Bár eddig nem sokan hallhattak róla, de létezik almaallergia. A nemesítők viszont tudatában vannak a ténynek és már létre is hozták a különleges igényeknek megfelelő fajtákat. Jön az allergénmentes alma.

Az allergénmentes almák mellett betegségeknek ellenálló, illetve különleges színű változatok is megjelentek a piacon. A cikk a Kertészet és Szőlészet szaklapban jelent meg.

Almaallergia ellen egyen allergénmentes almát - Fotó: Pixabay, jarmoluk
Hogy lehet valaki az almára allergiás?

A túlérzékenység nem önmagában lép fel, hanem keresztallergia formájában, a nyírfapollenre allergiásoknál fordulhat elő. Aki a nyírfa virágzásakor néhány hétig könnyezik és tüsszög, számíthat rá, hogy a szájában többféle gyümölcs fogyasztásakor kellemetlen tünetek alakulnak ki. Ez viszketéssel, az ajkak megduzzadásával, és nyelési nehézségekkel járhat. Ez mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, vagy burgonya fogyasztása után is előfordulhat.

A legtöbb esetben megelőzhető az allergiás reakció a gyümölcsök hámozásával, vagy megfőzésével.

Németországban 8 százalékra becsülik az almaallergiások számát. Ezért a Bajor Gyümölcs Központban (BayOZ) már kinemesítették azokat az új fajtákat, amelyeket még az allergiások is fogyaszthatnak. Az újdonságokat az Interpoma szakvásáron mutatták be.

Almaallergia ellen kétféle allergénmentes alma létezik

A Grӓfin Goldach közepes méretű gyümölcsöt (180 g) terem, amit teljes egészében mutatós csíkos fedőszín borít. Húsa roppanó, és kimondottan aromás. Jól tárolható, és korán, nem sokkal a Gala után érik. Bőven terem és rendszeres ritkítást igényel.

A másik fajta a világos citromsárga Sonnenglanz. Közepes méretű gyümölcse öt nappal a Golden Delicious után érik be. Húsa lédús, üdítő, krémszínű, igen kemény és magas cukortartalmú. Bőven terem, ezért ezt is ritkítani kell. Nagy előnye, hogy varasodásra alig érzékeny, amit a Pinova fajtától örökölt.

Madridban mutatták be a vörös húsú Kissabel fajtát

Az idén ősszel, a madridi Fruit Attraction kiállításon bemutatott Kissabel almafajták története húsz évvel ezelőtt, Franciaországban kezdődött. Akkor kezdtek vad, vörös húsú almát keresztezni a legjobb étkezési fajtákkal, hogy élvezhető, megfelelő méretű piros vagy rózsaszín húsú almát kapjanak. A munkát aztán nemzetközi összefogással kiterjesztették. Mára a világ 14 legnagyobb termesztője foglalkozik a fajtákkal az Ifored Konzorcium keretében. 2016-ban létesült az első európai ültetvény az új fajtákból. Az Iforedhez tartozó termelők a következő öt évben a világ minden részére el akarják juttatni az új almafajtákat.

A fajtasorban különböző héj- és hússzínű, ízű és érésidejű fajták vannak. Az első kereskedelmi próbára egyelőre három almát választottak ki.

Kissabel Rouge: héja és húsa is piros, roppanó húsa aromákban gazdag, kissé a bogyósok ízére emlékeztet.
Kissabel Orange: ragyogó narancssárga színű, húsa pirosas rózsaszín, roppanó, kellemesen édes-savas.
Kissabel Laune: kissé pöttyös sárga alma, halvány rózsaszín gyümölcshússal. Kimondottan jól tárolható.

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás