Lassan közeledik az év vége, a 11. hónapot, novembert az Enyészet hava, a Szent András hava és a Disznótor hava névvel is illetik. Bár az idei időjárás sokunkat megtréfál, és a hónap eleje szokatlanul melegen indult, november valójában a tél kezdetét jelzi. Mi összeszedtük, hogy milyen népi hiedelmek fűződnek hozzá.

Vannak, akik az október 31-ei Halloween folytatásaként tekintenek rá, de november elseje Magyarországon még határozottan a Mindenszentek napját jelenti. Elhunytainkra való megemlékezésen kívül azonban időjárási előrejelzést is tartogat számunkra. Úgy tartják, ha ezen a napon esik az eső, akkor sok hóra készülhetünk. Van ahol ekkor terelték be az állatokat az ólakba, máshol november 1-jén kezdték el alkalmazni a pásztorokat.

Idén pont hétvégére esik másodika, a Halottak napja is, amikor szintén tilos dolgozni. Az ilyenkor gyújtott gyertyáknak pedig az volt a célja, hogy az ilyenkor elszabadult kóbor lelkek visszataláljanak a sírba, és elkerüljék a világosságot.

A kóbor lelkek elriasztása végett gyújtunk gyertyákat.
 

Sokan ismerik Márton napját, a Márton napi ludat is. November 11-én, ha fagy van, akkor a karácsony enyhe lesz, 0 celsius fok feletti hőmérséklettel. Szintén ehhez a naphoz fűződik az a megfigyelés is, mely szerint ha Márton napján köd van, a tél zűrzavaros lesz, ha pedig hideg van, télen nem sok csapadékra számíthatunk. Aki ludat eszik 11-én, érdemes megnéznie az állat melle csontját. Ha ugyanis világos, akkor havat jelez előre, ha pedig fekete, akkor esőt. A bor bírájának is nevezik Mártont, azaz ilyenkor iható az újbor, ekkor dönti el az őszi időjárás, hogy milyen lesz a bor. De van olyan is, aki úgy tartja, amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz majd a jövő év márciusa.

Egy, a mezőgazdaságban tevékenykedők körében élő szokást is érdemes megemlítenünk. Szent Márton napján adtak vesszőt a gazdáknak ajándékba a pásztorok, úgy hívták, Szent Márton vesszeje. Köszöntő is járt mellé, illetve a bélesadót vagy rétespénzt is megfizették vele. A vesszőhöz további jóslat fűződik, amely szerint ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó. Néhány gazda a dögvész elkerülése miatt a disznóól tetejébe szúrta az ágacskát, majd tavasszal ezzel hajtották a földekre az állatokat. Azonban a pásztorok sem távoztak üres kézzel, zsírt, szalonnát, kolbászt, vagy pénzt kaptak ajándékba a gazdáktól. Itt még nincs vége a sok népi szokásnak. 11-én nem volt szabad mosni, teregetni, mert a jószágok pusztulását hozhatta. Volt, ahol a legeltetés határnapjának tekintették.

Ha libát eszik Márton napkor, nézze meg a mellcsontját!
 
"Tél elejét szabja Szent Erzsébet napja"

November 19-ről azt tartják, ha Erzsébet megrázza pendelyét, leesik az első hó. Katalin napja (nov. 25.) a karácsonyról jövendöl, ha ekkor fagy van, karácsonykor enyhe idő lesz, és fordítva. Mindenki ismeri: Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, Viszont, ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog. Katalinkor tilos szántani, a kocsiba állatokat befogni, és a malmok is leálltak régen.

A hónap utolsó napján eső hó pedig a vetés szempontjából nem kedvező. András napján (nov. 30.) szokás volt megfokhagymázni az ólak ajtaját, illetve összekötözni az ollókat, hogy védjék a jószágokat a farkasok ellen. Ekkor kezdődtek a disznóvágások, disznótorok, ezért disznóölő Andrásként is emlegetik.

Kössön fokhagymát az ólakra, és védje meg állatait a farkastól!
 
Fonó, tollfosztás

A fonás megkezdését a kukorica betakarításához igazították, és egész télen át tarthatott. De decemberben is több napon át (például Luca napja) szüneteltették a munkát az asszonyok. A tollfosztás is téli közösségi munkát jelentett a lányok, asszonyok számára. A segítőket volt, ahol mákos kukoricával kínálták. A téli időszak beköszöntével pedig az egyre több bál és az udvarló férfiak kezdték jellemezni ezt az időszakot.

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás