Júliusban felpörögtek az események a mezőgazdasági táblákon, az aratás munkái töltötték be a főszerepet a gazdák életében. A kiemelkedően fontos időszak alatt is több fontos és hasznos gépes agrárhírrel jelentkeztünk. Írtunk a hatékony permetezésről, a tarlóhántásról, a kultivátorozásról, a szemenkénti vetőgép választásról, a Massey Ferguson újdonságáról és természetesen az aratás alatti eseményekről. Itt a mezőgazdasági gépek augusztusi hírösszefoglalója.

Permetezni, professzionálisan – hogy a bőséges termés legyen a jutalom

Az időjárás nem kímélte a gyümölcsfákat, a hideg, szeles, hosszú tavasz, valamint az elhúzódó virágzás, a fagykárok és a fertőzések veszélye mind a termés csökkenéséhez vezethetnek. A megfelelő időben elvégzett permetezéssel felvehetjük a harcot a folyamatosan felbukkanó kórokozók, kártevők ellen. Ahogy a 2020-as, úgy a 2021-es év sem kedvez kedvenc nyári csonthéjas gyümölcseink, a kajszi, a meggy és a cseresznye megfelelő beéréséhez, termésmennyiségéhez. A hideg tavasz során sok kajszi termése elfagyott, főleg a korai virágzású fajták esetében. Az idei időjárás tökéletes teret adott a moníliás vessző- és virágszáradásnak, amely a hűvös és nedves időben fertőz leginkább.

Aratás után is érdemes figyelni a talajra, mert a jó termés múlhat a tarlóhántás minőségén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Tápióbicske

Munkagépek precíziós gazdálkodáshoz: ha rosszul választ a gazda, kidobott pénz a digitalizáció?

Mi múlik a precíziós gazdálkodásban a gazda műtrágyaszóró – vontatott permetezőgép – szemenkénti vetőgép választásán? Aki jártas a precíz növénytermesztésben, az megerősítheti a választ: gyakorlatilag minden! Magában ugyanis hiába a csúcskategóriás, feloldott ISOBUS terminállal, centiméteres pontosságú GPS-korrekcióval ellátott erőgép. Munkagépeink vagy képesek pontosan olyan dózisban oda juttatni az inputanyagokat ahová kell, vagy a szaktanács, kijuttatási tervek, pályázati források kidobott pénzzé válnak. Hiszen ez épp úgy vaktában végzett munka, mint a régi időkben, csak sokkal drágább eszközökkel! Akik nem szeretnek kockáztatni, épp ezért választják mostanában a német Amazone munkagépeket. Kategóriájukban egyedülálló pontosságukkal ugyanis minden forintot termőre fordítanak, amit a vetéssel kitettünk a táblára. (X)

Felidézzük az aratás szezonját: tarlóhántás, kultivátorozás, betakarítás, videó Lajoskomáromból

A Güttler SuperMaxx® kultivátorával időt és energiát spórol, ráadásul ingyenes mechanikus gyomirtást is végezhet

Az aratás után a gazdálkodók általában gyorsan, minél kisebb energiabefektetéssel és időráfordítással szeretnének túl lenni a tarlóhántáson, amihez a SuperMaxx® technológia ideális választás. Nagyon sekély, karcolásos tarlóhántást tesz lehetővé, amihez sokkal kisebb a vonóerőszükséglet, a gazdálkodó gyorsabban tud haladni. Mindezekről Vörös Endrével, a Güttler Kft. értékesítési vezetőjével beszélgettünk. Mert a SuperMaxx® kultivátorok erősebb felépítésűek, mint más gyártók kultivátorai, 5 cm-től akár a 20 cm mélységű talajmunkára is alkalmazhatóak. A karcolásos technológia konzerválja az értékes talajnedvességet, teljes lesz a szalmalebomlás, mivel nem ássa el a szalmát, gyors és hatékony lesz továbbá a munkavégzés, és egy olyan talajszerkezetet hozunk létre, ami ideális a vetéshez. Ennek záloga a Güttler henger, amelynek használata egy különleges Güttler magágyat eredményez, egyenletes vetésmélységgel, alul morzsás és felül enyhén rögös talajszerkezettel. Ezzel a magággyal egyenes az út a nedvességmegőrzéshez, a jobb magbeágyazódáshoz és az egyöntetű keléshez. (X)

Feldübörögtek, megindultak az aratásra a kombájnok – óriási a baj a búzában

Az ország déli részében gőzerővel folyik a már Péter és Pál napján megkezdődött aratás. A tartós kánikula is hozzájárult ahhoz, hogy az idei hideg tavasz okozta csúszás ellenére – a hagyományokhoz híven – június végén elindulhattak a kombájnok. Elsőként az őszi árpa érését nyugtázták a szakemberek, ezzel kezdődött meg a gabona betakarítása. Az előzetes termésbecslési adatok biztatóak: a jól telelt táblákat a hideg tavasz sem károsította, aztán jött elegendő eső, és a tartósan megmaradó meleg segítette a kalászosok érését (nagy kérdés, hogy a késői érésű fajtáknál okozott-e kényszerérést, ami a hozamokat és a minőséget is befolyásolhatja).

https://www.youtube.com/watch?v=o9hjrqYLhYU
Aratás előtt, alatt és után Lajoskomáromban

A jó termés múlhat a tarlóhántás minőségén

Javában tart a gabonák betakarítása, a termelők aratják a táblákon a növényeket. Fontos, hogy a talajok ápolására ilyenkor is figyelmet kell fordítani, mivel a megfelelő tarlóápolás meghatározhatja a következő évi termést. Ilyenkor tud egy kicsit megpihenni a talaj és felkészül a következő tenyészidőszakra. A tarlóápolás műveletének elhagyásával növekszik a talaj vízvesztesége, csökken a biodiverzitás és romlik a talaj állapota. A NAK írt a tarlóhántás fontosságáról. Ezzel az agrotechnikai művelettel a talajt sekélyen, 6-15 centiméter mélyen meglazítják, majd pedig lezárják a felszínt. Lényegesen jobb a hántás minősége, ha a szalmát az aratással egy menetben zúzzák be. A megfelelő szalmazúzás és terítés a jó tarlóápolás alapfeltétele, mivel abban az esetben, ha egyszerre nagy mennyiségű szármaradvány kerül a talajba, akkor lassul a talajban lévő mikroorganizmusok lebontó képessége. 

Új szintre emelt kényelem és hatékonyság – ezt ígéri a teleszkópos rakodók vadonatúj generációja

A Massey Ferguson bemutatta a vadonatúj MF TH teleszkópos rakodószériát. A teljesen megújult fülke, amiben számos újítást hajtott végre a gyártó, a tervezők szándéka szerint emeli a komfortszintet, javítja a kezelési élményt, és összességében a termelékenységet is új szintre emeli. Az új generációs rakodószéria hat típusból áll, ami lehetővé teszi, hogy mindenki, aki rakodót keres, megtalálja a maga gépét. A legkisebb verzió a TH6030, egy kompakt rakodó, míg a legnagyobb a TH 8043, amely akár 4300 kg-ot is képes megemelni 7,5 méter magasra, még ha akár akár egy 3500 literes kanál van is rászerelve.

A hidrosztatikus hajtóművön is jelentős fejlesztéseket végeztek a gyártó mérnökei, aminek a része egy új dinamikus-menetüzemmód. A funkciónak előnye a csendesebb, kiegyensúlyozottabb haladás, a könnyített munkavégzés és a termelékenység emelkedése.

Az erős hidraulikarendszer kimagasló olajszállítási képességgel rendelkezik a precíz és gyors anyagmozgatás érdekében. „Az MF TH teleszkópos rakodók remek társai lesznek a hatalmas teljesítményük, hatékonyságuk és manőverező képességük révén.

Sokféle műveletre használható a traktor frontfüggesztés megoldása

Egyre több erőgép rendelkezik gyárilag vagy utólag felszerelt, TLT-vel ellátott mellső függesztéssel hazánkban is. Az egység igazi előnyeit, a költség- illetve menetszámcsökkentő műveletkapcsolás lehetőségét azonban nagyon kevés gazda használja ki. Pedig a mai frontfüggesztés megoldások már gyorscsatlakozásra alkalmas, használaton kívül felhajtható függesztőkarokkal, illetve felszereltségtől függően 1-3 külső kétvezetékes hidraulikakörrel rendelkeznek, így összetettebb munkagépek üzemeltetésére is alkalmasak.  A frontfüggesztés a talajelőkészítés, a vetés, illetve számos más munkamenet kapcsolására ad lehetőséget a frontfüggesztéssel működtethető munkagépek egyre szélesebb kínálatában.

Bálázáskor is nagyon hasznos a frontfüggesztés - Fotó: Valkon Kft.

Olcsón juthatnak traktorhoz a leleményes gazdák

Afrikai gazdák milliói számára szinte elérhetetlen álom, hogy saját traktoruk legyen. Pedig ezzel feljavíthatnák a termelési hatékonyságukat. Ez azonban a jövőben egy egyszerű, mégis forradalmian új megközelítésnek köszönhetően megváltozhat. A megoldás lehetővé teszi a gazdák számára, hogy amikor szükségük van rá, használhassanak egy erőgépet. A Hello Tractor elnevezésű, dolgok internete (Internet of Things – IoT) alapján működő mobilos alkalmazás ugyanis összeköti a traktortulajdonosokat azokkal a gazdálkodókkal, akiknek szüksége lenne a gépekre. Afrika lakosságának majdnem kétharmada függ a munkaigényes, önellátó gazdálkodástól. A mezőgazdaság gépesítésének költségei azonban megakadályozták, hogy a vidéki kisgazdaságok hatékonyabbá válhassanak és több élelmiszer előállítására legyenek képesek. A Hello Tractor elnevezésű, dolgok internete (Internet of Things – IoT) alapján működő mobilos alkalmazás viszont összeköti a traktortulajdonosokat azokkal a gazdálkodókkal, akiknek szüksége lenne a gépekre.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás