Az állatok egészségének megőrzése kulcsfontosságú az állattenyésztésben, és szeptember 8-án a thaiföldi Bangkokban, a Victam Asia 2022 rendezvényen a Poultry World testvérkiadványa, az All About Feed szemináriumot rendezett, amelyen szakértők a takarmányozással és annak az antibiotikum-csökkentésben betöltött szerepével foglalkoztak.

Az antibiotikum-csökkentés az állattenyésztésben fontosabb, mint valaha, és ez a nagyon is aktuális téma az állattenyésztési ágazatban kihívásokat és lehetőségeket is felvet. Az All About Feed által rendezett szemináriumon 2 globális szakértő részvételével néhány olyan kulcsfontosságú szempont került előtérbe, amelyeket figyelembe kell venni az egészségesebb állatok fenntartása és az antibiotikum-használat csökkentése érdekében.

Dr. Annop hangsúlyozta az egészségi állapot és a takarmányozás kezelésének fontosságát is, és ha nem tartják megfelelően karban, akkor ezek is szerepet játszanak az AMR kialakulásában (Fotó: Pixabay)

Először is: az AMR-paradoxon

A szeminárium első előadója Dr. Annop Suriyasomboon, a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem Állattenyésztési Tanszékének oktatója volt. Előadásának témája az AMR-paradoxon volt. A szeminárium során Dr. Annop először az antimikrobiális rezisztencia (AMR) okait vizsgálta a gazdaságokban, megemlítette a tenyésztési terv és a sertésállomány nagyobb robusztusságának fontosságát.

Véleménye szerint a gazdaságban a fenntartható működés és az egészséges állatok biztosítása érdekében kiemelten fontos a megfelelően képzett alkalmazottakkal végzett gazdálkodási terv. Előadásának középpontjában a tenyésztés és a szelekció állt.

Egy gazdaságon belül 3 fajta sertés van – rezisztens, toleráns és fogékony – a sertésszelekcióval olyan sertést lehet létrehozni, amely ellenálló például az E.coli baktériummal szemben.

A táplálkozás szerepe

Dr. Annop hangsúlyozta az egészségi állapot és a takarmányozás kezelésének fontosságát is, és ha nem tartják megfelelően karban, akkor ezek is szerepet játszanak az AMR kialakulásában. A táplálkozással kapcsolatban az állattenyésztőknek tisztában kell lenniük azzal, mi számít megfelelő és nem megfelelő takarmánymennyiségnek. Valamint, hogy mikor túl magas és mikor túl alacsony a tápanyagtartalom. Mellőzni kell a takarmány-adalékanyagok alkalmazását, ugyanakkor alacsony minőségű nyomelemek kell használni.

Fenntartható megoldások

A fenntartható megoldásokkapcsán kiemelte, hogy a takarmány-összetevőkkel szemben támasztott megfelelő követelmények alapvető fontosságúak. Dr. Annop kiemelt néhány fenntartható megoldást: Antimikrobiális és/vagy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező nyersanyagok: laurinsav a közepes láncú zsírsavakban, vajsav w glicerid" - mondta.

Kiemelt más megfontolandó megoldásokat is. Így a pre és/vagy probiotikumokat: MOS, FOS, LAB - Bacillus subtilis, Lactobacillus fajok, enzimek, sav és nyomelemek, valamint a biostimulánsokat: kitozán-oligoszacharid (COS), növényi kivonatok – flavonoid, fenolos vegyületek.

GIT-egészség

A szeminárium második előadásában Fajrin Sidiq, az IFF műszaki vezetője a következő témára összpontosított: „A GIT egészségének tudományos és gyakorlati megközelítése – Antibiotikum-csökkentő program”. Kitért arra, hogyan alakul ki az antimikrobiális rezisztencia, és milyen hatással van az állatállományra, valamint az emberi egészségre.

A kedvező táplálkozási állapot fő pillérei

Felfedezte a madarak kedvező nutribiotikus állapotának kulcspilléreit, amely a következőkkel érhető el:

– táplálkozás (jobb emészthetőség, energiafelhasználás és rostlebontás);

– mikrobiom (megnövekedett hasznos baktériumpopulációk; csökkent nem hasznos és opportunista baktériumok; pozitív változások a fermentációs mintákban);

– bél- és immunfunkció (a bélrendszer integritásának és szerkezetének javítása, a gyulladásos reakció kockázatának csökkentése, a fiziológiai stressz csökkenése).

Sidiq beszélt továbbá az étrendi fehérje szintjéről és annak a mikrobiális populációra gyakorolt hatásáról. Hozzátette, hogy „a Clostridium perfringens telepek számát jelentősen befolyásolja az étrendi fehérjeszint, és az étrendi fehérje mennyiségének növekedése a Clostridium perfringens telepek számának növekedését eredményezi a GIT disztális részében.

2050-re az AMR lesz az emberi egészségi problémák fő oka, ezért multifaktoriális megközelítésre van szükség.

Multifaktoriális megközelítés

Megvizsgálta az enzimeket és azt, hogy hogyan javítják a tápanyagok emészthetőségét, és hogyan segítik elő a jó baktériumokat a baromfiállományokban. Sidiq hozzátette, hogy „a baromfi jótékony bélkörnyezetének megteremtése a tápanyagok emészthetőségének és a mikrobiom modulációjának optimalizálásával létfontosságú”, és hogy az enzimek probiotikumokkal vagy illóolajokkal való szinergikus kombinációja, amely hozzájárul a bélrendszer integritásához, az immunválaszhoz és az energiaköltséghez, védelmet nyújt az állományok számára az antibiotikum-csökkentés támogatására, és ezáltal fenntartható termeléshez vezet.

(Forrás: poultryworld.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás