Az időjárás késő nyári arcát mutatta  szeptember első hetében. Rövidültek a nappalok, a maximum hőmérséklet általában 23-25 °C körül alakult. Éjszakánként időnként 10 °C közelébe is csökkent a hőmérséklet. Csak szórványosan esett kevés eső, az is inkább a nyugati és északkeleti országrészben. A levegő relatív páratartalma magas, reggelenként erős volt a harmatképződés.

Majd minden gyümölcs és zöldségféle szedhető, ezért a még támadó betegségek és kártevők elleni védekezést csak az alkalmazott növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejének szigorú betartása mellett lehet végrehajtani.

A bőségesebb csapadék hatására az idén nagyobbra nőtt az alma termése. Néhány fajtán már most jelentkezik a kalciumhiány. Még a szüret kezdetéig adagolható levéltrágyaként a foltosodás csökkentése érdekében - szeptember második hetei keltű figyelmeztetés (Fotó: Pixabay)

Védelem a fertőzések ellen

Az almafajták színeződését most elősegíti a magas páratartalom és a harmatképződés, de egyúttal kedvez a varasodás és a lisztharmat terjedésének is, bár az alacsonyabb hőmérséklet ezt a fertőzési folyamatot lelassítja.

A moníliás gyümölcsfertőzés az almatermésűeken, de más gyümölcsféléken (szilva, birs, őszibarack) is károsítja a termést, ezért amennyiben a szüret ideje engedi, védekezzen minden termelő. Olyan készítményt válasszanak, amely egyúttal a tárolási betegségek terjedését is gátolja.

Nagyobb az alma

A bőségesebb csapadék hatására az idén nagyobbra nőtt az alma termése. Néhány fajtán már most jelentkezik a kalciumhiány. Még a szüret kezdetéig adagolható levéltrágyaként a foltosodás csökkentése érdekében. Az almamoly és a levélaknázó molyok már nem repülnek a feromoncsapdákba, de a korábban kikelt hernyók még károsítanak, ezért folytatódik a gyümölcshullás is.

Csonthéjas gyümölcsféléink közül a védekezést nélkülöző meggy- és cseresznyeültetvényekben helyenként 100%-os levélhullás figyelhető meg a sztigminás és blumeriellás levélfoltosodás fertőzés következtében. Emiatt erőteljesen lecsökken a jövő évi termést biztosító rügyképződés.

A még kevésbé fertőzött fákon kontakt készítményekkel védekezzünk a lombhullás mérséklése érdekében. A keleti gyümölcsmoly rajzása minimálisra csökkent, most elsősorban a birs termését veszélyezteti.

Csökkenthető a jövő évi fertőzés

A diófajták némelyike már érésközeli állapotban van. A nyugati dióburokfúró légy továbbra is aktívan repül, a kikelt lárvák pedig károsítanak a termésburok alatt. A fertőzés jelenleg a termés 25-50%-át érinti. A baktériumos fertőzéssel együtt ez okozza, hogy a fák alatt sok a megfeketedett termés. Ezek gyors eltávolítása megakadályozza a kártevő talajba vonulását, és csökkenti a jövő évi fertőzést.

A szőlőültetvényekben a csapdák már csak az amerikai szőlőkabóca néhány példányát fogják, viszont nőtt az aranyszínű sárgaság fitoplazma-fertőzésre utaló beteg tőkék száma, ezek mielőbbi eltávolítása mérsékli a betegség terjedését. A szőlőperonoszpóra terjedése lelassult, és a fiatal hajtásokat érinti, a lisztharmatfertőzés a hőmérséklet csökkenése miatt stagnál. Amíg száraz marad az időjárás, hasonlóan alakul a szürkerothadásos fertőzés is.

Részletes növényvédelmi előrejelzés olvasható a www.magyarnovenyorvos.hu  oldalon.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás