Az állatok egészségének megőrzése kulcsfontosságú az állattenyésztésben, és szeptember 8-án a thaiföldi Bangkokban, a Victam Asia 2022 rendezvényen a Poultry World testvérkiadványa, az All About Feed szemináriumot rendezett, amelyen szakértők a takarmányozással és annak az antibiotikum-csökkentésben betöltött szerepével foglalkoztak.

Az antibiotikum-csökkentés az állattenyésztésben fontosabb, mint valaha, és ez a nagyon is aktuális téma az állattenyésztési ágazatban kihívásokat és lehetőségeket is felvet. Az All About Feed által rendezett szemináriumon 2 globális szakértő részvételével néhány olyan kulcsfontosságú szempont került előtérbe, amelyeket figyelembe kell venni az egészségesebb állatok fenntartása és az antibiotikum-használat csökkentése érdekében.

Dr. Annop hangsúlyozta az egészségi állapot és a takarmányozás kezelésének fontosságát is, és ha nem tartják megfelelően karban, akkor ezek is szerepet játszanak az AMR kialakulásában (Fotó: Pixabay)

Először is: az AMR-paradoxon

A szeminárium első előadója Dr. Annop Suriyasomboon, a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem Állattenyésztési Tanszékének oktatója volt. Előadásának témája az AMR-paradoxon volt. A szeminárium során Dr. Annop először az antimikrobiális rezisztencia (AMR) okait vizsgálta a gazdaságokban, megemlítette a tenyésztési terv és a sertésállomány nagyobb robusztusságának fontosságát.

Véleménye szerint a gazdaságban a fenntartható működés és az egészséges állatok biztosítása érdekében kiemelten fontos a megfelelően képzett alkalmazottakkal végzett gazdálkodási terv. Előadásának középpontjában a tenyésztés és a szelekció állt.

Egy gazdaságon belül 3 fajta sertés van – rezisztens, toleráns és fogékony – a sertésszelekcióval olyan sertést lehet létrehozni, amely ellenálló például az E.coli baktériummal szemben.

A táplálkozás szerepe

Dr. Annop hangsúlyozta az egészségi állapot és a takarmányozás kezelésének fontosságát is, és ha nem tartják megfelelően karban, akkor ezek is szerepet játszanak az AMR kialakulásában. A táplálkozással kapcsolatban az állattenyésztőknek tisztában kell lenniük azzal, mi számít megfelelő és nem megfelelő takarmánymennyiségnek. Valamint, hogy mikor túl magas és mikor túl alacsony a tápanyagtartalom. Mellőzni kell a takarmány-adalékanyagok alkalmazását, ugyanakkor alacsony minőségű nyomelemek kell használni.

Fenntartható megoldások

A fenntartható megoldásokkapcsán kiemelte, hogy a takarmány-összetevőkkel szemben támasztott megfelelő követelmények alapvető fontosságúak. Dr. Annop kiemelt néhány fenntartható megoldást: Antimikrobiális és/vagy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező nyersanyagok: laurinsav a közepes láncú zsírsavakban, vajsav w glicerid" - mondta.

Kiemelt más megfontolandó megoldásokat is. Így a pre és/vagy probiotikumokat: MOS, FOS, LAB - Bacillus subtilis, Lactobacillus fajok, enzimek, sav és nyomelemek, valamint a biostimulánsokat: kitozán-oligoszacharid (COS), növényi kivonatok – flavonoid, fenolos vegyületek.

GIT-egészség

A szeminárium második előadásában Fajrin Sidiq, az IFF műszaki vezetője a következő témára összpontosított: „A GIT egészségének tudományos és gyakorlati megközelítése – Antibiotikum-csökkentő program”. Kitért arra, hogyan alakul ki az antimikrobiális rezisztencia, és milyen hatással van az állatállományra, valamint az emberi egészségre.

A kedvező táplálkozási állapot fő pillérei

Felfedezte a madarak kedvező nutribiotikus állapotának kulcspilléreit, amely a következőkkel érhető el:

– táplálkozás (jobb emészthetőség, energiafelhasználás és rostlebontás);

– mikrobiom (megnövekedett hasznos baktériumpopulációk; csökkent nem hasznos és opportunista baktériumok; pozitív változások a fermentációs mintákban);

– bél- és immunfunkció (a bélrendszer integritásának és szerkezetének javítása, a gyulladásos reakció kockázatának csökkentése, a fiziológiai stressz csökkenése).

Sidiq beszélt továbbá az étrendi fehérje szintjéről és annak a mikrobiális populációra gyakorolt hatásáról. Hozzátette, hogy „a Clostridium perfringens telepek számát jelentősen befolyásolja az étrendi fehérjeszint, és az étrendi fehérje mennyiségének növekedése a Clostridium perfringens telepek számának növekedését eredményezi a GIT disztális részében.

2050-re az AMR lesz az emberi egészségi problémák fő oka, ezért multifaktoriális megközelítésre van szükség.

Multifaktoriális megközelítés

Megvizsgálta az enzimeket és azt, hogy hogyan javítják a tápanyagok emészthetőségét, és hogyan segítik elő a jó baktériumokat a baromfiállományokban. Sidiq hozzátette, hogy „a baromfi jótékony bélkörnyezetének megteremtése a tápanyagok emészthetőségének és a mikrobiom modulációjának optimalizálásával létfontosságú”, és hogy az enzimek probiotikumokkal vagy illóolajokkal való szinergikus kombinációja, amely hozzájárul a bélrendszer integritásához, az immunválaszhoz és az energiaköltséghez, védelmet nyújt az állományok számára az antibiotikum-csökkentés támogatására, és ezáltal fenntartható termeléshez vezet.

(Forrás: poultryworld.net)

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás