A bodobács, más néven Pyrrhocoris apterus, egy érdekes és sokak számára ismerős rovar, amelyet gyakran láthatunk a kertekben és parkokban. Bár ártalmatlan az emberekre nézve, mégis sok kérdést felvet a jelenléte és viselkedése. Ebben a cikkben a leggyakoribb kérdésekre válaszolunk, amelyeket az emberek a bodobáccsal kapcsolatban feltesznek.

Miért gyűlnek össze nagy csoportokban a bodobácsok?

Ezek a rovarok gyakran nagy csoportokban láthatók, különösen a napsütéses időben. Ez a viselkedés több tényező eredménye lehet. Először is, ezek a rovarok hidegvérűek, így a nap melege segít nekik fenntartani a testhőmérsékletüket. Másodszor, a csoportosulás védekezési mechanizmus lehet a ragadozók ellen, hiszen nagyobb csoportban kisebb az esélye, hogy egy egyedet elfognak​.

bodobács
Forrás: Pixabay

Mit esznek a bodobácsok?

Főként növényi anyagokkal táplálkoznak. Kedvenc táplálékuk a hársfa és a mályva növények magjai. Emellett más növényi nedveket is fogyasztanak, és alkalmanként elhullott rovarokat is megesznek. Ez a változatos étrend segíti őket abban, hogy különböző környezetekben is életben maradjanak .

Hogyan lehet megszabadulni a bodobácsoktól a kertben?

Bár nem okoznak kárt a növényekben, sokan mégis szeretnék eltávolítani őket a kertjükből. Az egyik leghatékonyabb módszer, hogy csökkentsük a számukat, az, hogy eltávolítjuk a táplálékforrásaikat, például a lehullott magvakat és leveleket. Továbbá, természetes rovarriasztó szereket, mint például neem olajat is használhatunk. Ha nagyobb invázióval állunk szemben, érdemes szakember segítségét kérni​.

Miért nem repülnek a bodobácsok?

A szárnyai rendkívül redukáltak, ami azt jelenti, hogy nem képesek repülni. Ez az evolúciós adaptáció valószínűleg az élőhelyük stabilitásának köszönhető. Mivel főként a földön táplálkoznak és élnek, nincs szükségük a repülés képességére. Ezért a testük energiatakarékosabb és jobban alkalmazkodik a földi élethez .

Veszélyesek a bodobácsok az emberekre vagy háziállatokra?

Teljesen ártalmatlanok az emberekre és a háziállatokra nézve. Nem csípnek, nem harapnak, és nem hordoznak betegségeket. Inkább a növényi anyagokat fogyasztják, és nem jelentenek veszélyt semmilyen élőlényre a kertben. Jelenlétük inkább csak esztétikai problémát okozhat, de semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelentenek .

A bodobácsok érdekes és fontos részei a kert ökoszisztémájának. Bár sok kérdést vetnek fel jelenlétükkel és viselkedésükkel kapcsolatban, a legtöbb esetben nincs ok aggodalomra. Megfelelő gondozással és némi odafigyeléssel könnyedén kezelhetjük jelenlétüket a kertben. Reméljük, hogy ez a cikk segített megválaszolni a bodobáccsal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Megosztás

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás