A húsvéti asztal állandó kellékei a sonka, a torma, a tojás és a kolbász. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a húsvéti kalácsról sem, sok helyen ez is a húsvéti menü elmaradhatatlan része.

Kezdő háziasszonyok rémálma a kelt tésztából készült sütemények elkészítése. Milyen élesztőt kell használni? Mennyit? Hogyan kell felfuttatni? Milyen lisztet kell használni? Meddig kell sütni? Hány fokon? Ezek a leggyakoribb kérdések a kezdők körében és ezért nem mernek húsvéti kalács készítésébe fogni sokan, pedig nem is olyan nagy ördöngösség.  A végeredmény pedig megéri a kitartó munkát!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt,
  • 7 dkg margarin,
  • 3dkg friss, vagy 7 gramm száraz élesztő,
  • 1 kiskanál só,
  • 1 kiskanál kristálycukor,
  • 4 dl tej,
  • 2 tojássárgája,

További hozzávalók:

  • finomliszt a nyújtáshoz,
  • diónyi margarin a tepsi kikenéséhez,
  • a kalács tetejének megkenéséhez 1 evőkanál tej és 1 tojássárgája.
Elkészítés:

Első lépésként elkészítjük a tésztát. 3 evőkanál lisztben elmorzsoljuk a margarint egy mély tálba, majd beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. Kézmelegre langyosítjuk a tejet és a tálba öntjük. Hozzáadjuk a maradék lisztet és lágy tésztává dolgozzuk össze a keveréket. A művelet közben a tojássárgáját is hozzáadjuk a tésztához. Az összedolgozott tésztából cipót formázunk, és kelesztő tálba tesszük, majd 35-40 percig pihentetjük.

Meglisztezett gyúródeszkán a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként 30 centis hengereket sodrunk belőlük. Ezt követően a hengereket egymás mellé fektetjük, végüket összenyomjuk, majd a szárakat összefonjuk. A kalácsot a margarinnal kikent tepsibe fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és ismét állni hagyjuk, most 30 percig.

Ha újra megkelt a tészta, a tejjel kikevert tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Ez után ismét megkenjük a tejes tojássárgájával és még 10 percig sütjük. Az eredményt tűpróbával ellenőrizzük.

Az alábbiakban a Creative Commons videója látható a fonott kalács készítéséről. Így is lehet!

http://www.youtube.com/watch?v=qUhgNUhxjoQ

Következzen néhány apró, de hasznos tanács, hogy igazán finom húsvéti kalácsot tehessünk az ünnepi asztalra:

  • a sütéshez használt finomlisztet célszerű átszitálni, így még omlósabb, levegősebb tésztájú kalácsot kaphatunk,
  • margarin helyett vajat is használhatunk, így még finomabb lesz a süteményünk. Figyeljünk oda arra, hogy a hűtő hideg és az olvasztott vaj sem felel meg a kalácskészítéshez! A legjobb döntés, ha a felhasználás előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből a vajat és így, nagyjából szobahőmérsékletűen adjuk a liszthez,
  • élesztők közül lehetőleg a friss élesztőt használjuk, ne a szárított változatot.

Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat a kalács elfogyasztásához!

Forrás: mindmegette.hu

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás