Gondot okozott a sok csapadék a termelőknek, de a jó idő beköszöntével lassan megszűnnek a belvizes területek. Így vetik már a tavaszi búzát és a kukoricát is. Az őszi kalászosok áttelelése problémamentes volt, a hozamaik ígéretesek, ahogy az őszi vetésű repcének is. A növényvédelem és a műtrágyázás folyamatosan történik. A hirtelen jött meleggel gyors fejlődésnek indultak a növények – mondta a Magyar Hírlapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A szakember azzal folytatta, hogy a talaj telített a sok csapadék miatt. Azokon a területeken pedig, ahol nagyon vizes, nem lehet művelni a táblákat. Ezért azokat a részeket kihagyják a termelők, később pedig visszatérnek rájuk. Mint mondta, azt várták, hogy a böjti szelek felszárítják a csapadékot, ehelyett újabb eső érkezett. Húsvét előtt viszont megjöttek a szelek, és most már meleg is van, emiatt folyamatosan elég nagy területek szabadulnak fel.
Remek hozzá az idő, kezdődhet a kukorica, a tavaszi búza és a napraforgó vetése
Egyre kevesebb a belvíz
Nemrég még majdnem elérte a százezer hektárt azoknak a területeknek a nagysága, amelyeket a belvizek miatt nem lehetett művelni, azonban ez az arány most már körülbelül a felére csökkent. A szakember szerint, ha addig nem esik extrém csapadékmennyiség, akkor május elejére-közepére megszűnhetnek a belvizes részek az országban.
A tartósan víz alá került talajok művelhetősége és termékenysége leromlik, ezért az adott termőhely gazdasági értéke is csökken. A vízpangás okozta kárt növeli a nitrogén talajvízbe mosódása, majd az élő vizekbe jutása. Korábban ebben a cikkünkben mutattuk be a belvizek típusait, illetve megosztottuk a belvizes talajok művelésével kapcsolatos hasznos tanácsokat, amikkel védekezhet a belvíz ellen. A belvizek kialakulása több kedvezőtlen tényező együttes hatására jön létre, és három fő típus különböztethető meg.
Vancsura József azt is hozzáfűzte, idén egymillió hektárra tervezik a kukorica vetésterületét, a búzáé ennél valamivel kevesebb lehet. A vetésforgó betartása miatt a napraforgóval bevethető területek nagysága közel 600 ezer hektár lehet. Szerinte elegendő, jó minőségű vetőmag áll rendelkezésre az országban, a gépeket is felkészítették, úgyhogy minden feltétel adott, hogy elinduljon a vetés.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás