Egy tanulmány középpontjába az élelmiszerekhez és takarmányokhoz szükséges hagyományos és alternatív fehérjeforrások kerültek, figyelembe véve azokat az előrejelzéseket, amelyek 2050-ig megnövekedett hagyományos fehérjeszükségletet mutatnak, valamint azt a tényt, hogy az éghajlatváltozás szükségessé teszi nemlineáris forgatókönyvek feltárását, valamint az alternatív fehérjék egyensúlyát a fehérjemixben, globálisan és az EU-ban.

alternatív fehérje
Az alternatív fehérjék egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot, mivel javíthatják az élelmezésbiztonságot és csökkenthetik az élelmiszer- és takarmánygyártás környezeti hatásait (Fotó: Pixabay)

 

Négy alternatív fehérje

Az Arcadia International EEIG által készített kutatás négy alternatív fehérjét – algákat , rovarokat , mikrobiális fermentációt és tenyésztett húst – vizsgált, összehasonlítva azokkal a hagyományos forrásokkal, amelyeket ezek helyettesíthetik, relatív energiaszükségletük, környezeti hatásuk, tápanyagtartalmuk, illetve az élelmiszerekben és takarmányokban használt hagyományos fehérjék helyettesítőiként való felhasználásuk alapján az EU-ban. Feltárták a 4 alternatívát, a kutatás-fejlesztés jelenlegi szintjét, a technológiai és kereskedelmi felkészültséget és az ipari kapacitás mértékét.

A fejlődés akadályai és lehetőségei

A tanulmány feltárta azokat a szabályozási és technikai akadályokat és lehetőségeket is, amelyek az EU döntéshozói számára az ágazat növekedésének célzott támogatása érdekében az alternatív fehérjék fejlesztésének hátterében állnak.

Világviszonylatban a legtöbb étkezési fehérje növényi eredetű (57%), ezt követi az állati eredetű fehérje, de ez megváltozik, ha az európai étrendi fehérjéket nézzük (55-60% állati eredetű). A 2020-ban elfogyasztott alternatív fehérjék teljes mennyisége (beleértve a növényi alapú alternatívákat is) 13 millió tonna volt, vagyis az állatifehérje-piac körülbelül 2%-a. Az algák, rovarok, mikrobiálisan fermentált termékek pontos hozzájárulása nem ismert, de a becslések szerint a teljes mennyiség kis töredéke.

Fehérjeforrások állati takarmányhoz

Az állati takarmányban felhasznált fehérjeforrások között vannak nem ehetők (például a fű) és emberi fogyasztásra alkalmasak (gabona és hüvelyesek). Az EU csaknem 80%-ban önellátó a takarmány-fehérjeforrásokból, és bőséges szálastakarmány-kínálattal rendelkezik, amely az elsődleges takarmány-fehérjeforrás, de fehérjetartalma alacsonyabb. Az EU azonban csak egynegyedét állítja elő a magas fehérjetartalmú olajos magvakból készült lisztnek, amely az unión belüli összes takarmányfehérje 27%-át teszi ki. Ez a takarmányfehérje-hiány kulcsfontosságú érv volt az elmúlt években az EU takarmányfehérje-forrásainak újragondolása mellett.

A jelenlegi fehérjék környezeti hatásai

A jelenlegi fehérjeegyensúly, különösen az állati eredetű fehérjék előállításának környezeti hatása jelentős. Világszerte a mezőgazdasági földterületek több mint 3/4-e és a mezőgazdasági üzemben kibocsátott üvegházhatású gázok körülbelül 2/3-a állati eredetű élelmiszerekhez kapcsolódik. Az éghajlatváltozás további kockázatokat jelent a jelenlegi fehérjeegyensúlyra nézve.

A jelentés szerint 2050-re előretekintve a hagyományos fehérjefogyasztás várhatóan 57%-kal emelkedik a hús és 48%-kal a tejtermékek esetében, feltételezve a gazdasági növekedést és a jövedelmek növekedését, különösen Ázsiában. Az éghajlatváltozás élelmiszer-termelésre gyakorolt ​​hatásai, amelyek már világszerte érintik a fehérjetermelést, szükségessé teszik a nemlineáris forgatókönyvek elgondolását.

Az alternatív fehérjék a becslések szerint 2035-ig a globális élelmiszer-fehérjepiac 11%-át teszik ki, és ebben az időszakban a növényi alapú alternatívák dominálnak. Az algákból, rovarokból, mikrobiális fermentációból és tenyésztett húsból származó alternatív fehérjeforrások szintén hozzájárulnak a fehérjeegyensúlyhoz.

Értékelés

A rovarok, a mikrobiális fermentáció és a tenyésztett hús mind-mind alapanyagot igényelnek, és ez hozzájárul a földhasználati hatásukhoz. Azonban az összes elemzett alternatív fehérje egyenértékű vagy alacsonyabb földhasználatot mutatott az általuk helyettesíthető hagyományos fehérjékkel összehasonlítva, mivel az algák, rovarok és mikrobiális fehérjék (különösen a hidrogénoxidáló baktériumok) hatékonyak a földhasználat szempontjából. Az alternatív fehérjék kevésbé hatásos alapanyag-forrásainak azonosítására és felhasználására irányuló erőfeszítések tovább csökkenthetik a földhasználati hatásokat.

Vízhasználat

Az alternatív fehérjék vízhasználatának áttekintése feltárta, hogy az algák, különösen a tengervízben tenyésztett mikroalgák és makroalgák egyértelműen jobb eredményeket mutatnak a hagyományos fehérjékhez képest. A mikrobiális fermentáció és a tenyésztett hús esetében is van még mit javítani, ez utóbbi a marhahúshoz képest lényegesen kevesebb vizet használ fel, és potenciálisan a baromfitermeléshez hasonló mennyiséget.

Üvegházhatást okozó gázok kibocsátása

A jelentés szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése komoly kihívás, de ebben a növényi eredetű fehérjék is szerepet játszhatnak. Takarmányforrásként az algák termelése több kibocsátást eredményez, mint a szójabab termelése, míg a rovartermelés összehasonlítható a többi takarmányforráséval. Ami az élelmiszert illeti, az összes alternatíva alacsonyabb üvegházhatást okozó gáz kibocsátását mutatja a marhahús- és tejtermesztéshez képest, bár a tenyésztett hús a leghatékonyabb baromfitenyésztési rendszerekkel összehasonlítható kibocsátással rendelkezik.

Az alternatív fehérjék tápanyagprofilja

Az alternatív fehérjék tápanyagprofilja számít abban, hogy képesek-e helyettesíteni a hagyományos forrásokat az emberi vagy állati étrendben. Néhány alternatív fehérjeforrás előnyös makrotápanyag-profilt kínál a hagyományos állati eredetű fehérjékhez képest. A mikroalgák és rovarok fehérjetartalma magasabb, mint a hagyományos társaiké, bár az emészthetőség alacsonyabb. Magasabb rosttartalmuk is van.

Az algák és a mikoprotein zsírtartalma jóval alacsonyabb, mint a hagyományos állati eredetű fehérjeforrásoké. Az algák egészséges zsírsavakat is tartalmaznak nagy koncentrációban. Feltételezhető, hogy a tenyésztett hús ugyanolyan makrotápanyag-profilt biztosít, mint a hagyományos húskészítmények, amelyeket helyettesíteni tudnának, de ennek a feltételezésnek a megvalósíthatósága továbbra is bizonytalan.

Az alternatív fehérjék mikrotápanyag-tartalmuk szempontjából előnyösek. Az algák, rovarok és mikoproteinek mind nagyobb arányban biztosítják a kulcsfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a hagyományos fehérjék. Az azonban még mindig bizonytalan, hogy a feldolgozás hogyan befolyásolja ezeket a mikrotápanyagokat, és ezáltal biológiai hozzáférhetőségüket. Kimutatták, hogy a rovarokban a mikrotápanyagok biológiai hozzáférhetősége megegyezik a marhahúséval, vagy magasabb.

A tápanyagtartalom és egyéb megfontolások, például az árak és a fogyasztói támogatás azt sugallják, hogy a tenyésztett hús és az erjesztett alternatív fehérjék helyettesíthetik a hús- és tejtermékeket az EU-ban. Az algák és a rovarok élelmiszerként a legtöbb lehetőséget rejtik a több összetevőből álló termékek alternatív összetevőjeként, feltételezve a fogyasztói elfogadási problémákat is. Mindkét alternatíva bizonyos élelmiszer-biztonsági/allergenitási kockázatokat rejt magában, amelyeket a feldolgozás vagy a gyártási szakaszok során kell kezelni. A rovarok és algák is képesek helyettesíteni a takarmány egy részét az akvakultúra, az egygyomrú és a kérődzők ágazatában.

Kutatás és fejlesztés

Kutatási és fejlesztési beruházások zajlanak, és a rovarok, algák és mikoproteinek jól bevált termelési és feldolgozási módszerekkel és többféle piaci alkalmazással rendelkeznek, így elérik a fejlett technológiát és a kereskedelmi készenlétet. A rovarok takarmányforrásként és az algák mint táplálékforrások magasabb kereskedelmi készségi szintet értek el, mint a rekombináns fehérjék és a tenyésztett hús. A mikrobiálisan fermentált tejtermékek elérték a kereskedelmi érettséget, de még nem állnak széles körben a piacon.

A jelentés szerint az EU-ban az algaágazatban megvan a növekedési potenciál, de infrastrukturális beruházásokra van szükség a feldolgozási korlátok leküzdéséhez. A rovaripar terjeszkedik, hogy megfeleljen a növekvő keresletnek, és elősegítse a körforgást. A tenyésztett hús még korai stádiumban van, miközben az elégtelen élelmiszeripari kapacitás a mikrobiális fermentáció ismert szűk keresztmetszete mind az EU-ban, mind máshol.

Kihívások

Míg az alternatív fehérjeforrások lehetőséget kínálnak az élelmezésbiztonság erősítésére Európában, jelentős akadályokkal néznek szembe :

  • Technológiák bővítése
  • Kereskedelmi életképesség elérése a támogatott hagyományos forrásokkal szemben
  • Feldolgozó és gyártási kapacitás bővítése
  • A ráfordítások és költségek csökkentése
  • Az infrastrukturális korlátok kezelése
  • Eligazodni a komplex szabályozásokban

         A javasolt beavatkozások a következők:

  • Célzott kutatásfinanszírozás a technológiák fejlesztésére és a tudásbeli hiányosságok kezelésére
  • Iparpolitikai beruházások az infrastruktúrába és a feldolgozásba
  • A környezetvédelmi szempontok beépítése a hatósági jóváhagyási folyamatokba
  • Fokozott koordináció a szakpolitikák és az érdekelt felek között

(Forrás: www.allaboutfeed.net)   

 

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás