Az őszi vetésű növények számára különösen aktuális témáról, a tápanyag-gazdálkodásról tartott élő, online webináriumot a gazdák és a téma iránt érdeklődők számára, 2021. augusztus 5-én az Everris/ICL Internationaltől Rácz Gábor szaktanácsadó és Dorka-Vona Viktória tápanyag-gazdálkodási szakértő a Csernozjom Kft. képviseletében. Ebben a cikkben Rácz Gábor előadásának első részét foglaltuk össze.

A szakember prezentációjának első részében a talaj szerepére és fontosságára fókuszált. Mint elhangzott, definíció szerint a talaj látja el tápanyagokkal és vízzel a növényeket a fenofázisnak megfelelő mennyiségben és időben. A valóságban, például, Oroszországban és Ukrajnában ez a megfogalmazás megállja a helyét, mert ott a talajnak olyan magas a szervesanyagtartalma, hogy csak minimális tápanyagot juttatnak ki, és szinte mindent lombtrágyán keresztül biztosítanak, ám Európa döntő többségében jelentős tápanyagpótlásra van szükség a növénytermesztéshez és a megfelelő talajszerkezet kialakításához.

Megtudhattuk, hogy a növények felépítésében 64 elem játszik szerepet, de ezek közül csak 17 elemre van közvetlenül szükségük, és egy-egy növény közel  99%-át szén, hidrogén és oxigén alkotja, míg a maradék 1%-át teszik ki a különböző makro- (N, P, K, Ca, Mg, S) és mikroelemek (B, Fe Zn, Mn, Mo, Cl).

Hogy melyiket éppen milyen mennyiségben igényli a növény, a talajvizsgálati eredmények mutatják meg. Egy-egy ilyen vizsgálat, amellett hogy kötelező, létfontosságú információkat is tartalmaz. Látható, például, belőle a pH-nak megfelelő tápanyagfelvétel. Ismert, hogy a – molibdén kivételével – a savanyú talajokon veszi fel a növény a mikroelemeket, amiket érdemes eleve lombtrágyaként használni.

Rácz Gábor az Everris/ICL International szaktanácsadója

Ezt követően Rácz Gábor a fontosabb tápelemeknek a növényekben és a talajban betöltött szerepét taglalta.

A káliumról elhangzott, hogy a növényen belüli tápanyagok szállításában segít, növeli ugyanakkor a növény ellenálló képességét a betegségekkel és alacsony hőmérséklettel szemben, növeli továbbá a termés eltarthatóságát és a szárazsággal szembeni toleranciáját, valamint a vízháztartást biztosítja. Növeli a növény életerejét, elősegíti az egészséges gyökérrendszert és repce esetében a növény télállóságát is javítja. Egyben a cukrok és keményítő esszenciális építőeleme.

A kénnel régebben nem kellett foglalkozni, mert volt belőle elég a talajban, ám ez most már nincs így, ráadásul nagyon könnyen képes kimosódni a talajból, így kiemelt figyelmet érdemel. Javítja a gabonafélék őrlési és sütési tulajdonságait, számos enzim aktivátora és a pillangósoknál a nitrogén megkötéséhez is szükséges. Továbbá építőeleme  a cisztein, cisztin, metionin aminósavaknak,. A kén a növényben 90%-ban ebben a három aminosavban van benne. Fehérjeszintézisben fontos szerepe van. Különösen az olajos növények számára fontos a jelenléte. Szerepet játszik továbbá a fotoszintézisben, segíti a folyamatot.

A kalcium támogatja a vízháztartást, segíti a nitrátredukciót, a fehérjeképződést. Növeli a növény ellenállóképességét a betegségekkel szemben. Ismert az enzimalkotó szerepe, számos növekedési, hírvivő hormont aktivál. A sejtfalképződésben is jelentősége van, a szilárdságát adja, így az egész növény szilárdságát is elősegíti, továbbá a sejtmembrán áteresztő képességét szabályozza. A kalcium segíti  a gyökérrendszer tápanyagfelvételét, ezért a startertrágyába a nitrogén és foszfor mellé érdemes lehet betenni ezt a tápelemet is.

A magnézium a sejtosztódásban és fehérjeképződésben fontos alkotó, de az enzimek aktiválásában is szerepet kap. A foszfátionok szállítását végzi továbbá a növényben. és segíti a foszforfelvételt. Mivel a fitin alkotója a magban, így a csírázó mag energiáját biztosítja. A klorofill központi eleme is, a napfény energiáját alakítja kémiai energiává. Ennek ellenére a növény összes magnéziumtartalmának csak 15-20%-a van a klorofillban.

Majd a Polysulphate nevű termékük ismertetését kezdte el az előadó. Elhangzott, hogy a tápanyagokra sokszor műtrágyaként hivatkozunk, mert valamilyen módon granuláljuk, keverjük ezeket, de valójában kőzetekről beszélünk. Az ICL új termékét poliszulfátból nyerik, ami természetes kőzet. A 225 millió évvel ezelőtt beszáradt tengerfenék, amely a tengerben élt összes élőlény megkövesedett maradványát tartalmazza. 1200 méter mélyről bányásszák Anglia partjainál és egy természetes komplex anyag. Minden egyes molekulája 48% SO3-t, 14% K2O-t, 6% MgO-t és 17% CaO-t és mikroelemeket tartalmaz, de mindegyiket szulfát formában. Ennek azért van jelentősége, mert így a tápanyagok azonnal felvehető formában vannak jelen és 60 napig a kimosódás veszélye nélkül állnak rendelkezésre a növény és a talaj számára. Egyéb körülményke között a magnézium, a kalcium és kén nagyon könnyen kimosódik.

A Polysulphate hatása őszibúzában

A termék granulált és poralakú formában kerül felhasználásra. Azon túl, hogy tápanyag, talajjavító hatása is van és a növény egészségi állapotát is pozitívan befolyásolja. Ha folyamatosan használjuk ezt az anyagot, akkor a szikesedésért felelős nátriumszintet vissza lehet vezetni a normál szintre. A Polysulphate közvetlenül kiadható vetés vagy palántázás előtt, de akár még fejtrágyaként is. Semleges kémhatású termék. Mivel bio engedélye is van, ezért organikus termesztésben is használható.

Káposztarepcében az Egyesült Királyságban hektáronként 100 kg kijuttatásával 13% terméstöbbletet eredményezett, ami forintosítva 105 ezer forintos repceárra számolva, 35-40 ezer forintos plusz bevételt jelent.

Őszi búzában Franciaországban 36% terméstöbbletet eredményezett. Mindezt a 60 napos felvehetőség kimosodás nélkül, illetve a plusz kalcium és a mikroelemek eredményezték.

Silókukoricában az Egyesült Királyságban 7% terméstöbbletet realizáltak a használatával és a sejtfal emészthetősége is nagymértékben javult a Polysulphate hatására. Tehát maga a takarmány emészthetősége, hatékonysága nő az állatokban, ami súlygyarapodáshoz vezethet, illetve több tej termelését eredményezi.

A Polysulphate hatása repcében

Repce esetében 200-300 kg/ha Polysulphate kijuttatása javasolt, amiből 50 kg-ot ősszel vetés utána, amikor már kikelt a repce érdemes kiadni, de akár kitehetjük vetéssel egymenetben is, míg tavasszal adjuk ki a maradék 200-250 kg-ot. Búza esetében jellemzően inkább a tavaszi kiszórást szokták használni, a bokrosodás után és a zászlós levél megjelenése előtt. Napraforgóban vetéssel egymenetben, fejtrágyaként lehet kiadni a 200-300 kg-ot belőle, illetve kukoricában is egy ugyanakkora mennyiséggel kalkulálhatunk.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás