A Wikipédia szerint „A trend a kollektív viselkedés olyan formája, amelyben emberek egy csoportja rövid ideig lelkesen követ egy impulzust”. A Pig Progress szerkesztője, Vincent ter Beek az állattenyésztés és a húsfogyasztás 12 trendjében mélyedt el. Az így szerzett tapasztalatait május 31-én a görögországi Szalonikiben megrendezett ESPHM-en osztotta meg az állatorvosok közönségével.

A sertéstenyésztés világa állandó mozgásban van. Folyamatosan történnek fejlesztések, mindenféle irányból történnek hatások, és nagyobb képek jönnek és mennek. Amikor felkérték Vincent ter Beeket, hogy azonosítsák az állattenyésztés és a húsfogyasztás „trendjeit”, azok hirtelen bőségesnek tűntek.

A kollektív viselkedésre való utalás eléggé leszűkítette a keresést, mivel különbséget kellene tenni a témák és a trendek között. A témák általános, mindenki számára fontos témák, amelyek meghatározhatják a cselekvést és a gondolkodást. Gondoljunk olyan fogalmakra, mint élelmezésbiztonság, népességnövekedés, növekvő jólét, takarmánybiztonság, infláció, háború Ukrajnában vagy állategészségügy. Mindezekre a trendek adják meg a választ.

A farokdokkolás és a herélés kérdései egyre nagyobb figyelmet kapnak Európában, és rengeteg kutatást végeznek, hogy megpróbálják elkerülni ezeket a gyakorlatokat. Az előrelépés lassú (Fotó: Pixabay)

Ehhez az áttekintéshez összesen 12 trend került kiválasztásra. Egyesek helyi szinten, míg mások globálisan érvényesek. Némelyik mélyreható hatással lesz a jövő sertéstenyésztésére és -fogyasztására, mások pedig más megközelítésre adnak majd inspirációt. Számos trend ellentétes lehet egymással, és ezek egyike sem tekinthető a termelőknek szóló tanácsnak. A lista az angol ábécé szerinti sorrendben készült, így egyik sem fontosabb a másiknál.

 Az éghajlatváltozás előrejelzése

Ez a téma meglehetősen széleskörű, de tagadhatatlan – és olyasmi, amit a világ minden termelőjének meg kell tanulnia, hogyan kezeljen a maga javára. Egyes termelők csak korlátozott hatást érezhetnek, míg másoknak vizes lesz a lábuk, vagy jobban érzik a hőséget, mint korábban. Jó, ha a termelőknek kész tervük van arra, hogy mit tegyenek annak érdekében, hogy a víz vagy az energia továbbra is bőségesen rendelkezésre álljon, ha a takarmány elérhetősége és a takarmányárak emelkedni fognak – és ellenkezőleg, hogyan válhatnak sokoldalúbbá a napelemek segítségével a további napsütéses órákból profitálva.

 A precíziós technológia alkalmazása

A precíziós technológia lehet a válasz arra, hogy minden egyes sertés kiélje a benne rejlő lehetőségeket. Már nem az átlagos sertés ellátása, hanem személyre szabott, sertésspecifikus odafigyelés kerül előtérbe. A technológia segíthet az irányítási oldalon, ahol ötletes programok gondoskodnak a szellőztető- és takarmányozási rendszerekről, de a megfigyelési oldalon is, ahol az érzékelők jóval az előtt érzékelik a sertéstelepről érkező jeleket, hogy az ember észlelné azokat. A precíziós takarmányozás biztosíthatja, hogy minden egyes sertés pontosan a korának és fajtájának megfelelő mennyiségű takarmányt kapja, a precíziós egészségügyi alkalmazások sokkal könnyebben felismerhetik a betegségeket, Kínában pedig a mesterségesintelligencia-megoldások még az egyedi sertésfelismerésbe is belevágnak.

 Többszintes épületek építése

Egy viszonylag modern megoldás, amelyet a mai napig leginkább Kínában alkalmaznak. Egymásra helyezett sertésházak – az eddigi legmagasabb projekt összesen 26 réteget számlál. A kezdeményezések bőségesnek tűnnek, és országszerte felbukkannak. Kínában nagy a zsúfoltság, a lakosságot biztonságos élelemmel kell ellátni, miközben nem kell hatalmas földterületeket felhasználni, a többszintes épületek építése logikus megoldásnak tűnhet. De mit jelent ez a biológiai biztonság szempontjából? Trágyakérdések? Nyugati nézőpontból a társadalmi elfogadottság is kérdéses lenne. Úgy tűnik, hogy Kínában az etikai kérdések kisebb szerepet játszanak, így ők úttörők ebben a fejlesztésben.

A biológiai biztonság fokozása

Az elmúlt években a PED, a PRRS vagy az ASP kristálytisztán megmutatta, hogy a biológiai biztonság dönthet egy gazdaság sikeréről. Még az olyan meglehetősen egyszerű intézkedések is, mint a rovarháló használata, jó első lépés lehet a fertőzések távoltartásában. A biológiai biztonság sikere azonban a gazdaságban dolgozók mentalitásával, tudatosságával és átláthatóságával jár együtt. Jó ismeretekre és annak megértésére van szükség, hogy mi az „ellenség”, és hogyan mozog. Enélkül a biológiai biztonság fokozására tett minden kísérlet kudarcot vall. Egy másik kihívás az olyan országok számára, ahol a szólásszabadság néha más megfontolások áldozatává válik. A biológiai biztonság nemcsak a sertéstelepekre vonatkozik, hanem a feldolgozó létesítményekre is, ahogy azt mindannyian láthattuk a Covid-19 során.

 Biológiai gazdálkodás

A fent leírtakkal ellentétes tendencia, hogy a termelők biogazdálkodásba kezdenek. Nyilvánvaló, hogy egy olyan piacon, ahol a sertéstenyésztés szervezése egyre kritikusabbá válik, egyes sertéstenyésztők arra a következtetésre jutnak, hogy számukra az a legjobb, ha a sertések kint lehetnek a szabadban, széttárhatják a lábaikat, és csak biotermesztett alapanyagokkal etetik őket. A trend a biotermesztett hús értékesítésével jöhet egészen a fogyasztókig, akik szívesen fizetnek felárat, ha tudják, hogy a sertések jó életet élhettek. Az, hogy ez a módszer táplálja-e a Föld bolygót, kérdéses, de tanulságai és inspirációi minden sertéstenyésztő számára üzenetet hordozhatnak.

 A farok és a herék megtartása

Főleg Európában megfigyelhető tendencia, amely talán nem tűnik olyan fontosnak, de a sertéstenyésztők számára a jövőbeni „termelői engedély” tekintetében támpontot adhat. A farokdokkolás és a herélés kérdései egyre nagyobb figyelmet kapnak Európában, és rengeteg kutatást végeznek, hogy megpróbálják elkerülni ezeket a gyakorlatokat. Az előrelépés lassú, mivel ez a farokharapás és a vaddisznófolt megoldását jelenti. Mindez azonban arra a kérdésre vezethető vissza: ha a sertések nem fejlődnek jól a rendszerünkben, akkor talán nem a sertések, hanem a rendszer szorul kiigazításra. A végeredmény a gazdaságok kialakításában, takarmányozásában és irányításában eltérő döntésekhez vezethet.

 A kibocsátások csökkentése

A jövő sertéstenyésztésében nemcsak az állatjóléti mozgalmak játszanak szerepet, hanem a környezetvédelem is. A sertéstelepeknek ugyanis a húson kívül van egy másik kimenete is – ez pedig a kibocsátási rész. Porszemcsék, szagok, ammónia, túlzott cink, foszfor, amit csak akarsz. Az utóbbi években ez a lista csak bővült, mivel a sűrűn lakott területeken a nitrogénkibocsátás egyre nagyobb problémát jelent – erről a belgiumi és hollandiai sertéstenyésztők tudnak mesélni. Talán azt mondhatnánk, hogy – na és, ez csak egy olyan helyzet, amikor sok ember él együtt túl sok szabályozással. Mégis, létfontosságú, hogy megfigyeljük.

 Antibiotikummentes (és ZnO nélküli) termelés

Ez a tendencia körülbelül 20 évvel ezelőtt kezdődött Észak-Európában azzal a törekvéssel, hogy csökkentsék az antibiotikumos növekedésserkentők használatát, mivel azok használata elősegítené az antibiotikum-rezisztenciát. Világszerte egyre inkább tudatosult, hogy az antibiotikumok körültekintő használata elengedhetetlen – és egyre inkább még a gyógyító antibiotikumokat is a lehető legkörültekintőbben alkalmazzák. A fejlemények azonban országonként eltérőek. Míg egyes országokban szigorítják a használatot, és átlátható modellekkel rendelkeznek, más országokban az antibiotikumok még mindig szabadon kaphatók a pulton kívül. A fejlődés az elválasztott sertéseknél éreztette a legnagyobb hatást, ahol az antibiotikumok használata hagyományosan a legmagasabb volt. Európában, Új-Zélandon és Kanadában a cink-oxid farmakológiai szintjének csökkentése kiegészítő komponensként játszik szerepet. Mindent egybevetve, a fejlesztések továbbra is a (z elválasztott) sertések tartásának és takarmányozásának megfelelő újragondolásához vezetnek.

 Hely biztosítása a kocák számára

Egy másik, évek óta tartó és a következő évtizedben tovább terjedő tendencia, amely nagyon komoly hatással van a gazdaságok kialakítására. Az egész a vemhesítő ládák használatának betiltásával kezdődött – hogy a kocák szabadon járhassanak. Az Egyesült Államokban a Prop 12 véget nem érő vita forrása. A tendencia mostanra a laktációs ketrecekre is kiterjedt, és az európai irányelvek is abba az irányba mutatnak, hogy a kocáknak a laktációs ólban töltött idejük nagy részében szabadságot kell biztosítani. Ennek az a következménye, hogy az ellető ólaknak nagyobb méretűeknek kell lenniük, ami arra kényszeríti a termelőket, hogy csökkentsék a kocák számát a gazdaságukban – vagy bővítsék, hogy minden kocának helyet biztosítsanak. A kutatások folyamatban vannak annak kiderítésére, hogy miként lehet leküzdeni a zúzás problémáját.

A hús helyettesítése

Egy trend, amely egyesek számára aggasztónak tűnhet, mások számára pedig lehetőséget kínál. A növekvő világnépességgel a kérdés már nem az lehet, hogy: „hogyan tudnánk mindannyiukat állati fehérjével etetni?”, hanem inkább: "hogyan tudnánk mindannyiukat fehérjével etetni?". Ebben az esetben a különböző fehérjeforrások a hús helyettesítése helyett inkább csak kiegészíthetik egymást. Talán ez oda vezet, hogy a sertéshús inkább luxustermékké válik? Lehet, hogy alapvetően megváltozik az, ami a szupermarketek polcain található.

Az, hogy a világ másik felén állítják elő a takarmányt a sertések számára, talán nem a legfenntarthatóbb, de ha ez erdőirtáshoz is vezet, akkor az iparágnak komoly imázsproblémája is van (Fotó: Pixabay)

 Szójaalternatívák keresése

Ez a téma egy kicsit mélyebbre nyúlik, mint csupán a környezetvédelmi érv. A szója sertéstakarmányban való használatának megszüntetése mellett szól az is, hogy a szóját Latin-Amerikából kell kamionokkal szállítani. Az, hogy a világ másik felén állítják elő a takarmányt a sertések számára, talán nem a legfenntarthatóbb, de ha ez erdőirtáshoz is vezet, akkor az iparágnak komoly imázsproblémája is van. Ráadásul háborúk és bizonytalanságok idején, mint amilyen a mostani ukrajnai helyzet, és az egyre növekvő takarmányárak miatt nem lenne sokkal több értelme annak, ha megnéznénk, hogy az állatállományunk fehérjeforrásait nem lehetne-e inkább helyben beszerezni? Ha a sertéshústermelés olyan területeken folyik, ahol nem áll rendelkezésre szója, miért ne próbálnánk meg alternatívákat választani?

 A közösségi média használata

Végül, de nem utolsósorban egy alábecsült, de mégis nagyon fontos téma. A közösségi médiát egyre gyakrabban használják arra, hogy valaki megossza a véleményét. A sertéságazat számára a közösségi média veszélyt és lehetőséget is jelent. Itt az ideje, hogy az iparág megragadja ezt a lehetőséget, hogy megossza, amit tesz, és ezt büszkén tegye. Nyilvánvalóan ez nem jelenti azt, hogy mindenki szívét meg fogják nyerni, de az átlátható jelentéstétel azt jelenti, hogy a termelők elkötelezettek és büszkék. És hogy szívesen mutatják meg a külvilágnak mindazt, ami a sertéstelepen belül történik - ez meggyőző érv amellett, hogy hosszú távon létfontosságú: az ágazatnak fel kell hagynia a kasztrálással, a farokrögzítéssel és a ketrecek használatával.

Érdekes módon Kína a közösségi médiában teremtett magának egy sajátos légkört. A WeChat és a Weibo kifejezetten a kínai piacra jellemző karaktereket használ. Maguk a kínaiak nem férnek hozzá az olyan platformokhoz, mint a Facebook, a Twitter vagy az Instagram, így el vannak zárva a Kínán kívüli fejleményektől. Ezzel szemben, mivel karaktereket használnak, a kínai közösségi média világa a külvilág számára is viszonylag ismeretlen marad.

Ez a 12 trend határozza meg, hogy merre tart az iparág az elkövetkező években. Van néhány általános megjegyzés:

- A sertéstenyésztés lehetőségei világszerte bőségesek, sok területen egyre nagyobb a kereslet a hús iránt.

- Ugyanakkor a növekedésnek vannak korlátai. A sertéstenyésztés egyre inkább felismeri, hogy a sertéstenyésztés mélyreható hatással van a körülötte lévő világra, és ennek tudatosítása elengedhetetlen a termelési engedély megtartásához.

- Jobb az önkontroll, mint az ellenőrzés.

- A jobb gazdálkodáshoz szükséges ismereteket meg lehet osztani másokkal.

- Végül, de nem utolsósorban: Kína más irányba halad, mint a világ többi része.

(Forrás: pigprogress.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás