Asszonyélet: jön a húsvét, készülhet a kalács!
A húsvéti asztal állandó kellékei a sonka, a torma, a tojás és a kolbász. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a húsvéti kalácsról sem, sok helyen ez is a húsvéti menü elmaradhatatlan része.
Kezdő háziasszonyok rémálma a kelt tésztából készült sütemények elkészítése. Milyen élesztőt kell használni? Mennyit? Hogyan kell felfuttatni? Milyen lisztet kell használni? Meddig kell sütni? Hány fokon? Ezek a leggyakoribb kérdések a kezdők körében és ezért nem mernek húsvéti kalács készítésébe fogni sokan, pedig nem is olyan nagy ördöngösség. A végeredmény pedig megéri a kitartó munkát!
Hozzávalók:
A tésztához:
Hirdetés
- 60 dkg finomliszt,
- 7 dkg margarin,
- 3dkg friss, vagy 7 gramm száraz élesztő,
- 1 kiskanál só,
- 1 kiskanál kristálycukor,
- 4 dl tej,
- 2 tojássárgája,
További hozzávalók:
- finomliszt a nyújtáshoz,
- diónyi margarin a tepsi kikenéséhez,
- a kalács tetejének megkenéséhez 1 evőkanál tej és 1 tojássárgája.
Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a tésztát. 3 evőkanál lisztben elmorzsoljuk a margarint egy mély tálba, majd beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. Kézmelegre langyosítjuk a tejet és a tálba öntjük. Hozzáadjuk a maradék lisztet és lágy tésztává dolgozzuk össze a keveréket. A művelet közben a tojássárgáját is hozzáadjuk a tésztához. Az összedolgozott tésztából cipót formázunk, és kelesztő tálba tesszük, majd 35-40 percig pihentetjük.
Meglisztezett gyúródeszkán a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként 30 centis hengereket sodrunk belőlük. Ezt követően a hengereket egymás mellé fektetjük, végüket összenyomjuk, majd a szárakat összefonjuk. A kalácsot a margarinnal kikent tepsibe fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és ismét állni hagyjuk, most 30 percig.
Ha újra megkelt a tészta, a tejjel kikevert tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Ez után ismét megkenjük a tejes tojássárgájával és még 10 percig sütjük. Az eredményt tűpróbával ellenőrizzük.
Az alábbiakban a Creative Commons videója látható a fonott kalács készítéséről. Így is lehet!
http://www.youtube.com/watch?v=qUhgNUhxjoQKövetkezzen néhány apró, de hasznos tanács, hogy igazán finom húsvéti kalácsot tehessünk az ünnepi asztalra:
- a sütéshez használt finomlisztet célszerű átszitálni, így még omlósabb, levegősebb tésztájú kalácsot kaphatunk,
- margarin helyett vajat is használhatunk, így még finomabb lesz a süteményünk. Figyeljünk oda arra, hogy a hűtő hideg és az olvasztott vaj sem felel meg a kalácskészítéshez! A legjobb döntés, ha a felhasználás előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből a vajat és így, nagyjából szobahőmérsékletűen adjuk a liszthez,
- élesztők közül lehetőleg a friss élesztőt használjuk, ne a szárított változatot.
Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat a kalács elfogyasztásához!
Forrás: mindmegette.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés