Almaallergia ellen allergénmentes alma a megoldás
Bár eddig nem sokan hallhattak róla, de létezik almaallergia. A nemesítők viszont tudatában vannak a ténynek és már létre is hozták a különleges igényeknek megfelelő fajtákat. Jön az allergénmentes alma.
Az allergénmentes almák mellett betegségeknek ellenálló, illetve különleges színű változatok is megjelentek a piacon. A cikk a Kertészet és Szőlészet szaklapban jelent meg.
Hogy lehet valaki az almára allergiás?
A túlérzékenység nem önmagában lép fel, hanem keresztallergia formájában, a nyírfapollenre allergiásoknál fordulhat elő. Aki a nyírfa virágzásakor néhány hétig könnyezik és tüsszög, számíthat rá, hogy a szájában többféle gyümölcs fogyasztásakor kellemetlen tünetek alakulnak ki. Ez viszketéssel, az ajkak megduzzadásával, és nyelési nehézségekkel járhat. Ez mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, vagy burgonya fogyasztása után is előfordulhat.
Hirdetés
A legtöbb esetben megelőzhető az allergiás reakció a gyümölcsök hámozásával, vagy megfőzésével.
Németországban 8 százalékra becsülik az almaallergiások számát. Ezért a Bajor Gyümölcs Központban (BayOZ) már kinemesítették azokat az új fajtákat, amelyeket még az allergiások is fogyaszthatnak. Az újdonságokat az Interpoma szakvásáron mutatták be.
Almaallergia ellen kétféle allergénmentes alma létezik
A Grӓfin Goldach közepes méretű gyümölcsöt (180 g) terem, amit teljes egészében mutatós csíkos fedőszín borít. Húsa roppanó, és kimondottan aromás. Jól tárolható, és korán, nem sokkal a Gala után érik. Bőven terem és rendszeres ritkítást igényel.
A másik fajta a világos citromsárga Sonnenglanz. Közepes méretű gyümölcse öt nappal a Golden Delicious után érik be. Húsa lédús, üdítő, krémszínű, igen kemény és magas cukortartalmú. Bőven terem, ezért ezt is ritkítani kell. Nagy előnye, hogy varasodásra alig érzékeny, amit a Pinova fajtától örökölt.
Madridban mutatták be a vörös húsú Kissabel fajtát
Az idén ősszel, a madridi Fruit Attraction kiállításon bemutatott Kissabel almafajták története húsz évvel ezelőtt, Franciaországban kezdődött. Akkor kezdtek vad, vörös húsú almát keresztezni a legjobb étkezési fajtákkal, hogy élvezhető, megfelelő méretű piros vagy rózsaszín húsú almát kapjanak. A munkát aztán nemzetközi összefogással kiterjesztették. Mára a világ 14 legnagyobb termesztője foglalkozik a fajtákkal az Ifored Konzorcium keretében. 2016-ban létesült az első európai ültetvény az új fajtákból. Az Iforedhez tartozó termelők a következő öt évben a világ minden részére el akarják juttatni az új almafajtákat.
A fajtasorban különböző héj- és hússzínű, ízű és érésidejű fajták vannak. Az első kereskedelmi próbára egyelőre három almát választottak ki.
Kissabel Rouge: héja és húsa is piros, roppanó húsa aromákban gazdag, kissé a bogyósok ízére emlékeztet.
Kissabel Orange: ragyogó narancssárga színű, húsa pirosas rózsaszín, roppanó, kellemesen édes-savas.
Kissabel Laune: kissé pöttyös sárga alma, halvány rózsaszín gyümölcshússal. Kimondottan jól tárolható.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés