Az antimikrobiális szerek elleni ellenálló-képesség előfordulásáról és terjedéséről tartott kerekasztal beszélgetést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Budapesten. Az antimikrobiális szerek az állattenyésztésben egyelőre nélkülözhetetlenek.

A cél az, hogy kevesebb rezisztens mikroorganizmus alakulhasson ki.

Kerekasztal beszélgetést tartott a FAO a magyar fővárosban az antimikrobiális szerek elleni ellenálló-képesség előfordulásáról és terjedéséről, annak érdekében, hogy a jelenséget csökkenteni lehessen az állattenyésztésben.

Antimikrobiális szerek az állattenyésztésben - nem lehet nélkülük? - Fotó: Pixabay, skeeze

Az antibiotikumok használata előtt mindig kérjük ki hozzáértő véleményét – ebben egyetértett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Állategészségügyi Világszervezet, az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Unió és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szakértők november 10-én, Budapesten tanácskoztak az antimikrobiális szerek az állattenyésztésben történő használatáról szóló rendezvényen. A rendezvény összefoglalóját a NAK közölte.

Mi az az AMR?

Antimikrobiális rezisztenciáról (AMR) beszélünk, ha bizonyos mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok és élősködők) ellenállóvá válnak az antimikrobiális szerek, például az antibiotikumok ellen. Ez jelenség terjedőben van a nem megfelelő és túlzott szerhasználat miatt az állategészségügyben, növénytermesztésben és a haltenyésztésben is.

Már jelenleg is évente mintegy 700 ezer halálesettel hozzák összefüggésbe az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képességet - mondta Andrij Rozstalnyij, a FAO budapesti állategészségügyi és -tenyésztési szakértője.

Nagyon fontos lenne az antibiotikumok felelős használata minden szektorban, hogy csak akkor válasszuk ezeket, amikor tényleg muszáj. Az állattenyésztés antibiotikum használata jelentős. Ezért fontos, hogy javítsuk a fertőzések nyomon követését. Ezen belül is a biológiai biztonságot és a higiéniát, illetve az állatok védekezőrendszerét erősítsük, hogy ne legyen szükség antimikrobiális szerekre - folytatta.

Példák a jelenségre

A jelenség például a nem megfelelő szennyvíz-kezeléssel is terjedhet. Ilyenkor nemkívánatos baktériumok és antibiotikum-maradványok kerülnek a vízhálózatba. Egy másik példa, amikor a klímaváltozással felgyorsul a határokon átnyúló állati betegségek terjedése.

Az ügy összetettsége megkérdőjelezhetetlen. Ez az oka annak, hogy a FAO partnerekkel összefogásban az „Egy Egészség” megközelítést alkalmazza, illetve szektorközi együttműködéseken keresztül közelíti meg az élelmiszerbiztonsági kockázatokat és más közegészségügyi veszélyeket, és ad tanácsot ezen kockázatok csökkentéséhez – mondta Rozstalnyij.

A szereket nem lehet teljesen elhagyni

Szintén nem megoldás az antimikrobiális szerek teljes elhagyása az állategészségügyi kezelésekből. Szakértők szerint ezzel egy légüres tér keletkezne, ahol fertőző betegségek szabadon terjedhetnének, tönkretéve az állattenyésztő és növénytermesztő szektorokat, a közegészségügyet veszélyeztetve. Az antimikrobiális szereknek megvan saját szerepük az állategészségügyben. Ehelyett a FAO és partnerei az antimikrobiális szerek felelős és körültekintő alkalmazását javasolják. A nem terápiás – például növekedés-serkentőként való használatot minimálisra kell csökkenteni.

Világszinten a FAO ajánlásokkal segíti az antimikrobiális szerek körültekintőbb alkalmazására való átállást. Ezért a szervezet a fenntarthatóbb és innovatívabb mezőgazdasági megoldások használatára biztatja a gazdákat.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás