A kínai húságazat válsága nagy hatással van a magyar piaci helyzetre is. A sertéspestis következtében jelentősen megnővekedett a távol-keleti ország importigénye, amit az európai piacokról pótolnak. Ennek pedig érdekes következménye van. A tenyésztők jobb helyzetbe kerültek, mert drágábban adhatják el állataikat, míg a vágóhidak és a húsfeldolgozóknak ki kell gazdáékodniuk az alapanyag drágulását. A megnőtt kínai kereslet ugyanakkor felhajtja a helyettesítő termékek, így többek között a baromfikészítmények árát is.

Tavaly szeptemberben jelent meg Kínában az afrikai sertéspestis (ASP), ami becslések szerint akár 200 millió állat kényszervágását is eredményezheti. Ez a világpiaci folyamatokat is alaposan átrendezi. Kína ugyanis nemcsak a sertéshús előállításában első a világon, de itt a legnagyobb a fogyasztás is, ezért az elmúlt hónapokban megnőtt az export is az európai piacokon, hogy kielégítsék az ázsiai igényeket - írta meg a napi.hu.

A hazai vágóhidak nyögik a megemelkedett árakat  (Fotó: Pixabay)

Itthon ez a megnövekedett kereslet a sertéstenyésztőknek jó időszakot jelent. A hazai vágóhidaknak viszont a magasabb árak nagy problémát jelentenek.

Az öröm azonban nem lehet felhőtlen, mert az ázsiai országban így sem kérnek a magyar disznókból. A folyamat ennél bonyolultabb: jelenleg a korábban Magyarországra tartó húsimportot elszívja Kína az európai piacokról, így csökkent a hazánkba más EU-országokból érkező importhús okozta nyomás mértéke.

Korábban a silány húsok elfekvője voltunk. Az európai vágóhidak egy része számára egy levezetési piac volt az ország, ahova gyakran likvidációs áron gyengébb minőséget szállítottak. Most ez az importnyomás érezhetően csökkent, ami a hazai szereplőknek kedvez.

Az ágazat szereplői azt szeretnék, hogy a költségnövekedést ne egyedül a vágóhidak és a feldolgozók szenvedjék el, hanem a húst vásárló fogyasztóknál is megjelenjen.

A felvásárlói áraknál egyelőre az látszik, hogy az élősertés vágóhídi belépési ára 16 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi átlagárhoz viszonyítva. A hazai vágósertés áremelkedésének mértéke pedig meghaladta a 30 százalékot is. Ráadásul a forint gyengülése is felhajtja az árakat.

A sertéshúshiány a nemzetközi és a hazai piacon is kihat a helyettesítő termékek árára, így a baromfihúsokéra is. Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 261,6 forint/kilogramm volt 2019 áprilisában, 3 százalékkal emelkedett az előző év átlagárához viszonyítva. Az év eleji 254,6 forintos szinthez képest is ugyanekkora drágulás látszik.


További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás