A németországi Göttingeni Egyetem kutatásában arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak  a német fogyasztók a “tehenek nélküli sajtok” fogyasztásához. Több tudományos intézet, illetve piaci szereplő szakembere dolgozik olyan biotechnológiai eljárásokon, amelyek segítségével nem állati eredetű „tejtermékek” állíthatók elő.

Az úgynevezett precíziós erjesztés során a tojás- és tejfehérjéket baktériumok, illetve élesztő- vagy más gombák segítségével állítják elő, és olyan élelmiszereket eredményez, mint a tej vagy a sajt, amelyek ismerős ízűek és állagúak - írta a Science Daily anyagára hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság.

A németországi Göttingeni Egyetem kutatásában arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak  a német fogyasztók a “tehenek nélküli sajtok” fogyasztásához
A németországi Göttingeni Egyetem kutatásában arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak  a német fogyasztók a “tehenek nélküli sajtok” fogyasztásához

A támogatók azt remélik, hogy ez fenntarthatóbb élelmiszertermeléshez vezet, mivel a tápanyagokban gazdag fehérjéket kevesebb erőforrás felhasználásával lehet előállítani. A kérdés azonban az, hogy vajon a fogyasztók elfogadják-e majd az ilyen termékeket. A Göttingeni Egyetem kutatói megállapították, hogy a német fogyasztók nagy része hajlandó kipróbálni és megvásárolni az így előállított sajtokat. A tanulmány eredményeit a Future Foods című folyóiratban tették közzé.

A tanulmány, amely az LI Food — Landesinitiative Ernährungswirtschaft Niedersachsen és a Német Élelmiszertechnológiai Intézet (DIL) együttműködésével jött létre, egy reprezentatív online felmérésen alapul, amelyben mintegy 2000 résztvevő vett részt.

A kutatók azt elemezték, hogy az információ különböző aspektusai hogyan befolyásolják az így előállított sajt elfogadottságát.

A technológia

Elemezték a technológia lehetséges előnyeit és kockázatait, beleértve a fenntarthatósághoz való viszonyát, a mezőgazdaságra gyakorolt hatását és a termék minőségét.

Általánosságban elmondható, hogy az információnak csak csekély hatása van arra, hogy a fogyasztók kipróbálnák vagy megvásárolnák-e a precíziós erjesztésből származó sajtot.

Egyedül a gyártási folyamathoz szükséges mikroorganizmusok technológiai genetikai módosítására való utalás vezetett oda, hogy a válaszadók körében jelentősen csökkent a termék kipróbálásának hajlandósága.

A válaszadókat szembesítették a technológia lehetséges előnyeivel és hátrányaival is. Megállapították, hogy különösen a termékek egyenletesen magas minőségének, valamint a környezet és az állatjólét szempontjából jelentkező előnyöknek a hangsúlyozása növelte a hajlandóságot az ilyen sajtok kipróbálására.

A hatások

Más volt a helyzet, amikor a fogyasztókat a lehetséges kockázatokról tájékoztatták, például arról, hogy a gazdák az új technológia miatt elveszíthetik jövedelemforrásukat, vagy hogy a nagyvállalatok túl nagy hatalmat gyakorolhatnak a piacon.

Ezek a szempontok csökkentették leginkább az ilyen sajtok vásárlási és fizetési hajlandóságát.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a németországi fogyasztók nyitottak a precíziós erjesztésből származó sajtokra, ha tájékoztatják őket a termék előnyeiről és magas minőségéről. Fontos azonban, hogy a kommunikációt körültekintően alakítsák ki, hogy a hagyományos mezőgazdaságra gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályokat eloszlassák” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, dr. Sarah Kühl, a Göttingeni Egyetem élelmiszer- és mezőgazdasági termékek marketingje tanszékéről.

Az Egyesült Államokban már forgalomban vannak ilyen típusú termékek; Németországban és az Európai Unióban még várják az engedélyezést. A technológia önmagában nem új – már alkalmazzák gyógyszerek, például inzulin előállítására - írták.

Megosztás

További híreink

Pár nap alatt leesett a szeptemberi havi csapadékmennyiség

2024.09.15.

A legtöbb helyen pár nap leforgása alatt lehullott a szeptemberi havi átlagos csapadékmennyiség. Országos átlagban 51 mm esett.

Szeptemberi ültetendők – más nézőpontból

2024.09.15.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és virágokat, amelyek elültetése – különös tekintettel az Egyesült Királyságra – feltétlenül ajánlott, lehetőleg még szeptemberben.

Automatizált kormányzási megoldás érintés nélküli műveletekhez

2024.09.15.

A kínai mezőgazdasági technológiai vállalat, az XAG bejelentette az APC2 AutoPilot Console globális piacra dobását, amely egy automatizált kormányzási megoldás az érintés nélküli műveletekhez.

Soha nem mértek még akkora szelet Magyarországon, mint tegnap

2024.09.15.

Egy ciklon érte el hazánkat, mely jelentős csapadékot és viharos szelet hozott. A Bakonybél térségében több mint 87 mm eső hullott. Az Észak-Dunántúlon és a Balaton környékén viharos, helyenként 90 km/h-t meghaladó széllökések voltak, Kab-hegyen pedig 131 km/h-s szélrekordot mértek.

Eső helyett ma a bitang erős széllökésektől kell tartani ebben a 4 vármegyében

2024.09.15.

Síkvidéken északnyugaton kisebb területen délutánig egy-egy átmeneti 90 km/h körüli széllökés nem zárható ki. Hegyvidéken a Kőszegi-, Soproni-hegységben délutánig, illetve kezdetben a Bakony magasan fekvő részein fordulhat elő efeletti széllökés. 70 km/h körüli vagy feletti széllökések a délutáni órákig északnyugaton (Győr-Moson, Veszprém, Vas megye) előfordulhatnak, majd estére már csak Sopron térségében, Győr-Moson-Sopron megyen nyugati felében. Ezeken a részeken csak hétfő délután mérséklődik tartósan a szél.

Új fejezetet nyithat a mezőgazdasági robotika területén a Solix dokkolóállomása

2024.09.15.

A Solinftec bejelentette legújabb fejlesztését a mezőgazdasági robotika területén: a dokkolóállomást. A boone-i Farm Progress Show-n jelentették be, hogy a fejlesztés elindítása lehetővé teszi a Solix Ag Robotics 100%-ban autonóm működését az egész szezonban, anélkül, hogy kézi utántöltésre lenne szükség.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás