Bár eddig nem sokan hallhattak róla, de létezik almaallergia. A nemesítők viszont tudatában vannak a ténynek és már létre is hozták a különleges igényeknek megfelelő fajtákat. Jön az allergénmentes alma.

Az allergénmentes almák mellett betegségeknek ellenálló, illetve különleges színű változatok is megjelentek a piacon. A cikk a Kertészet és Szőlészet szaklapban jelent meg.

Almaallergia ellen egyen allergénmentes almát - Fotó: Pixabay, jarmoluk
Hogy lehet valaki az almára allergiás?

A túlérzékenység nem önmagában lép fel, hanem keresztallergia formájában, a nyírfapollenre allergiásoknál fordulhat elő. Aki a nyírfa virágzásakor néhány hétig könnyezik és tüsszög, számíthat rá, hogy a szájában többféle gyümölcs fogyasztásakor kellemetlen tünetek alakulnak ki. Ez viszketéssel, az ajkak megduzzadásával, és nyelési nehézségekkel járhat. Ez mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, vagy burgonya fogyasztása után is előfordulhat.

A legtöbb esetben megelőzhető az allergiás reakció a gyümölcsök hámozásával, vagy megfőzésével.

Németországban 8 százalékra becsülik az almaallergiások számát. Ezért a Bajor Gyümölcs Központban (BayOZ) már kinemesítették azokat az új fajtákat, amelyeket még az allergiások is fogyaszthatnak. Az újdonságokat az Interpoma szakvásáron mutatták be.

Almaallergia ellen kétféle allergénmentes alma létezik

A Grӓfin Goldach közepes méretű gyümölcsöt (180 g) terem, amit teljes egészében mutatós csíkos fedőszín borít. Húsa roppanó, és kimondottan aromás. Jól tárolható, és korán, nem sokkal a Gala után érik. Bőven terem és rendszeres ritkítást igényel.

A másik fajta a világos citromsárga Sonnenglanz. Közepes méretű gyümölcse öt nappal a Golden Delicious után érik be. Húsa lédús, üdítő, krémszínű, igen kemény és magas cukortartalmú. Bőven terem, ezért ezt is ritkítani kell. Nagy előnye, hogy varasodásra alig érzékeny, amit a Pinova fajtától örökölt.

Madridban mutatták be a vörös húsú Kissabel fajtát

Az idén ősszel, a madridi Fruit Attraction kiállításon bemutatott Kissabel almafajták története húsz évvel ezelőtt, Franciaországban kezdődött. Akkor kezdtek vad, vörös húsú almát keresztezni a legjobb étkezési fajtákkal, hogy élvezhető, megfelelő méretű piros vagy rózsaszín húsú almát kapjanak. A munkát aztán nemzetközi összefogással kiterjesztették. Mára a világ 14 legnagyobb termesztője foglalkozik a fajtákkal az Ifored Konzorcium keretében. 2016-ban létesült az első európai ültetvény az új fajtákból. Az Iforedhez tartozó termelők a következő öt évben a világ minden részére el akarják juttatni az új almafajtákat.

A fajtasorban különböző héj- és hússzínű, ízű és érésidejű fajták vannak. Az első kereskedelmi próbára egyelőre három almát választottak ki.

Kissabel Rouge: héja és húsa is piros, roppanó húsa aromákban gazdag, kissé a bogyósok ízére emlékeztet.
Kissabel Orange: ragyogó narancssárga színű, húsa pirosas rózsaszín, roppanó, kellemesen édes-savas.
Kissabel Laune: kissé pöttyös sárga alma, halvány rózsaszín gyümölcshússal. Kimondottan jól tárolható.

Megosztás

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás