Hirdetés
Asszonyélet - kinek gyom, kinek étel
Hirdetés
Régen az emberek sokkal inkább rá voltak utalva a vadon termő növényekre, mint manapság. Amit ma gyomnak nézünk, azt régen sokan fogyasztották, sőt, a bio- és reforméletmóddal foglalkozó boltok polcain ma is megtalálható némelyik ilyen növény. Íme, néhány ötlet, mivel dobhatja fel ételeit.
Nagy csalán
A nagy csalán szinte minden kertben megterem. Elsőre mindenkinek a kellemetlen érzés jut róla eszébe, amit az érintése okoz. Azonban ezen kívül máshogyan is gondolhatunk rá, egyebek közt ételt is készíthetünk belőle. Felhasználható főzeléknek, levesekbe, vagy akár salátákba is. Gyógyteája vértisztító hatású, valamint serkenti a veseműködést is.
![](/public/agronews/an_article_inner/12490/f60a5f1610c94a4bd30c0223c9208d3b_1.jpeg)
Tipp: felhasználás előtt tegyük forrásban lévő vízbe fél percre a növényt!
Mezei sóska
Nevéből is látható, hogy ez a növény a termesztett sóska vadon termő őse. Leveleinek igen magas az oxálsav tartalma, ezért inkább csak ízesítésre használjuk. Omlettbe keverve, lencsefőzelékhez, vagy burgonyás ételekhez kiválóan illik az íze.
Gyermekláncfű
Ezt a fehér tejnedvű növényt szinte minden ember ismeri, de azt sokan nem tudják, hogy minden része fogyasztható, még akár nyersen is. Virágzást megelőzően gyökere megfőzve saláták alapanyaga lehet, fiatal levelei hasonlóképpen hasznosíthatóak.
Mezei katáng
A mezei katáng tavasszal gyűjtött növényi részei kesernyések, ezért sokan nem kedvelik ezt a növényt. Ősszel, tél elején viszont változik a helyzet. Zsenge levelei főzeléknek kiválóan alkalmasak, a növény gyökerét megszárítva, lepörkölve és megőrölve pedig első osztályú pótkávét kaphatunk.
Nagy- és lándzsás útifű
Zsenge leveli feldolgozás nélkül, az idősebb levelek pedig az erek eltávolítását követően, salátaként vagy főzelékként kerülhetnek az asztalra. A nagy útifű zsenge hajtásainak íze a spárgáéra emlékeztet, néhány perc párolás után már fogyasztható is.
![](/public/agronews/an_article_inner/12490/4b9fb381cc59c5b5a61b62b84a66e845_1.jpeg)
Kövér porcsin
Elsősorban magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztották régebben az emberek. Főzelékként és párolva is fogyasztható. Különlegessége abban rejlik, hogy ecetes felöntőlével tartósítva akár savanyúságként is felhasználható.
Forrás: kertlap.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés