Asszonyélet: Finomságok medvehagymával
Ahogyan azt már a hét folyamán megírtuk, egyre népszerűbbé válik a medvehagyma hazánkban is. Intenzív gyógyhatása mellett ételek hozzávalójaként is megállja helyét. Mai cikkünkben olyan ételekről lesz szó, melyekhez medvehagyma is szükséges.
Medvehagymás pogácsa
Amióta Magyarországon is felkapott növény lett a medvehagyma, azóta a medvehagymás pogácsa is sokak asztalán megfordul a medvehagyma szezonban. Elkészítése nem nehéz. Íme, a részletek:
Hozzávalók:
Hirdetés
- 50 dkg finomliszt,
- 25 dkg margarin,
- 3 dkg élesztő,
- 1 dl tej,
- 1 dkg cukor,
- só,
- 1 dl tejföl,
- 2 db tojássárgája,
- 2 evőkanál margarin (ezzel kenjük meg a tésztát),
- 2 csokor medvehagyma
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk és az összes többi hozzávalóval összedolgozzuk. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk apróra vágott medvehagymával és felcsavarjuk, mint a piskótatekercset, majd a két végét középre hajtjuk. 20 perc pihentetés után ismét kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megint megszórjuk medvehagymával és ismét összehajtogatjuk. A folyamatot még egyszer megismételjük.
Végül kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk a pogácsákat, a tetejüket pedig bevagdossuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 10 percig hagyjuk pihenni, majd 160 fokon megsütjük.
Medvehagyma mártás
Sült és főtt húsok mellé is ideális lehet ez az ízletes medvehagyma mártás.
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor medvehagyma,
- 4 evőkanál finomliszt,
- 6 evőkanál napraforgó olaj,
- 3 dl tej,
- 2,5 dl főzőtejszín,
- 3 gerezd fokhagyma,
- só ízlés szerint,
- bors ízlés szerint.
Egy magas falú edényben felmelegítjük az olajat. Rászórjuk a lisztet és picit megpirítjuk. Ezt követően az apróra vágott medvehagymát beledobjuk, összekeverjük és hirtelen megfonnyasztjuk. Felöntjük a tejjel és tejszínnel és csomómentesre keverjük. Az apróra reszelt fokhagymát, a sót és a borsot hozzáadjuk, összeforraljuk.
Medvehagyma krémleves
A levest kedvelőknek is szeretnénk kedvezni, íme, egy igazán finom medvehagyma krémleves!
Hozzávalók:
- 20 dkg medvehagyma,
- 3 db zöldhagyma,
- 3 gerezd zúzott fokhagyma,
- 2 db burgonya,
- 1,7 liter húsleves alaplé,
- 1,5 dl habtejszín,
- 1 evőkanál finomliszt,
- 5 dkg vaj,
- ízlés szerint só, bors.
A felhevített vajon a felaprított zöldhagymát és medvehagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított burgonyát, fokhagymát, majd 2-3 percig pároljuk. Ezután rászórjuk a lisztet, összekeverjük és felöntjük az alaplével. A burgonya puhulásáig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd összefőzzük a levest. Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk.
Jó étvágyat! :)
Receptek és fotók: nosalty.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés