évelők felosztása és átültetése az ágyás megfiatalítása és az optimális virágzás biztosítása érdekében.

Díszcserjék újjáélesztése

Adjon a díszcserjéknek egy kis TLC-t az elhalt vagy túlnőtt ágak metszésével. Formázza a cserjéket, hogy megőrizze kívánt formájukat, és ösztönözze a bokros növekedést. Vigyen fel lassan felszabaduló műtrágyát, hogy tápanyagot biztosítson az egészséges lombozathoz és az élénk virágzáshoz.

Gyepápolás

A tavasz a tökéletes időszak a pázsit újjáélesztésére a téli nyugalom után. Gereblyézze le a törmeléket, hogy jobb légáramlást és víz behatolást biztosítson. Számolja fel a csupasz foltokat, és alkalmazzon kiegyensúlyozott műtrágyát, hogy elősegítse a buja, zöld növekedést. Fontolja meg a tömörített talaj levegőztetését a gyökérfejlődés javítása érdekében.

Talajtakarás

Vigyen fel egy réteg mulcsot a fák, cserjék és virágágyások köré, hogy elnyomja a gyomokat, megtartsa a nedvességet és szabályozza a talaj hőmérsékletét. A szerves talajtakarók, mint például az aprított kéreg vagy a komposzt, szintén gazdagítják a talajt, mivel idővel lebomlanak.

Öntözőrendszerek ellenőrzése

Mielőtt a tenyészidőszak teljes sebességbe kapcsol, ellenőrizze az öntözőrendszert, nincs-e benne szivárgás, eltömődés vagy sérült alkatrészek. Győződjön meg arról, hogy a szórófejek megfelelően vannak beállítva, hogy megfelelő lefedettséget biztosítsanak a víz pazarlása nélkül.

Kártevő- és betegségkezelés

Legyen éber a kártevők és betegségek jeleire, ahogy a hőmérséklet emelkedik. Rendszeresen ellenőrizze a növényeket a szokatlan tünetek miatt, és tegye meg a megfelelő intézkedéseket a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására.

Tervezés és ültetés

Végül szánjon egy kis időt a kert elrendezésének megtervezésére, és válasszon új kiegészítőket az előttünk álló szezonra. Legyen szó élénk egynyári növényekről, egzotikus évelő növényekről vagy ízletes zöldségfajtákról, a tavasz a megújulás és a lehetőségek időszaka a kertben.

Ha a tél végén megoldja ezeket az alapvető kertészeti feladatokat, előkészíti a terepet az előttünk álló bőséges és gyönyörű tenyészidőszakhoz. Fogjuk hát a kesztyűt és a kerti szerszámokat, és engedjük be együtt a tavasz pompáját!

(Forrás: garden-guide.com)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás