Már csak egy nap a határidőig! A varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatására 2018. április 6-áig igényelhető kifizetési kérelem, amit személyesen vagy postai úton kell benyújtani a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz. A 2017/2018. végrehajtási időszakban a támogatási jogosultság alapját a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR) legkésőbb 2017. november 15-éig bejelentett és nyilvántartásba vett, valamint a kifizetési kérelem benyújtásának napján is a kérelmező tulajdonában lévő méhcsaládok száma határozza meg. A 2017. november 15-ét követően bejelentett méhcsaládok után nem vehető igénybe támogatás. További fontos követelmény a jóváhagyott, vagy részben jóváhagyott kifizetési kérelem esetében, hogy a támogatott vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek, illetve a gyógyhatású készítmények teljes csomagolóanyagát legalább 2018. október 15-ig meg kell őrizni.
A varroa atka nagy méhpusztulást okozhat, a védekezés ellene elengedhetetlen
A kifizetési kérelemben elszámolásra benyújtott szerek vonatkozásában a kincstár a csomagolóanyagok megőrzését helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálhatja. A varroa atka, nozematózis, illetve  egyéb kártevők és betegségek elleni állategészségügyi kezelésekhez a 2017/2018. végrehajtási időszakban felhasználható és támogatásra jogosult gyógyszerek valamint gyógyhatású készítmények listájának elérhetőségét ide kattintva találja meg. A határidőt követően benyújtott kérelmeket elutasítják. A 4/2017. (I. 23.) FM rendelet alapján a méhész-gazdálkodók által igénybe vehető egyes méhészeti támogatásokhoz rendszeresített nyomtatványokról szóló 12/2017. (II. 23.) számú Kincstári Közleményt ide kattintva olvashatja el.
Itt a megoldás a varroa atka ellen? – Randy Oliver beszámolója a méhészeti kísérleteiről
Korábban itt írtunk arról, hogy bebizonyosodott, hogy oxálsav-glicerin keverék cellulóz alapon való beadásával sikeresen lehet védekezni a varroa atka ellen. Még nem teljesen világos, mi az ideális oxálsav-glicerin arány, vagy hogy mennyiben fontos ügyelni a hordozó telítettségére. Az sem bizonyított, hogy a kezelésnek van-e hatása a telelő méhekre. Továbbra is az integrált kezelés az ajánlott. Egy tartós hordozón beadott oxálsav-glicerin-víz oldat nagy reménnyel kecsegtet a varroa atka számának csökkentésében és egyúttal a méz tisztaságának megtartásában. Randy Oliver egy Argentínában már használt és engedélyezett keverék alapján egy saját receptet és módszert dolgozott ki, illetve vizsgált meg 2017-ben Kaliforniában. Randy áprilisban kezdte a kísérletezést, amikor is mandula beporzásról visszakerült méhcsaládokba tett oxálsav-glicerin keveréket tartalmazó, biológiailag lebomló cellulóz alapú törlőkendőket. Meglepetésére, a júliusi atkaszám ellenőrzéskor (alkoholos lemosással), a kezelt családok többségében az atka populáció igen alacsony volt (0-5). Azonban voltak olyan kaptárak, melyekben nem csökkent az atkaszám a kontrollhoz képest. Mégis jó okkal lehet feltételezni, hogy később – amennyiben a tartós hordozó bennmaradt volna – ezekben is csökkenni kezd az atkaszám.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás